Akillessenebetændelse

Har du ondt i akillessenen? Her kan du læse om vores behandling af akillessene-betændelse.

frederik-munk-fysioterapeut-kso
Af: Frederik Munk, fysioterapeut

I dette blogindlæg får du...

Jeg beskriver symptomerne og årsagerne til akillessenebetændelse. Jeg fortæller, hvordan vi effektivt behandler akillessenebetændelse med træningsøvelser og ortopædiske indlæg. Min kollega, Frederikke, præsenterer dig for 3 simple forebyggende træningsøvelser, som vi anvender i vores behandling af ømme og betændte akillessener. Du kan læse blogindlægget fra start til slut eller springe til de afsnit, som du ønsker, ved at trykke på linksene herover. God læselyst.

Hvad er akillessene-betændelse?

Før vi kigger på symptomerne på akillessenebetændelse, så lad os zoome ind på hvad det egenligt betyder. 

 

I KSO bruger vi akillessenebetændelse som et paraplybegreb. Der findes nemlig enormt mange forskellige afgreninger af akillessenebetændelse som fx. Achilles tendinopati, der dækker over en akut eller gradvis overbelastning af senen omkring dens tilhæfte på hælbenet.

 

Læs også blogindlægget: Indlæg til løbeskoen

 

Smerterne stammer ofte fra de træk eller vrid, der forekommer under dynamisk aktivitet som løb, hop eller gang. Der opbygges en irritation eller betændelse, som er katalysator for de smerter du oplever. Betændelsen og smerterne vil gradvist tage til og forværres. 

 

Læs også: Sådan behandler vi knæsmerter

  

Akillessenenbetændelse vil i de fleste tilfælde være en tiltagende overbelastning og irritation, som på et tidspunkt peaker, hvilket sætter din aktivitet og hverdag direkte på pause. Det typiske smertebillede beskrives som jagende, brændende, stikkende og ved begyndelse samt endt aktivitet – nogle vil også opleve smerten gennem hele aktiviteten. Læs videre og bliv klogere på symptomerne.

Her er 3 effektive øvelser mod akillessenebetændelse.

Se med herunder når vores fysioterapeut, Frederikke, viser dig 3 effektive øvelser mod akillessenebetændelse. Øvelserne kan bruges både forebyggende- og opfølgende.

Video kommer snart

Her er 3 symptomer på, at du har en betændt akkillessene.

Nedestående symptomer kan være voldsomme eller milde symptomer, som opstår enkelt eller som en blanding af forskellige udslag.

Symptomer:

 

› Smerter under, på siden og bag på hælen omkring senens hæfte - eller langs akillessenen distalt og kranielt mod lægmusklen.

 

› Hævelse og varme omkring senen og omkring begyndelsen af dens "hæfte" på hælbenet.

  

› Akut indsættende eller opbyggende smerter ved fysisk aktivitet og lindring ved pause samt fuldt stop.

Før vi kommer til afsnittet om, hvordan vi behandler og aflaster akillessenebetændelse med ortopædiske indlæg samt fysioterapeutisk træning, så vil jeg kort gennemgå de hyppigste årsager til hvorfor betændelsestilstanden i akkilles opstår.

Hvorfor får jeg ondt i akilles? Her er 3 årsager til hvorfor akillessene-betændelse opstår.

Årsagerne til en lidelsen kan være mange. Med afsæt i over 20 års skadesbehandling opridser vi herunder nogle af de hyppigeste årsager.

Årsager:

 

› Restitution / Vævstolerance: Vores sener er starten eller afslutningen på en muskel, de forbinder muskelvævet med knoglestrukturen. Har du aktiv hverdag med løb, arbejde eller anden træning, hvor restitutionen bliver nedprioriteret, udsættes sener og muskler for et større arbejde end de er bygget - eller trænet til at kunne udstå. Heri bruger man begrebet ’overuse’ (overbelastning), der kunne komme til udtryk ved fx; løb 5 gange om ugen med kontinuerlige stræk af akillessenens hæfte på hælbenet, uden restitution.
  
