GODE RÅD: »SÅDAN KOMMER DU GODT I GANG MED DINE NYE LØBESKO«

GODE RÅD: »KOM

GODT I GANG MED DINE NYE

OROPÆDISKE INDLÆG«

Tillykke med dine nye løbesko

 

I denne guide får du konkrete råd til hvordan du kommer godt i gang med - og vedligholder dine nye sko.  

 

Herunder gennemgår vi en række gode råd til din opstart med dine nye løbesko. Vi har også lavet denne Spørgsmål & Svar, der lynhurtigt giver dig et overblik over de spørgsmål vi ofte møder i forbindelse med nye løbesko.


4_1

Sådan vasker du dine nye løbesko

 

Ved at vaske dine løbesko kan du øge skoens levetiden, styrke holdbarheden og undgå de værste lugtgener. Især når dine sko har været udsat for vand, mudder og fugt er det vigtig med en god behandling og vedligeholdes. Et godt "indeklima" i skoen kan også nedsætte syninger og limninger i at kraklere før tid.

  

〉Sådan vasker du dine nye løbesko: Vask altid dine løbesko i lunktent vand med en mild sæbe og en blød børste. Lad efterfølgende dine løbesko tørre ved stuetemperatur. Put eventuelt avispapir i skoene for hurtigere tørretid.

 

〉Undgå høje varmepåvirkninger: Dine løbesko tåler ikke maskinvask. Den primære årsag hertil er at den lim, der er brugt i skoens mellemsål opløses langsomt ved ca. 30 grader varmt vand. Af samme årsag fraråder vi, at du sætter dine våde løbesko til tørre ved en radiator, tørretumler eller varmeskab. »Kan jeg ikke bare maskinvaske ved mindre temperatur så?« er det åbenlyse spørgsmål. Det anbefaler vi ikke, da en løbeskos konstruktion ikke er gearet til det massive vandtryk den udsættes for i en vaskemaskine.

Sådan vedligeholder du dine nye løbesko

 

〉Tag dine indlægsåler op af skoen, når du ikke bruger dem: Et godt indeklima i skoen kan øge skoens levetid. Ligesom dine fødder har brug for luft og ventilation, så har dine løbesko det også. Ved at tage indlægssåler op af skoen sikrer du en bedre udluftning. Ofte kan indlægssålerne suge både sved og vand til sig. Hvis ikke skoen kan komme af med denne fugt, kan det være årsag til syninger og lim bliver mørnet. I sidste ende kan det nedsætte skoens levetid.

 

〉Lad ikke mundret løbesko stå til næste løbetur: Efter en mundret tur på skovstiernes trailspor er det ikke altid lige en hovedrengøring af løbesko, der er det mest inspirerende. Men, det er en god investering. Mudret kan nemlig mørne både limninger, syninger og meshnylon. Det slider unødigt og nedsætter skoens levetid. Vi anbefaler derfor du altid skyller skoene af for mudder, putter avispapir i dem og lader dem tørre ved stuetemperatur.

Sådan nedsætter du de værste lugtgener fra dine løbesko

 

De fleste kender det. Lugten fra et par løbesko kan være uhyrlig. Lugten skyldes bakterier. Vores fødder er fyldt med svedkirtler ligesom vores hænder, men hvor sveden fra vores hænder let kan fordampe, så kan sveden i vores løbesko ikke på samme måde fordampe. Derfor lugter vores løbesko. Her er 3 simple råd til at modarbejde lugtgenerne.

 

〉Hold dine løbesko tørre: Sørg for dine løbesko bliver holdt tørre efter brug. Bakteriere trives i fugt.

  

〉Neutraliser lugt med natron: Lugten i dine løbesko stammer fra isovaleri-syren. Den kan du neutrailsere med en base. Du kan med fordel drysse en halv-hel teskefuld natrun i hver sko og lade dem stå natten over. Herefter kan du støvsuge natroen op og evt. vaske dine sko.

 

〉Løft indlægssålen op af skoen: De fleste løbesko har en indlægssål, der kan tages op. Det kan være en fordel at løfte denne op af skoen efter brug. På den både kan sålen bedre tørre.

Staldtips: »Sådan undgår du vabler« og andre gode råd til tilvænning af dine nye løbesko

 

Nogle mennesker døjer mere med vabler end andre. Selv de bedste par løbesko kan potentielt give vabler på de første par løbeture. Når skoen er "løbet til," så forsvinder vablerne ofte.

 

〉Gå dine løbesko til: Start med at gå din nye løbesko til. Tag dem eventuelt på derhjemme en eftermiddags tid, se en god film - mens du har dem på - eller gå en god tur i dem. På den måde tilvænner du stille og roligt dine fødder til dem.

  

〉Smør dine fødder: Du kan nedsætte risikoen for vabler ved at smøre dine fødder ind i en fugtighedscreme, bruge svendtransporterende  strømper (Undgå bomuldssokker) eller en kropspudder. En kropspudder med talkum absorberer fugt og giver din hud en behagelig og glat følelse.

 

Afveksling er sundt. Ligesom det er sundt at løbe på forskellige underlag, løbe i forskellige tempi, så kroppen belastes forskelligt, så er det også en god ide at veksle mellem forskellige løbesko. 

 

〉Skift mellem flere par løbesko: Det kan være en fordel at købe nye løbesko før de gamle er helt nedslidt. På den måde kan du i tilvænningsperioden med de nye løbesko veksle mellem dem og dine gamle. På den måde sikrer du en blød og dynamisk overgang, hvor du langsomt udfaser dine gamle løbesko og samtidig vender dine fødder til de nye løbesko og den nye følelse.   

Spørgsmål & Svar

 

Hvor lang tider holder mine nye løbesko? Må de vaskes i vaskemaskinen? Hvordan undgår jeg lugtgener? Få svar på dine spørgsmål herunder:

Hvor lang tid holder et par løbesko?

Mine løbesko giver vabler. Hvad gør jeg?

Er der tilfredshedsgaranti på mine nye løbesko?

Mine løbesko lugter. Hvordan skal de vaskes?

Må min løbesko vaskes i vaskemaskine?