Ondt i akillessenen - akillessenebetændelse - behandling - symtomper
Behandling af
akillessenebetændelse
Af: Frederik Munk, fysioterapeut

Har du ondt i akillessenen?

Hej mit navn er Frederik. Jeg er uddannet fysioterapeut og en del af det sundhedsfaglige team i KSO. I dette blogindlæg bliver du introduceret til akillessenebetændelse. 

Jeg beskriver symptomerne og årsager til betændelsestilstanden. Jeg fortæller, hvordan vi effektivt behandler akillessenebetændelse med træningsøvelser og ortopædiske indlæg. Min kollega, Nickolaj, trækker dig med i træningssalen og præsenterer dig for 3 simple forebyggende træningsøvelser, som vi anvender i vores behandling af ømme/betændte akillessener. Så døjer du med; jagende, stikkende, brændende eller smertende fornemmelser langs akillessenen eller ved hæftet på hælbenet, så se og læs med i dette blogindlæg. Du kan læse blogindlægget fra start til slut eller springe til de afsnit, som du ønsker, ved at trykke på linksene herover. God læselyst.

Blogindlæg:

Behandling af akillessene-
betændelse

Læsetid: 2-3 minutter

Artikel-kaiser-sport-nehandling-skader-kos
Af: Frederik Munk
Fysioterapeut

Har du ondt i akillessenen?

Hej mit navn er Frederik. Jeg er uddannet fysioterapeut og en del af det sundhedsfaglige team i KSO. I dette blogindlæg bliver du introduceret til akillessenebetændelse. 

Jeg beskriver symptomerne og årsager til betændelsestilstanden. Jeg fortæller, hvordan vi effektivt behandler akillessenebetændelse med træningsøvelser og ortopædiske indlæg. Min kollega Nickolaj trækker dig med i træningssalen og præsenterer dig for 3 simple forebyggende træningsøvelser, som vi anvender i vores behandling af ømme/betændte akillessener. Så døjer du med; jagende, stikkende, brændende eller smertende fornemmelser langs akillessenen eller ved hæftet på hælbenet, så se og læs med i dette blogindlæg. Du kan læse blogindlægget fra start til slut eller springe til de afsnit, som du ønsker, ved at trykke på linksene herover. God læselyst.

Hvad er akillessenebetændelse?

Før vi kigger på symptomerne på akillessenebetændelse, så lad os zoome ind på hvad det egenligt betyder. I KSO bruger vi akillessenebetændelse som et paraplybegreb. Der findes nemlig enormt mange forskellige afgreninger af akillessenebetændelse som fx. Achilles tendinopati, der dækker over en akut eller gradvis overbelastning af senen omkring dens tilhæfte på hælbenet.

Smerterne stammer ofte fra de træk eller vrid, der forekommer under dynamisk aktivitet som løb, hop eller gang. Der opbygges en irritation eller betændelse, som er katalysator for de smerter du oplever. Betændelsen og smerterne vil gradvist tage til og forværres. 

 

Læs også blogindlægget: Indlæg til løbeskoen 

 

Akillessenenbetændelse vil i de fleste tilfælde være en tiltagende overbelastning og irritation, som på et tidspunkt peaker, hvilket sætter din aktivitet og hverdag direkte på pause. Det typiske smertebillede beskrives som jagende, brændende, stikkende og ved begyndelse samt endt aktivitet – nogle vil også opleve smerten gennem hele aktiviteten. Læs videre og bliv klogere på symptomerne.

Næste afsnit : Symptomer på akillessenebetændelse

Her er 3 symptomer på betændelse i akillessenen

Nedestående symptomer kan være voldsomme eller milde symptomer, som opstår enkelt eller som en blanding af forskellige udslag.

3 symptomer på betændelse i akillessenen

 

1 | Smerter under, på siden og bag på hælen omkring senens hæfte - eller langs akillessenen distalt og kranielt mod lægmusklen.

 
2 | Hævelse og varme omkring senen og omkring begyndelsen af dens "hæfte" på hælbenet.

 
3 | Akut indsættende eller opbyggende smerter ved fysisk aktivitet og lindring ved pause samt fuldt stop.

 

 

Før vi kommer til, hvordan vi med stor succes behandler og aflaster akillessenebetændelse med ortopædiske indlæg samt fysioterapeutisk træning vil jeg kort gennemgå de hyppigste årsager til, hvorfor betændelsestilstanden opstår.

Næste afsnit : Årsager til hvorfor bentændelse i akillessenen opstår

Vidste du?

Vi har specialiseret os i rådgivning af løbesko, funktionelle hverdagssko og vandresko. Vores KSOhuse er en sammensmeltning af et butiksmiljø og et topprofessionelt klinikunivers med behandlingstilbud som fysioterapi, ortopædiske indlæg og osteopati.

Her er 3 årsager til, hvorfor akillessenebetændelse opstår

Årsagerne til betændelsen kan være mange. Med afsæt i over 20 års skadesbehandling, opridser vi her nogle af de mest hyppige årsager, som vi oplever på klinikken.