Dermed kan sener og muskler ikke nå at opbygge sig selv, efter det arbejde vi udsætter strukturen for. 
 
› Fodtype: Ved høj svang (cavus fod), lav svang (pes planus), udsættes led og muskulatur for en, biomekanisk, uhensigtsmæssigt belastning. En markant proneret fodposition eller en forkortet akillessene kan ændre forholdet i fodens styrke og mobilitet, og dermed skabe udfordringer for akillessenen.
 
› Hverdagssko: Sygeplejersker, butiksekspedienter, tømrer, undervisere og lagerarbejdere er ofte eksponeret for akillessenebetændelse på grund af de mange timer, hvor man bevæger sig rundt på arbejdspladsen - Isærdeleshed arbejdsbetingelserne kombineret med sikkerhedssko, træsko eller fodtøj uden nævneværdig stabilitet.

Udfyld skadeformular

Lad ikke en skade holde dig ude. Brug blot 1 minut på at udfylde denne formular. Herefter bliver du kontaktet af vores sundhedsfaglige team til en uforpligtende snak om hvordan, vi får dig tilbage i topform.

Ømme akillessener; Jeg tror jeg har akillessene-betændelse. Hvad gør jeg?

Oplever du smerter fra akillessenen er det naturlige valg at gå til egen læge og få undersøgt smerterne. Ved tilfælde af betændelse eller overbelastning vil lægen ofte anbefale dig, at søge en fysioterapeut eller en klinik med speciale i ortopædiske indlæg.

 

Oplever du symptomerne, som vi har beskrevet tidligere, så kan du med fordel selv tage kontakt til en klinik - gerne med speciale i den aktivitet, hvori du har fået skaden eller oplever den værst.

 

Få hjælp nu: Udfyld vores skadeformular her

 

I Kaiser Sport & Ortopædi har vi en lang tradition for at behandle akillessenebetændelse med vores individuelt designet ortopædiske indlæg til sko, med opfølgende råd og vejledning til gode træningsøvelser, der forebygger den negative belastning. 

Sådan behandler vi effektivt mod akillessene-betændelse.

Det drejer sig først og fremmest om, at finde frem til skadesårsagen. Hvorfor er betændelsen opstået og hvordan skal vi sætte ind med den rette behandling.

 

Når skadesårsgen er fastlagt kan vi bedre vurdere hvile behandlingselementer, der bør indgå i det endelige behandlingsforløb.

Først og fremmest handler det om at få en fysioterapeut - med speciale i sportsskader og biomekanik - til at foretage en grundig undersøgelse og analyse af dine smerter. Er det overhovedet en nedsunken forfod du døjer med? Eller skyldes smerterne en hel anden problematik? En fysioterapeut kan kortlægge din skade. Herefter handler det om finde årsagerne til dit smertebillede, så vi sammen kan skræddersy et effektivt behandlingsforløb tilpasset dine indviduelle behov.

Med specialfremstillede indlæg, designet efter individuelle måltagninger, kan vi aktivt hjælpe foden med at blive aflastet. På den måde kan vi hurtigt reducere noget af den smerte og irritation, der er ved forfodsfald. Men indlægget kan ikke stå alene. Det er et effektiv behandlingsredskab i hele behandlingsforløbet, der også vil inkluderer træningsøvelser og input til funktionelt fodtøj, der understøtter indlæggets funktion og dine biomekaniske behov samt præferencer.

Uanset skade, så er træningsøvelser altid en del af vores behandling. Det handler ikke kun om at komme en smerteproblematik til livs. Det handler om at fjerne årsagen til at smerten opstår. Med træningsøvelser kan vi arbejde med at styrke din muskulatur og gøre din krop stærkere. Det skaber også grobund for et mere bæredygtigt behandlingsforløb, hvor du kommer styrket ud på den anden siden - og er bedre rustet til at falde.

