Vi er mere end løb

Blogindlæg af  Lasse Schov Jacobsen  | Produceret og redigeret af Kaiser Sport og Ortopædi  | Januar 2019

Gode gå-sko kan gøre forskellen i hverdagen

 
Igennem 20 år har vi hjulpet tusindevis af mennesker, der har efterspurgt gode gå-sko med støtte og stødabsorbering. Nogle ønsker blot en behagelig  gå-sko til hverdagsbrug, mens andre står op i otte timer på arbejdet hver dag og har brug for en støttende arbejdssko, der aflaster og forebygger uhensigtsmæssige stød og bevægelser.

 

 

For andre er et par behagelige hverdagssko med stødabsorbering og støtte et must hvis storbyferien ikke skal gå i vasken - eller en rask tur i skoven ikke skal ødelægges af fødder der bliver trætte og "står af". 

 

VI RÅDGIVER PROFESSIONELT I GÅ-SKO 


På vores klinikker og i vores butikker møder vi mange i alle aldre, der har udfordringer med deres fødder af den ene eller den anden art. Fx brændende smerter eller øget træthed I fødderne, grundet udfordringer med nedsunken forfod, svangscenebetændelse eller skinnebensbetændelse. Udfordringer der nedsætter livskvaliteten og forhindrer et aktivt liv med retten til den frie bevægelighed.

 


I dette blogindlæg får du 
I dette blogindlæg vil vi gøre dig lidt klogere på gå-sko. Vi kommer ind på hvorfor du ikke bare kan bruge dine flade kondisko eller aflagte løbesko. Vi giver dig også svar på hvad du skal være opmærksom på, når du vælger dit næste par gå-sko og hvilke par gå-sko der historisk set har været populære i Kaiser Sport og Ortopædi. Alt sammen på ca. 5 minutters læsning.


 


Disse egenskaber skal du være opmærksom på, når du køber gå-sko 
Mange kondisko, sneakers og andre hverdagssko mangler ofte de egenskaber der sørger for at fødderne stabiliseres.

Egenskaber der hjælper fødderne er specielt en fast hælkappe, en vridningsstabil længdeakse og eventuelt noget støtte på indersiden. Du må altså ikke ubesværet kunne "krølle" skoen helt sammen ved håndkraft.

Netop bløde hælkapper, meget fleksible og bøjelige skosåler er hovedelementerne i tidens moderne hverdagssko. Disse elementer tager dog ikke højde for, at stabilisere modne fødder, der har brug for faste rammer for at undgå smerter og forebygge træthed. 

 


Kan jeg ikke bare bruge mine gamle løbesko som gå-sko?
 

 
Men hvad er egentlig forskellen på gå-sko og løbesko? Lad os starte dér - for det er et sprøsgmåI vi ofte møder og med rette. Når fødderne skal støttes op af en sko, er der forskellige muligheder i forhold til valg af fodtøj. 

Løbesko er en ofte benyttet løsning, da mange løbesko har den fornødne støtte til fødder, der har brug for dette. Dog er løbesko bygget til formålet om at skulle løbe, hvilket vil sige, at skoene er beregnet til at modtage stød på 2-4 gange ens kropsvægt, samt at stabilisere et bevægelsesmønster, der er meget anderledes, end det vi kender fra almindelig gang. 

Derfor er det som udgangspunkt aldrig den optimale løsning blot at bruge et par nye eller aflagte løbesko som gå-sko.
 
 


Derfor kan du ikke bare bruge et par løbesko 
I vores butikker og på vores klinikker oplever vi ofte, at løbesko bliver for stabiliserende til almindelig gang og bevægelse. Da mange løbesko er designet til at korrigere for overpronation (når man falder indad på foden) i forbindelse med løb, kan skoene blive overkorrigerende til almindelige gang og hverdagsaktivitet.

Hermed opstår chancen for at løbeskoene kan præge vores bevægelsesmønster i en uhensigtsmæssig grad. Et alternativ til støtte i hverdagen kan være en gå-sko, men ikke blot hvilken som helst gå-sko. I nedestående tekst zoomer vi ind på to par af vores mest solgte og populære gå-sko.


 


Et mærke vi kan li' - som producerer gå-sko 
En producent der har specialiseret sig i at lave funktionelt fornuftige sko er mærket Saucony. Hos Saucony produceres der mange forskellige typer gå-sko afhængig af graden af støtte, pasform og overdelsmateriale. 

Skoene; Saucony  Cohesion og SauconyIntegrity er for forskellige typer af gå-sko, men har begge gode støttende egenskab.

De populære sorte Cohesion gå-sko har en stærk vridningsstabilitet, en åndbar mesh-overdel og støtte på indersiden i bagfoden. Overdelen i mesh skaber en let og dynamisk følelse omkring foden og en blød pasform. Skoens afdæmpet og sorte design gør den optimal til arbejdesbrug og passer godt til jeans og mere afslappet tøj. Modellen giver en god moderat støtte. 
 
Intergrity skoen har også en stærk torsionsakse, men differentierer sig ved at være i et vandafvisende lædermateriale samt værende neutral I forhold til graden af støtte i sålen.

Det neutrale element betyder, at der ikke er ekstra støtte på indersiden (En kile / et hårdere materiale på skoens inderside). På trods af dette er torsionselementet så stærkt, at denne sko giver moderat til kraftig støtte. Dette giver en mere naturlig styring af foden og større bevægelsesfrihed. 

Saucony gå-sko med disse karakteristika er tilmed optimale til vores ortopædisk individuelt fremstillede indlægssåler, hvis man benytter disse i hverdagen - eller overvejer om det kunne være en mulighed for, at komme trætte om ømme fødder til livs. Læs mere om indlæg her.