BEHANDLING AF NEDSUNKEN FORFOD MED FYSIOTERAPI & INDLÆG

BEHANDLING AF NEDSUNKEN FORFOD MED FYSIOTERAPI & INDLÆG

BLOGINDLÆG AF FREDERIK MUNK, FYSIOTERAPEUT

Blogindlæg, artikel, nedsunken forfod, forfodsfald, ondt i forfoden under fodballen
Frederik Munk
Fysioterapeut, Kaiser Sport & Ortopædi

Kom hurtig i gang med et effektivt behandlingsforløb. Udfyld blot vores skadeformular herunder, så kontakter vores sundhedsfaglige team dig til en uforpligtende snak om, hvordan vi bedst kan hjælpe dig tilbage til din aktive og smertefrie hverdag.

 

HAR DU SMERTER I FORFODEN? LÆS MED HER

Hej, mit navn er Frederik og jeg er uddannet fysioterapeut og en del af det sundhedsfaglige team i Kaiser Sport & Ortopædi (KSO). I dette blogindlæg bliver du klogere på hvad en nedsunken forfod er for en størrelse.

 

〉Læs også: Sådan behandler vi hælspore

 

Jeg beskriver symptomerne og  årsagerne til nedsunken forfod. Vi fortæller hvordan vi behandler nedsunken forfod med træningsøvelser og ortopædiske indlæg. Vi præsenterer dig også for tre  simple træningsøvelser, der styrker din forfod. Så døjer du med; stikkende og brændende fornemmelser i fodballen og tæer, sovende eller følelsesløse tæer, så se og læs med her.

Læs blogindlægget fra A-Z eller spring til de afsnit du finder intressant: 

INTRO | HVAD ER EN NEDSUNKEN FORFOD?

Før vi kigger på symptomerne på nedsunken forfod, så lad os zoome ind på hvad nedsunken forfod eller forfodsfald og pes planus transversus, som det også kaldes, egenligt er.

  

〉Læs også blogindlægget: Indlæg til løbeskoen

 

Forfoden spiller en vigtig rolle for, at vi har et smertefrit og behagelig fodafsæt og naturlig stødabsorbering. Her er forfodsbuen fjederligende funktion afgørende. Forfodsbuen går på tværs af foden og strækker sig fra storetåens grundled til lilletåens grundled, hvorunder størstedelen af vægten på forfoden også forefindes. De øvrige tæers grundled står let løftet fra underlaget i en mindre bue/hvælving og fungerer derved som en fjeder. Ved en nedsunken forfod er denne hvælving sunket og står så lavt, at forfodsbuen ikke har den samme fjederagtige funktion.

 

〉Læs også: Sådan behandler vi skinnebensbetændesle

 

Det er især under dit fodafsæt at smerter er størst eller ved langvarig stående stilling. Kort sagt, har du ikke nok "fjederfunktion" i forfoden kan du opleve en masse gerner og smerter, når du står, går og løber. Det resulterer ofte i de smertesymptomer, som vi beskriver i afsnittet herunder.


LÆS VIDERE UNDER V

Kom hurtig i gang med et effektivt behandlingsforløb. Udfyld blot vores skadeformular herunder, så kontakter vores sundhedsfaglige team dig til en uforpligtende snak om, hvordan vi bedst kan hjælpe dig tilbage til din aktive og smertefrie hverdag.

 

SYMPTOMER | HER ER 3 SYMPTOMER PÅ NEDSUNKEN FORFOD

Nedestående symptomerne opstår typisk under de tre mellemste tæer - altså tånummer 2-4. Det kan være symptomer fra en eller flere af de mellemste tæerne. Der kan opstå en trykken i tæerne og i værste fald give en udposning på nerverne imellemtæernes lange rørknogler i mellemfoden. Det kalde for Mortons Neurom og kan være yderst smertefuld.

 

SYMPTOMER

 

1 |Brændende og stikkende smerte. Du oplever stikkende og brændende fornemmelse under forfodens fodballe eller i tæerne.2 | Snurren og sovende fødder. Du føler at dine tæer snurre eller har meget let tendens til at sove.3 |Følelsen af at strømpen folder Mange af vores klienter beskriver også nedsunken forfod, som om ens strømpe folder eller, der ligge en lille sten under forfoden uden at der reelt gør det.

