HAL05417_copy

Her får du 4 fordele ved at løbe i skoven.

Blogindlæg af Jacob Theis Petersen

Er du nyopstartet løber og drømmer du om at blive en stærkere løber? Så overvej om din næste løbetur skal være i skoven. Når du løber i skoven, varierer du nemlig terrænet og udfordrer dig selv på en anden måde end normalt. Træning i skoven kan fungere som terapi for sindet, men fungerer også som naturlig styrketræning for løbere. Måske bør du overveje at lægge en af dine ugentlige løbeture forbi din lokale skov. God læselyst. 

Neutrale trail-løbesko til hybrid-brug

1. Bliv en stærkere løber i skoven. 

I skoven findes et væld af muligheder, hvad angår bakker, trailspor og varierende terræn. Det varierende terræn er med til at styrke dine led og din muskulatur, og du har samtidig mulighed for at få en masse højdemeter i bagagen.

 
Selvom det måske ved første øjekast ikke lyder indbydende at løbe op og ned ad bakker, så er højdemetertræning i skoven, også betegnet som løberens naturlige styrketræningselement. Det er det fordi, når du løber op og ned i ujævnt terræn, så stimulerer du din muskulaturen i dine ankler, fødder og core på samme måde, som hvis du stod nede i dit lokale træningscenter og lavede styrketræningsøvelser med din egen kropsvægt.

 

Flere videnskabelige undersøgelser viser at styrkeøvelser med egen kropsvægt, som supplement til løbetræning, er med til at kunne gøre dig til en stærkere løber. Det kan blandt andet medvirke til, at du kan løbe hurtigere på landevejen. Samtidig er belastningen på din krop lavere, end hvis du løb samme træningspas på hård asfalteret landevej, da du aktiverer større muskelgrupper på bakkerne end du gør på landevejen, da skovens underlag er blødere for led og muskulatur.   

 

Er du ikke vant til at løbe i skoven, kan du med fordel starte på de store skovstier, små bakker og efterhånden bevæge dig mere og mere imod trailspor og diverse større bakker og bakkesprinter. Du kan få inspiration til alternative træningsøvelser i skoven i næste afsnit. 

2. Tilføj styrkeøvelser til din løbetur i skoven og bliv bedre løbeøkonomisk. 

Det kan sagtens være sjovt at løbe fra A til B eller på dine sædvanlige løbeture, men hvis du vil, kan du bruge skovens varierende terræn, stier og underlag til at udfordre dig selv anderledes, end når du løber på asfalt.

 

I skoven kan du have nemmere ved at komme i gang med traditionel styrketræning med din egen kropsvægt som et supplement til din løbetræning. Det er en af de ting, som mange løbere gerne ville være bedre til at få gjort og det er bare nemmere at gøre i skoven end ved fodgængerfeltet i lyskrydset, imens du venter på det bliver grønt.  

 

Vidste du, at når du bruger skovens terræn, er du automatisk også i gang med at træne din løbeøkonomi, din naturlige måde at løbe på, fordi du bliver nødt til at løbe anderledes i skovens ujævne terræn end du ville gøre på en flad asfaltvej. Med en bedre løbeøkonomi, har du ofte bedre forudsætninger for at løbe længere og hurtigere på dine almindelige løbeture. 

Du kan fx lave disse øvelser som et supplement til din løbetur i skoven

  • Spurt op ad bakkerne og gå ned af dem bagefter eller omvendt
  • Løbe slalom mellem træerne
  • Løbe 10-15 sekunders off-road på din tur eller tag nye stier du ikke normalt løber på
  • Lave armbøjninger, squats, lunges eller mavebøjninger ved hver bænk du passerer

All-around neutral trail-løbesko 

3. Opnå de maksimale fordele ved at have det rigtige udstyr.  

Når du løber på stier i skoven kan du godt løbe i dine "normale" favorit løbesko, som du også bruger på dine almindelige ture på asfalten. Får du derimod lyst til at kaste dig "off-grid" på trailspor og væk fra de faste skov -og grusstier, så kan en trail-løbesko være en fremragende idé at tage i brug.

 

En trail-løbesko har en mere profileret ydersål, og griber derfor bedre fat i underlaget, så du kan stå fast i forskelligt terræn uden at glide, som du vil have større sandsynlighed for i dine normale løbesko.

 

Trailsko er typisk udviklet til at være tættere på underlaget med det formål at reducere risikoen for at vrikke om, men moderne trail-løbesko minder mere og mere om standard løbesko med en lidt højere sål og mere stødabsorbering. Derfor kan nogle trail-løbesko bruges på flere forskellige underlag pga. deres blødere sålmateriale i stødabsorberingen. Vi kalder dem hybrid trail-løbesko i KSOhusene. 

 

Når det kommer til trail-løbesko, er det ikke i lige så høj grad vigtigt, om du er pronationsløber eller neutral løber, fordi du ofte løber på blødt underlag, som er mere eftergivende og beskyttende for din krop. Hvis du gerne vil være sikker, inden du begiver dig ud på løbeture i skoven, så få vejledning i det rigtige skovalg ved at booke en tid til en KSOløbetest. Så hjælper vi dig med at finde ud af, hvad dine fødder og krop har behov for, når det kommer til trail-løbesko.

Neutrale trail-løbesko til sporet og ujævnt terræn