
Har du ondt i knæet?
Før jeg hiver den dybe fysioterapeutiske værktøjskasse frem og fortæller om knæsmerter vil jeg påpege, at ikke to menneske er ens. Derfor opstår årsagerne til knæsmerter forskelligt og opleves også individuelt. Ikke alle knæskader følger de gængse symptomer og alle skal ikke have den samme behandling - jeg vil altid anbefale dig, før du trykker ind på Google og pludseligt fejler det hele, at du udfylder vores skadeformular og bliver kontaktet af vores sundhedsfaglige team i KSO til en uforpligtende samtale og rådgivning. Det er vigtigt at man fokusere på det individuelle behov og sin individuelle anatomi. Til sidst giver vores fysioterapeut Nickolaj Kaae dig 4 effektive træningsøvelser, der styrker dit knæ. God læselyst.
Blogindlæg:
Behandling af knæsmerter
Læsetid: 2-3 minutter

Har du ondt i knæet?
Før jeg hiver den dybe fysioterapeutiske værktøjskasse frem og fortæller om knæsmerter vil jeg påpege, at ikke to menneske er ens. Derfor opstår årsagerne til knæsmerter forskelligt og opleves også individuelt. Ikke alle knæskader følger de gængse symptomer og alle skal ikke have den samme behandling - jeg vil altid anbefale dig, før du trykker ind på Google og pludseligt fejler det hele, at du udfylder vores skadeformular og bliver kontaktet af vores sundhedsfaglige team i KSO til en uforpligtende samtale og rådgivning. Det er vigtigt at man fokusere på det individuelle behov og sin individuelle anatomi. Til sidst giver vores fysioterapeut Nickolaj Kaae dig 4 effektive træningsøvelser, der styrker dit knæ. God læselyst.
Knæet er kroppens effektive stødabsorberings-system.
Knæleddet er en verdensklasse stødabsorbator, der kan håndtere de store kræfter fra hop og kontinuerlige belastninger fra løb.
Knæleddet er en unik og undervurderet konstruktion, der gør det muligt at løbe en tur i skoven, cykle rundt i frisk danske asfalt eller stå stille i et par timer til en konference. På mange måder er knæet en af vores hverdgashelte.
Læs også: Indlæg til hverdagssko og gåsko
Omkring hele knæleddet hæfter store muskelgrupper og mange stabiliserende ligamenter (red. ledbånd), som konstant skal producere stabilitet og bevægelse. Omkring senetilhæftningerne gemmer sig slimsække, der sammen med den folkekendte menisk skal sørger for et organisk flow når vi bevæger os.
Dét er mange elementer, der skal spille sammen 14 timer i døgnet, når du løber, cykler, spiller squash eller bare er på arbejde. Af samme årsag er de fleste knæsmerter også skabt af overbelastninger.
Læs også: Sådan behandler vi akillessenebetændelse
Overbelastningerne er et irritationselement for mange - størstedelen kan holde en pause, regulere deres restitution eller skrue lidt ned for belastningen i deres aktivitet. For andre skal der mere til. Vi kan også hjælpe dig med grundig rådgivning i formålsrettet fodtøj med de bedste individuelle forudsætninger, specifik behov-fokuseret styrketræning eller et dynamisk indlæg, der kan fordele vægtbærringen og skabe ideelle forhold for din bevægelse.
Næste afsnit : Knæsmerter og symptomer
↓

Du finder vores klinikker i Brønshøj, Holbæk, Horsens, Lyngby, Slagelse, Odense og Viborg.
Opsøg behandling når du mærker disse 3 symptomer på en knæskade.
Symptomer:
- Stikkende, jagende og brændende smerter på inder- og ydersiden af knæet, der kan strække sig op mod hoften og lysken under bevægelse.
- Morgen-smerter, murrende ubehag ved igangsættelse af aktivitet samt lokal uro om aftnen ved hvile.
- Usikkerhed ved vægtbærring, roation eller ved aktivitet på ujævne overflader samt abnorm varme og hævelse fra knæleddet.