 

I nogle svære tilfælde skal der en operation til. Det lyder ikke rart. Og det er det heller ikke. Heldigvis er nedsunken forfod - som oftes - relativt nemt at få en hurtig og effektiv behandling. Før vi kommer til hvordan vi med stor succes behandler nedsunken forfod med ortopædiske indlæg og fysioterapeutisk træning vil vi kort gennemgå de hyppigste årsager til hvorfor nedsunken forfod opstår.

 

LÆS VIDERE UNDER BILLEDERNE

Behandling af ondt i forfoden, forfodsfald, nedsunken forfod

ÅRSAG | HER ER 3 ÅRSAGER TIL NEDSUNKEN FORFOD

Årsagerne til nedsunken forfod kan være mange. Med afsæt i over 20 års skadesbehandling opridser vi her nogle af de mest hyppige årsager.
 

ÅRSAGER

 

1| Alder og genetik: Nedsunken forfod er i mange tilfælde aldersbetinget. Mange års aktivitet sætter et naturligt præg på fødderne. Overvægt er også en kilde til problematik. Fodtypen kan også fremprovokere forfodsfald. I tilfælde ved hulfod (høj svang) og platfod (lav svang) øges belastningen på forfodsbuen i en sådan grad at det kan udløse nedsunken forfod. Det er generisk betonet og kan bl.a. afhjælpes med ortopædiske indlæg. Arvelige fodlidelser såsom slidgigt i storetåens grundled kan også udløse forfodsfald. Kort fortalt; der kan være mange årsagen til nedsunken forfod og det kan ikke bare lige selvdiagnosticeres.

 

2 | Brug af uhensigtmæssigt fodtøj: I forhold til sport, hobby og daglig aktivitet ser vi ofte nedsunken forfod hos personer, der igennem en længereværdende periode har gjort brug af uhensigtsmæssig fodtøj. Fx. for smalle eller for korte sko. I det mere livsstilspræget univers ser vi ofte kvinder, der har gået meget i højhælede sko, og både mænd og kvinder, der har gået meget i løstsiddende badesandaler (flipflops), falde sneakers eller træsko uden hælkappe. Kigger vi lidt på det unge segment er flade skotyper, som Vans og Converse ofte den helt store synder i forhold til føddernes vé og vel. Og nå, ja de mange "voksne," der også har en forkærlig for de mange smarte sneakers, der desværre ofte er designet uden støtte, absorbering og struktur.

 

3 | Graviditet: Vi oplever mange kvinder i forbindelse med deres graviditet udvikler nedsunken forfod. Dette skyldes at der under graviditet frigøres et hormon, som blødgør knoglerne og kan udlede nedsunken forfod.

LÆS VIDERE UNDER BILLEDERNE

Forfodsfald, nedsunken forfod, ondt i forfoden under trædepuden, behandling

Kom hurtig i gang med et effektivt behandlingsforløb. Udfyld blot vores skadeformular herunder, så kontakter vores sundhedsfaglige team dig til en uforpligtende snak om, hvordan vi bedst kan hjælpe dig tilbage til din aktive og smertefrie hverdag.

 

JEG TROR JEG HAR NEDSUNKEN FORFOD | HVAD GØR JEG?

Oplever du smerter i fødderne er det naturlige valg at gå til egen læge og få undersøgt foden. Ved tilfælde af nedsunken forfod / forfodsfald vil lægen ofte anbefale dig, at gå til en fysioterapeut eller en klinik for ortopædiske indlæg. Oplever du symptomerne på nedsunken forfod, som vi har beskrevet tidligere i dette indlæg, så kan du med fordel selv tage kontakt til en fodklinik.

 

〉Få hjælp nu: Udfyld vores skadeformular her

 

I Kaiser Sport & Ortopædi har vi en lang tradition for, at behandle nedsunken forfod med vores individuelt designet ortopædiske indlæg til sko med opfølgende råd og vejledning til gode træningsøvelser, der styrker forfoden. Danmarks uafhængige lægetjeneste NetDoktor.dk anbefaler netop ortopædiske indlæg og styrketræning af foden, som den optimale behandling. Før vi viser dig 3 simple videoøvelser til at styrke fødderne, så vil vi kort beskrive hvordan vi behandler nedsunken forfod.