80 procent af din dagligdag foregår i fodtøj. Du pålægger 2 til 4 gange din vægt ned i fødderne og udsætter dem for udfordringer hele dagen. Vi ser det som vores fineste opgave, at gøre dig opmærksom på dit fodtøj, uanset aktivitet. Langt størstedelen undervurderer fodtøjets betydning igennem en hverdag.


Hold øje med pasformen, fodtøjet skal matche opbygningen på din fod. En bred fod skal have en bredere platform og ligeså med en smal fod. Hælkappen skal være fast og side til omkring dit hælben. Skummen i mellemsålen skal matche din vægt samt daglige belastning. Høj vægt og belastning, fast og stærk skum - det kan dog variere og jeg vil derfor altid anbefale, at du får en professionel rådgivning til  køb af hverdagssko.  

I Kaiser Sport & Ortopædi har vi erfaret, at behandlingen af akillessenebetændelse først og fremmest handler om træning. Igangsæt et forløb med dynamisk, excentrisk og plyometrisk træning, der er relateret til den situation du har erhvervet skaden i.

 

Derudover, kan det være en fordel at mindske trækket og de eventuelle dynamiske vrid i senen samt stabilisere hæftet på bagfoden (læs. og dens styrring). Det kan gøres med et dynamisk fodindlæg, der understøtter bagfoden, elaverer og centrerer hælbenet for at begrænse samt forebygge det øget stress på akillessenen.

  

Læs også: Sådan behandler vi knæsmerter

 

Kombineret med fodtøj, som har en individuelt tilpasset pasform, og målrettede udspændings øvelser, er behandlingsresultatet normalt overbevisende.

 

Grunden til, vi ofte bruger indlæg som en del af behandlingsforløbet er, at vi kan fremskynde processen ved aktivt at aflaste akillessenen. Vi bruger vores fødder hver dag og muskulaturen får sjældent en pause. En overbelastet vævstolerance har brug for hvile og ro.

 

Læs også: Sådan behandler vi nedsunken forfod

 

Når du bliver behandlet for akillessenebetændelse hos Kaiser Sport & Ortopædi vil den fysioterapeut du møder være specialudannet i fodens anatomi, biomekanik og genoptræningsforløb. Det er selv samme fysioterapeut , som undersøger og behandler dig, der også fremstiller dine indlæg. Vi producerer dine indlæg på vores eget kliniske værksted og har løbende mulighed for at justere dine indlæg.

Læs også:

Yderligere info: Achilles/akilles-senebetændelse, også kendt som Achillessene-tendinitis, er en tilstand, hvor achillessenen, som forbinder hælen til lægmusklerne, bliver betændt og smertefuld. Det kan være forårsaget af gentagne belastninger på senen, for eksempel ved løb eller hoppeaktiviteter, eller ved pludselige ændringer i træningsrutinen.

 

Symptomerne på achillessenebetændelse inkluderer smerter og stivhed i senen, især om morgenen eller efter hvile, og hævelse og rødme omkring senen. Behandlingen af Achillessenebetændelse kan omfatte hvile, fysioterapeutiske træningsøvelser, ortopædiske indlæg, komprimering og elevationsbehandling. Det er vigtigt at søge behandling, da ubehandlet Achillessenebetændelse kan føre til mere alvorlige skader på senen.

 

Achillessenebetændelse er en tilstand, der har været kendt i lang tid. Faktisk blev tilstanden beskrevet i den medicinske litteratur helt tilbage i det 17. århundrede. Den hollandske læge og anatomi Andreas Vesalius beskrev i sin bog "De humani corporis fabrica" fra 1543 Achillessenen og dens funktion. Senere, i 1683, beskrev den engelske læge James Paget Achillessenebetændelse i en artikel i "Medicina Curiosa". Siden da er der blevet forsket og skrevet meget om Achillessenebetændelse, og det er en tilstand, som stadig studeres og behandles i dag.