3 årsager til akillessenebetændelse opstår

 

1 | Restitution / Vævstolerance: Vores sener er starten eller afslutningen på en muskel, de forbinder muskelvævet med knoglestrukturen. Har du aktiv hverdag med løb, arbejde eller anden træning, hvor restitutionen bliver nedprioriteret, udsættes sener og muskler for et større arbejde end de er bygget - eller trænet til at kunne udstå. Heri bruger man begrebet ’overuse’ (overbelastning), der kunne komme til udtryk ved fx; løb 5 gange om ugen med kontinuerlige stræk af akillessenens hæfte på hælbenet, uden restitution. Dermed kan sener og muskler ikke nå at opbygge sig selv, efter det arbejde vi udsætter strukturen for. 
 
2 | Fodtype: Ved høj svang (cavus fod), lav svang (pes planus), udsættes led og muskulatur for en, biomekanisk, uhensigtsmæssigt belastning. En markant proneret fodposition eller en forkortet akillessene kan ændre forholdet i fodens styrke og mobilitet, og dermed skabe udfordringer for akillessenen.
 
3 | Hverdagssko: Sygeplejersker, butiksekspedienter, tømrer, undervisere og lagerarbejdere er ofte eksponeret for akillessenebetændelse på grund af de mange timer, hvor man bevæger sig rundt på arbejdspladsen - Isærdeleshed arbejdsbetingelserne kombineret med sikkerhedssko, træsko eller fodtøj uden nævneværdig stabilitet og 1:1 pasform.

Næste afsnit : Jeg har ondt i akilles, hvad gør jeg?

Jeg tror jeg har akillessenebetændelse. Hvad gør jeg?

Oplever du smerter fra akillessenen er det naturlige valg at gå til egen læge og få undersøgt smerterne. Ved tilfælde af betændelse eller overbelastning vil lægen ofte anbefale dig, at søge en fysioterapeut eller en klinik med speciale i ortopædiske indlæg. Oplever du symptomerne, som vi har beskrevet tidligere i dette indlæg, så kan du med fordel selv tage kontakt til en klinik - gerne med speciale i den aktivitet, hvori du har fået skaden eller oplever den værst.

 

Få hjælp nu: Udfyld vores skadeformular her

 

I Kaiser Sport & Ortopædi har vi en lang tradition for at behandle akillessenebetændelse med vores individuelt designet ortopædiske indlæg til sko, med opfølgende råd og vejledning til gode træningsøvelser, der forebygger den negative belastning. Før vi viser dig 3 simple videoøvelser til at styrke lægmuskulaturen samt akillessenen, så vil jeg kort beskrive, hvordan vi behandler betændelsen.

Næste afsnit : Behandling af akillessenebetændelse

knae-smerter-indlaeg-sko-kaiser-sport

Vidste du?

Vi producerer hvert år 5-6000 ortopædiske indlæg. Sammensætningen af fysioterapeutisk behandling  og individuelt designet fodindlæg til fodtøj er en niche inden for sundhedsfaglig behandling, vi har specialiseret os i siden 1999.

Sådan behandler vi akillessenebetændelse.

Det drejer sig først og fremmest om at finde frem til skadesårsagen. Hvorfor er din skade opstået, og hvordan skal vi sætte ind med den rette behandling.

 

 

I Kaiser Sport & Ortopædi har vi erfaret, at behandlingen af akillessenebetændelse først og fremmest handler om træning. Igangsæt et forløb med dynamisk, excentrisk og plyometrisk træning, der er relateret til den situation du har erhvervet skaden i. Derudover, kan det være en fordel at mindske trækket og de eventuelle dynamiske vrid i senen samt stabilisere hæftet på bagfoden (læs. og dens styrring). Det kan gøres med et dynamisk fodindlæg, der understøtter bagfoden, elaverer og centrerer hælbenet for at begrænse samt forebygge det øget stress på akillessenen.

  

Læs også: Sådan behandler vi knæsmerter

 

Kombineret med fodtøj, som har en individuelt tilpasset pasform, og målrettede udspændings øvelser, er behandlingsresultatet normalt overbevisende.

Grunden til, vi ofte bruger indlæg som en del af behandlingsforløbet er, at vi kan fremskynde processen ved aktivt at aflaste akillessenen. Vi bruger vores fødder hver dag og muskulaturen får sjældent en pause. En overbelastet vævstolerance har brug for hvile og ro.

 

Læs også: Sådan behandler vi nedsunken forfod

 

Når du bliver behandlet for akillessenebetændelse hos Kaiser Sport & Ortopædi vil den fysioterapeut du møder være specialudannet i fodens anatomi, biomekanik og genoptræningsforløb. Det er selv samme fysioterapeut , som undersøger og behandler dig, der også fremstiller dine indlæg. Vi producerer dine indlæg på vores eget kliniske værksted og har løbende mulighed for at justere dine indlæg.

Næste afsnit : Video af træningsøvelser

high_pic_fod_nk

Her er 3 effektive øvelser, der styrker din akillessene. 

Se med når Nickolaj Kaae viser dig 3 effektive øvelser mod akillessenebetændelse, der giver dig de bedste forudsætninger, og som du nemt kan lave derhjemme. Øvelserne kan bruges både forebyggende- og opfølgende.