BEHANDLING | SÅDAN BEHANDLER VI NEDSUNKEN FORFOD

Det drejer sig først og fremmest om, at finde frem til skadesårsagen. Hvorfor er din skade opstået og hvordan skal vi sætte ind med den rette behandling.

 

BEHANDLING

 

1| Med fysioterapi og træningsøvelser

2| Med ortopædiske indlæg

3| Med funktionelt fodtøj

 

I Kaiser Sport & Ortopædi har vi erfaret, at ved brug af ortopædiske indlæg kan vi, hurtigt og effektivt, aflaste foden og genskabe noget af den dynamik foden har tabt. Det skal dog understreges at der ikke findes nogen mirakelkur. Indlæg gør det ikke alene. Et indlæg skal altid bakkes op af træningsøvelser og funktionelt fodtøj.

 

〉Læs også: Sådan behandler vi knæsmerter

 

Behandling af nedsunken forfod handler langt hen ad vejen om at aflaste forfoden. Med specialfremstillede indlæg, designet efter individuelle måltagninger, kan vi aktivt hjælpe foden med at blive aflastet. På den måde kan vi hurtigt reducere noget af den smerte og irritation der er ved forfodsfald. Men indlæg står ikke alene. Det er et effektiv behandlingsredskab i hele behandlingsforløbet, der også vil inkluderer træningsøvelser og input til funkintelt fodtøj, der understøtter indlæggets funktion og dine biomekaniske behov og præferencer.

 

〉Læs også: Sådan behandler vi svangsenebetændelse 

 

Når du bliver behandlet for nedsunken forfod hos Kaiser Sport & Ortopædi vil den fysioterapeut du møder være specialudannet i fodens lidelser, biomekanik og genoptræningsforløb. Det er selv samme fysioterapeut , som undersøger og behandler dig, der også fremstiller dine indlæg. Vi producerer dine indlæg på vores eget kliniske værksted og har løbende mulighed for at justere dine indlæg.

LÆS VIDERE UNDER BILLEDET

Knæsmerter, speciallavet ortopædiske indlæg

ORTOPÆDISKE INDLÆG & NEDSUNKEN FORFOD

I KSO har vi erfaret, at ved brug af ortopædiske indlæg kan vi, hurtigt og effektivt, aflaste foden og genskabe noget af den dynamik foden har tabt. Det skal dog understreges at der ikke findes nogen mirakelkur. Indlæg gør det ikke alene. Et indlæg skal altid bakkes op af træningsøvelser og funktionelt fodtøj. Men, til en start kan indlægget sikrer at vi kan komme hurtig i gang med en god behandling på grund indlæggets aflastende effekt. 

 

〉Læs også blogindlægget: Indlæg til gåsko/hverdagssko

 


Behandling af nedsunken forfod handler langt hen ad vejen om at aflaste forfoden. Med specialfremstillede indlæg, designet efter individuelle måltagninger, kan vi aktivt hjælpe foden med at blive aflastet. På den måde kan vi hurtigt reducere noget af den smerte og irritation der er ved forfodsfald. Men indlæg står ikke alene. Det er et effektiv behandlingsredskab i hele behandlingsforløbet, der også vil inkluderer træningsøvelser og input til funkintelt fodtøj, der understøtter indlæggets funktion og dine biomekaniske behov og præferencer.

 

〉Book tid til- og læs ortopædiske indlæg her

 

Når du bliver behandlet for nedsunken forfod hos KSO vil den fysioterapeut du møder være specialudannet i fodens lidelser, biomekanik og genoptræningsforløb. Det er selv samme fysioterapeut , som undersøger og behandler dig, der også fremstiller dine indlæg. Vi producerer dine indlæg på vores eget kliniske værksted og har løbende mulighed for at justere dine indlæg.

ØVELSER | HER ER 3 EFFEKTIVE TRÆNINGSØVELSER DER STYRKER DIN FORFOD

Se med herunder når vores fysioterapeut og osteopat stud. Nickolaj Kaae viser dig 3 øvelser, der styrker din fødder, og som du nemt kan lave derhjemme. Øvelserne kan bruges både forebyggende- og opfølgende.

 

SE FORKLARING AF ØVELSER HER