Her får du 4 fordele ved at løbe på løbebånd.

 

Blogindlæg af Jacob Theis Petersen

Når sommersolen står højst eller når det er mørkt, kold og glat, kan det være svært at komme ud at løbe. Her kan et løbebånd være et godt værktøj til at få klaret din træning. Når du løber på et løbebånd, opnår du flere fordele, du kan blandt andet selv styre præcist hvilket tempo du løber og du belaster kroppen mindre end på asfalten.

 

Alligevel deler det at løbe på løbebånd ofte vandene, da mange ”hardcore løbere” ikke mener en løbetur på løbebånd tæller som en rigtig løbetur. Hvis du bliver mødt af skeptikere, kan du bare få dem til at læse dette blogindlæg og så giver de måske løbebåndet et ekstra forsøg.

Carbonsko til konkurrencer eller hurtigt intervalløb

#1

Du kan præcist kontrollere hastigheden.

Et løbebånd kan fungere som din personlige hare til dine tempo- og intervalture, hvor du skal ramme en præcis hastighed.

 

Når du løber på et løbebånd, sikrer du nemmere, at du kan ramme en præcis hastighed under en tempotur, under et interval eller på en restitutionstur. Det kan både være, hvis du gerne vil under 1 time på 10 kilometer og skal tilvænne dig den hastighed eller om du skal løbe præcise hastigheder på 1 kilometer intervaller. Du kan også nemmere træne og teste væskeindtag eller gel-indtag på løbebåndet undervejs, end du kan gøre udenfor.

 

Personligt er jeg glad for at løbe restitutionsture på løbebåndet, fordi jeg har en tendens til at løbe mine joggeture for hurtigt udenfor og jeg bedre kan kontrollere, at jeg løber roligt på båndet.

 

Vidste du, at en stor andel af eliteløbere bruger løbebåndet ugentligt til at ramme specifikke interval hastigheder mere præcist.

#2

Vær sikret tøjrvejr på alle dine løbeture.

Bliv uafhængig af vejrforholdene udenfor, når du løber på et løbebånd.

 

Det kan både have sine fordele og ulemper at tage løbeturen på et løbebånd i forhold til at løbe en udenfor. På en regnfuld, kold og blæsende dag, kan du med fordel tage en løbetur på båndet, hvor vejret udenfor ikke påvirker dig. Du kan også bruge løbebåndet i de kolde og mørke vintermåneder, hvis du ikke kan lide at løbe, når det er mørkt og vejene kan være glatte.

 

Selvom løb på et løbebånd kan være monotont og kedeligt, er det bedre end ikke at få løbet. Et godt tip til, hvis du finder løb på løbebånd kedeligt og ensomt, er at udforske Zwift og løbe med og mod andre, streame på nettet imens du løber eller tage en god podcast i ørene.  

 

Læs hvordan du får mindre belastning på din krop på et løbebånd i næste afsnit.

Forskellige løbesko kategorier

  • Neutrale løbesko, størstedelen af løbesko er neutrale 
  • Stabilitetssko, dem der sørger for at assistere din fods naturlige bevægelse
  • Mængdetræningssko, løbesko med høj komfort til de almindelige løbeture i dagligdagen
  • Trailløbesko, er designet til skoven og offroad løb, hvor du kan stå fast i underlaget. 
  • Løbesko til konkurrence, lette løbesko, ofte med carbonplader, så du kan løbe hurtigst muligt
  • Tempo- og intervalsko, lette løbesko bygget til de hurtige træningspas. 

Få vejledning til at vælge de rigtige løbesko til dig og dine behov

Find de helt rigtige løbesko med personlig rådgivning i et af vores KSOhuse. Med en KSOløbetest er du sikret 1:1 rådgivning, behovsanalyse, biomekanisk screening, balanacetjek, 3D-fodscanning, praktisk test af løbesko, video analyse og sparring undervejs. Læs mere her. 

#3
Et løbebånd er mere skånsomt over for dine led og muskulatur.  

Få mindre belastning på løbebåndet end på asfalteret veje. 

 

Et løbebånd er ofte mere skånsomt over for dine led og muskulatur end hvis du løb på en asfalteret vej, fordi båndet absorber mere af dit stød idet, at du rammer underlaget. At løbe på et løbebånd fungerer på samme måde, som når du løber på en blød skovsti, hvor underlaget du løber på, er mere eftergiveligt. Derfor kan du fordelagtigt løbe dine restitutionsture på et løbebånd, da du får nedsænket den overordnet belastning på din krop.  

 

Det er anbefalingsværdigt at sætte stigningen på et løbebånd til 1% for at kompensere for manglende vejr og vindmodstand, som du ville møde udenfor på løbeturen. Din naturlige styrke bliver ikke det samme på et løbebånd, som hvis du løber udenfor, hvor du aktiverer flere led og større muskulatur grupper i ujævnt terræn, sving og på hårdere underlag.  

SAYSKY løbetøj