6 gode råd til dig, der skal have nye løbesko.

Af Kaiser Sport & Ortopædi / Skrevet af  Jacob Petersen

I denne artikel har vi allieret os med Rasmus Østergaard Nielsen, som er fysioterapeut, seniorforsker ved Forskningsenheden for Almen Praksis og Lektor i Epidemiologi ved Institut for Folkesundhed, Århus Universitet.  God læselyst.

1/6: Pasformen er det vigtigste. 

Du må ikke undervurdere vigtigheden af, hvordan skoen sidder på dine fødder.

 

Rasmus: Den vigtigste anbefaling er, at skoen skal sidde godt og føles behagelig. Du skal aldrig købe en sko, som føles ubehagelig, selvom du får den anbefalet

 

Vores erfaring: Løbeskoen skal passe optimalt til din fodform, fodstilling og løbestil. Alfa omega er skoens pasform og dens måde at guide dig på gennem hvert skridt. Fx laver New Balance løbesko med ekstra bredde eller ekstra smalle pasforme, så du kan finde din optimale pasform.  

 

Vores anbefaling: Har du udfordringer med dine fødder, så anbefaler vi, du besøger en fysisk butik, der besidder specialiseret viden om løbesko, fødder og biomekanik - som har et bredt udvalg af løbesko i forskellige bredder og til forskellige behov.

2/6: Neutrale løbesko som udgangspunkt. 

Er du i tvivl, så vælg neutrale løbesko.

 

Rasmus: Er du skadesfri og har ikke haft problemer ved løbetræning, så vælg som udgangspunkt neutrale løbesko uden særlig støtte, men med en pasform, der passer til din fod. Nye løbere bør se på deres vægt, omfanget af træningen og eventuelle tidligere skader, hvis de vil forebygge løbeskader.

 

Vores erfaring: Rigtig mange løbere fungerer bedst i en neutral sko, men kun en videoanalyse af dit løb kan afsløre, om du får en hensigtsmæssig afvikling i den sko, du prøver. Der er desuden stor forskel på neutrale løbesko. De kan fx være mere eller mindre stabile, tilpasset forskellige vægtklasser og derfor også påvirke dit løb meget forskelligt.  

 

Vores anbefaling: Performance og pasform kan kun mærkes, når du løber i skoen, så hvis du skal have optimalt udbytte af løbeskoens egenskaber, må du have ekspertrådgivning - og mulighed for at prøveløbe skoen i butikken, før du køber den - eller købe skoene på en webshop med tilfredshedsgaranti.

Populært i shoppen

3/6: Løbesko og løberelateret skader.

Vær kritisk, hvis det ikke fungerer med dine nuværende løbesko.

 

Rasmus: Er du skadet eller har ofte haft skadesproblemer, så få hjælp til at finde en løbesko med særlig støtte, stødabsorbering eller andre særlige egenskaber efter dit behov.

 

Vores erfaring: Hvis du oplever løbeskader, kan dine sko, i mange tilfælde, være en medvirkende årsag. En uhensigtsmæssig løbesko kan påvirke dit løbemønster i en uheldig retning og betyde øget belastning på muskel- og senevæv.

 

Vores anbefaling: Kom ind med dine gamle løbesko og lad os tjekke dig. Samtidig kan vi tale om din træning, dine dagligdagssko og din øvrige aktiviteter i hverdagen - dette er nemlig en anden stor skadesfaktor for mange.

4/6: Køb af "de samme løbesko".

Test det for at være helt på den sikre side, når du vælger nye løbesko. 

 

Rasmus: Hver gang du skifter sko, så er der en øget risiko for skader. Hvis du har løbet uden problemer i dine gamle løbesko, så køb nye, der er magen til.

 

Vores erfaring: Det lyder enkelt, men er meget svært i praksis, fordi producenterne skifter modeller to gange om året. Den nye model fungerer sjældent præcis som den forrige, selvom navnet er stort set det samme. Alsighed kan også være en fordel. Veksler du mellem flere forskellige løbesko, oplever vi ofter, at der kan være fordele i sko med forskellige grader støtte og stødabsorbering.

 

Vores anbefaling: Hvis du vil nedsætte risikoen for skader, anbefaler vi en KSOløbetest hver gang, du skal have nye sko. På den måde kan vi lære dig bedre og kende og se nuancerne i den type løber du er - og med de unikke behov, der hermed følger. 

Udforsk vores rådgivning i Kaiser Sport & Ortopædi.

Trans0

5/6: Optrapning i nye løbesko.

Sådan løber du dine nye løbesko til.  

 

Rasmus: Når du har købt nye sko, så løb dem til på korte ture i langsomt tempo de første par uger. Også selv de er magen til dine gamle. Et par slidte sko performer og sidder helt anderledes på foden end et par nye, selvom skoene er af nøjagtig samme model og mærke.

 

Vores erfaring: Langsom opstart i dine nye sko er et vigtigt råd. Hvis du løber mere end 20 km om ugen, er det en fordel at skifte mellem to forskellige løbesko for at fordele belastningerne i fod og underben.

 

Vores anbefaling: Det er en god idé at købe nye løbesko et par måneder før, at dine nuværende skal udskiftes. På den måde kan du veksle mellem nye og gamle løbesko i opstartsfasen. Du vil hermed skabe en sund rotation i din skogarderobe, der både kan nedsætte skadesrisici og øge løbeglæden.

6/6: Hvor længe holder et par løbesko?

Der er forskellige tommelfingerregler for holdbarheden af en løbesko - de fleste siger 800 km., men hvad kan du forvente?  

 

Rasmus: Det er svært at sige, hvornår du skal skifte løbesko. Der findes i dag ikke præcis forskning, der viser, at det er bedst at skifte sko efter et vist antal løbne kilometer, og der er uenighed om, hvordan det er bedst at måle, om løbeskoen er slidt.

 

Vores erfaring: Selvom forskningen ikke viser klart, hvornår det er klogt at skifte sko, viser undersøgelser, at støddæmpning og skoens facon, pasform og geometri bliver ringere jo flere kilometer, du løber. Typisk vil dine sko kunne holde 800-900 km, men kun hvis du har valgt en sko, der passer til din vægtklasse, løbestil og fodform.

 

Vores anbefaling: Er du glad for løb, så investér i (minimum) to par løbesko. På den måde skaber du alsighed i dit skovalg. På samme måde som variation i din løbetræning føles rar, kan gøre dig bedre og stærkere, så kan variation i løbesko bidrage til en mindre monoton belastning af dine fødder og biomekanik. 

Andre shopper