Næste afsnit : Årsager til knæsmerte
↓
Hvorfor får jeg ondt i knæet? Her er 6 årsager til hvorfor knæsmerter opstår.
Som tideligere nævnt er årsagen til knæsmerte enormt kompliceret og fuldkommen individuel - af samme årsag kan man ikke sætte en slidgigt boks nedover alle mennesker, men der findes nogle rammer man kan få en fælles forståelse ud fra. Med afsæt i over 20 års skadesbehandling opridser jeg herunder nogle af de hyppigste skadesrammer som vi ser på klinikken.
Årsager:
- Anatomisk sammensætning: Den strukturelle sammensætning i underkroppen er relevant for din biomkeanik og eventuelle knæsmerter. En vinkel på hoften, der modarbejder knæleddets funktion kan kræve et større arbejde af fodens biomekanik og ende ud i en overbelastet struktur. Det hele hænger sammen og knæsmerterne stammer sjældent isoleret fra knæleddet.
- Nedsat vævstolerance: Kroppens helingsproces og tolerance er grundstenen hos alle aktive mennesker. Vævstolerancen definerer den mængde belastning som kroppen kan opretholde i en specifik periode/aktivitet. Oplever man skader, abnorm ømhed eller smerte uden egentligt at have udført et tilsvarende arbejde kan vævstolerancen være nedsat.
- Stående, aktivt og krævende arbejde: Sygeplejersker, butiksekspedienter, tømrer, undervisere og lagerarbejdere er ofte eksponeret for knæsmerter på grund af de mange timer, der arbejdes på et hårdt eller instabilt underlag - Isærdeleshed arbejdsbetingelserne kombineret med fodtøj som sikkerhedssko, træsko eller andet uden nævneværdig stabilitet og støddæmpning kan udfordre belastningen omkring dine knæ.
- Øget træningsmængde: Vi oplever ofte, at en udmiddlebar, hurtig, øget træningsmængde hos motionister kan afkaste knæsmerter i forbindelse med overbelastning af et utrænet/udforberedt sene og muskelvæv.
- Uhensigtsmæssigt fodtøj: Vi bruger mange timer i vores hverdagssko, uden vi tænker over belastningen de udsætter vores fødder for. Flade sko uden støtte, som fx adidas Originals Stan Smith, Converse All Star, Vans Authentic, Puma Suede, Nike Free og i særdeleshed sikkerhedssko kan være en medvirkende årsag til at fremprovokere knæ relaterede overbelastninger, som kan udvikle sig til smerter.
- Dynamisk sport: Rotationer, abnorme vinkler, høj belastning og markante stød fra sport kan udfordre knæets stabilitet, dynamik og i særdeleshed vævstolerancen. Knæleddet kan sagtens (red. for de fleste) holde til en håndboldkamp med vrid, slag, stød, stræk og fart - men har man ikke fokuseret på forebyggelse og stabilitet er der en større risiko for at knæet ikke kan følge med i belastningen og må give op undervejs. Akutte skader under sport kan være medfølge vedvarende bivirkninger som fx. knæsmerte.
Næste afsnit : Jeg har ondt i knæet - hvad gør jeg?
↓
Vidste du?
Vi har specialiseret os i rådgivning af løbesko, funktionelle hverdagssko og vandresko. Vores KSOhuse er en sammensmeltning af et butiksmiljø og et topprofessionelt klinikunivers med behandlingstilbud som fysioterapi, ortopædiske indlæg og osteopati.
Ondt i Knæet. Hvad gør jeg?
Før min kollega, Nickolaj Kaee, viser dig 4 simple videoøvelser til at styrke knæet og omkringliggende strukturer, så vil jeg kort beskrive hvordan vi behandler og forebygger dine knæsmerter.
Få hjælp nu: Udfyld vores skadeformular her
I Kaiser Sport & Ortopædi har vi en lang tradition for, at behandle forskellige typer af knæskader med vores individuelt designet ortopædiske indlæg til sko med opfølgende råd og vejledning til gode træningsøvelser, der styrker knæet, senerne og muskulaturen omkring. Før vi viser dig 4 simple videoøvelser til at styrke knæet, så vil vi kort beskrive hvordan vi behandler knæsmerter.
