blog-guide-kaiser-sport-kso
Halvmarathon: Sådan klæder
du dig bedst på til race day
Blogindlæg af Jacob Theis Petersen / Læsetid: 2-3 minutter

I dette blogindlæg kigger jeg nærmere på...

Hvordan du bedst klæder dig på til et halvmarathon i det danske vejr, og hvad jeg selv gør. God læselyst.

Blogindlæg:

Halvmarathon: Sådan klæder du dig bedst på til race day

Læsetid: 2-3 minutter

Jacob_KSO_nyhedsbrev_billede
Blogindlæg af Jacob Theis Petersen
Rådgiver & produktspecialist

I dette blogindlæg kigger jeg nærmere på...

Hvordan du bedst klæder dig på til et halvmarathon i det danske vejr, og hvad jeg selv gør. God læselyst.

1. Undgå at tage for meget tøj på

10-20 grader og overskyet er det perfekte halvmarathonvejr

I det danske vejr kan det være svært at forvente bestemt vejr. Uanset, hvad vejrudsigten siger, anbefaler jeg, at du ikke har mere end en t-shirt eller singlet på. Du synes nok ikke, at det lyder som meget tøj at have på, når det kun er 10 grader udenfor, men tro mig, du får varmen undervejs og du bruger energi på at afkøle din krop - du hindrer derfor din performance, hvis du har for meget tøj på. Er du typen, der fryser hurtigt, anbefaler jeg, du tager en plastic pose på efter opvarmning eller har en baselayer på under opvarmningen, som du smider ved startstregen. 

 

Combat-kollektionen fra Saysky eller C3-kollektionen fra Fusion er to gode muligheder, når det kommer til halvmarathon-distancen – uanset om det er singlet eller t-shirt du foretrækker at løbe i. Det er de fordi, at begge kollektioner er meget åndbare, svedtransporterende og lette materialer. Jeg anbefaler til gengæld ikke, at du løber i fuld bomuldsbeklædning – du er ikke som Rocky, der løber op ad trapperne i Philadelphia. Bomuld er ikke godt, fordi det hindrer din sved fra at blive transporteret og i stedet absorberer den i materialet – hvilket tilføjer vægt og modvirker nedkøling af overkroppen.

 

Min personlige anbefaling: Jeg løber stort set altid halvmarathon i en Saysky singlet eller klub-singlet. Det gør jeg uanset om det er 5 eller 25 grader, fordi for det giver mig større mulighed for at ånde på overkroppen og frihed til, at jeg kan bevæge mig. Jeg ved også, at jeg får varmen efter 1-2 kilometer ude på ruten.     

Guide 6 gode råd til at løbe i sommervarmen

2. Et par løbesko du kan regne med

Dit primære arbejdsværktøj - dine løbesko

Din løbesko er det, som du lægger mest mærke til under dit halvmarathon løb. Derfor er det så vigtigt, at du løber i noget dine fødder kender til - og ikke trækker direkte op fra skokassen. Det er bedst, når dine fødder er tilpas i skoene, som inkludér; hvor stram snøringen skal være, hvordan de føles på fødderne efter 15 kilometer, og hvor meget dine fødder hæver i dem. Jo mere dine fødder kender skoene, jo mere kan du fokusere på bare "at løbe". Du vil altid på en expo eller måske høre naboen sige, at carbon løbesko får dig til at løbe hurtigere, anbefaler jeg ikke at løbe i helt nye sko - heller ikke selvom de er hurtigere. Når det er sagt, er der en grund til, at alle de hurtige tider løbes i løbesko med en carbonplade. De er hurtige, men du går med kompromis med den support du får. Du behøver dog ikke at lande perfekt i en race-day-løbesko på samme måde, som i dine mængdetræningssko - så test det af inden det går løs. Min anbefaling er, løber du 50 kilometer i dem inden race day kender du løbeskoen tilpas nok og du skaber den primære tillid til dem. 

 

Min personlige anbefaling: Jeg løber mindst 50 kilometer i mine løbesko inden race day - og gerne en tur på minimum 15 kilometer. Mine race day løbesko har også en carbonplade og er modellen Saucony Endorphin Pro 3 - jeg løb også i Pro 2. Personligt giver carbon løbesko mig større selvtillid til at præstere på dagen.  


Populære konkurrencesko

3. Shorts eller tights med lommer

Lommer er dine bedste venner

Når det kommer til ben beklædningen er lommer din bedste ven, fordi du får muligheden for at holde på din telefon eller dine energipræparater, imens du fokuserer på at løbe. Jeg anbefaler altid at rocke de korte rør selvom det hurtigt lyder koldt, at løbe i shorts i september måned, anbefaler jeg altid at have shorts på til halvmarathon og tage et ekstra lag på overkroppen, hvis du er typen, der fryser nemt. Når det kommer til korte tights, kan man vel ikke undgå at nævne Fusion C3 short tights – de mest populære tights i hele Danmark. Det er de, fordi Fusion er kendt for deres behagelige pasform og lommer på hver sin side. Er du ikke vant til at løbe i tights eller er du ikke endnu overbevist om at løbe i tights (læs mænd), anbefaler jeg, at du prøver 2in1 shorts fra Saysky, hvor du også finder indershorts med sidelommer og en rigtig god pasform.

 

Min personlige anbefaling: Jeg løber næsten altid i Fusion tights, fordi det at have to lommer for mig er virkelig vigtigt - og så sidder Fusion bare godt på mine ben. Når du først er kommet i et par tights, er der få ting, der er mere behageligt at løbe i - også som mand. 

Her er mine 4 must haves opsummeret: 

 

4. Et par sokker, der ikke giver dig vabler

Tynde sokker, tykke sokker, sokker uden syning og med eller uden merinould. En sok er ikke bare en sok

Du tænker, at det eneste vigtige på dine fødder er dine løbesko, men der tager du fejl. Dine sokker, og hvilke slags sokker du normalt bruger, når du løber, er mindst lige så vigtige, som dine fødders kendskab til dine løbesko.  Især når vabler skal undgås. En løbesok er ikke bare en løbesok. De kommer i forskellige tykkelser, anderledes syninger og med eller udenb merinould – hvilket alt sammen har en effekt på pasformen på dine fødder, og hvordan sokken fungerer nede i dine løbesko.CEP-kompressionsstrømper er et populært valg, både i de korte og de lange versioner. De sidder perfekt rundt om foden, forstærket ved tæerne og hælen til at mindske gnidninger og mindsker hævelsesniveauet for dine fødder under løb – perfekt til halvmarathon-distancen.

 

Min personlige anbefaling: Jeg har løbet utallige kilometer i mine korte kompressionsokker og fungerer bare altid. Det er op til dig om det skal fede farver som Chevron eller om det skal være nostalgisk æstetik med 80s.