Næste afsnit : Behandling af knæskader
↓
Sådan behandler vi effektivt mod knæsmerter.
Først og fremmest drejer det sig om, at finde frem til det udsatte væv og derefter til skadesårsagen. Hvordan er den opstået og hvordan skal vi sætte ind med den rette behandling.
Først og fremmest handler det om at få en fysioterapeut - med speciale i sportsskader og biomekanik - til at foretage en grundig undersøgelse og analyse af dine smerter. En fysioterapeut kan kortlægge din skade. Herefter handler det om finde årsagerne til dit smertebillede, så vi sammen kan skræddersy et effektivt behandlingsforløb tilpasset dine indviduelle behov. Og som har til formål at fjerne årsagen til din knæsmerter.
Med specialfremstillede indlæg, designet efter individuelle måltagninger, kan vi aktivt hjælpe foden med at blive aflastet. Det er ofte ens fodstilling, der kan være årsag til knæsmerter. Med et indlæg kan vi hurtigt reducere noget af den smerte og irritation der er ved smerterne i knæet. Men indlægget kan ikke stå alene. Det er et effektiv behandlingsredskab i hele behandlingsforløbet, der ofte vil inkludere træningsøvelser og input til funktionelt fodtøj, der understøtter indlæggets funktion og dine biomekaniske behov og præferencer.
Uanset skade, så er træningsøvelser altid en del af vores behandling. Det handler ikke kun om at komme en smerteproblematik til livs. Det handler om at fjerne årsagen til at smerten opstår. Med træningsøvelser kan vi arbejde med at styrke din muskulatur og gøre din krop stærkere. Det skaber også grubund for et mere bæredygtigt behandlingsforløb, hvor du kommer styrket ud på den anden siden - og er bedre rustet til at falde
80 procent af din dagligdag foregår i fodtøj. Du pålægger 2 til 4 gange din vægt ned i fødderne og udsætter dem for udfordringer hele dagen. Vi ser det som vores fineste opgave, at gøre dig opmærksom på dit fodtøj, uanset aktivitet. Langt størstedelen undervurderer fodtøjets betydning igennem en hverdag.
Hold øje med pasformen, fodtøjet skal matche opbygningen på din fod. En bred fod skal have en bredere platform og ligeså med en smal fod. Hælkappen skal være fast og side til omkring dit hælben. Skummen i mellemsålen skal matche din vægt samt daglige belastning. Høj vægt og belastning, fast og stærk skum - det kan dog variere og jeg vil derfor altid anbefale at få en professionel rådgivning til køb af hverdagssko.
Aktiv aflastning og stabilitetstræning: Grunden til vi ofte bruger det dynamiske indlæg som en del af behandlingsforløbet ved knæsmerter er at vi kan fremskynde behandlings processen ved aktivt at aflaste dele af knæets workload. Det handler om at give knæet (red. som helhed) de bedste forudsætninger. Og et dynamisk individuelt indlæg vil gøre en receptorisk og biomkekanisk forskel.
Vores behandlingsforløb af knæsmerter involverer også konkret tilpasset fysioterapeutisk stabilitetstræning. Knæet er udsat for mange aldsige samt kontinuerlige bevægelser, der generelt øger belastningen over leddet. Ved at øge styrke, kontrol og hovedsageligt stabilitet kan vi optimere vævstolerancen samt forebygge vedvarende knæsmerter.
Læs også: Sådan behandler vi nedsunken forfod
Udover indlæg og fysioterapi har vi også fokus på at gøre en receptorisk forskel. En af de største udfordringer ved knæskader eller knæsmerter er tillid. Tillid til at knæet ikke svigter under løbet, håndboldkampen eller bare til hverdag. Jeg understreger at du du via optimeret fodtøj eller et kompressionsknæbind kan optimere den sensoriske stabilitet omkring dit knæ. Den receptoriske forskel og fasthed om knæleddet gør en forskel for tilliden
Næste afsnit : Video af træningsøvelser
↓