Nedsunken forfod / forfodsfald

Har du ondt i forfoden? Her kan du læse om behandlingen af nedsunken forfod.

frederik-munk-fysioterapeut-kso
Af: Frederik Munk, fysioterapeut

I dette blogindlæg får du...

I dette blogindlæg om nedsunken forfod, også kaldet forfodsfald, beskriver jeg symptomerne  og årsagerne til lidelsen. Jeg fortæller også, hvordan KSO behandler nedsunken forfod med træningsøvelser og ortopædiske indlæg. Min dygtige kollega, Frederikke, præsenterer dig for 3 simple træningsøvelser, som kan styrke muskulaturen i din forfod. Du kan læse blogindlægget fra start til slut eller springe til de afsnit du ønsker. God læselyst.

Mærker du stikkende og brændende fornemmelser i fodballen og tæer, sovende eller følelsesløse tæer?

Før vi kigger på symptomerne på nedsunken forfod, så lad os zoome ind på, hvad nedsunken forfod og de mange betegnelser som skaden også går under; forfodsfald eller pes planus transversus, egentlig er.

 

En nedsunken forfod kan være meget individuel og skaden kan oftes forveksles med en svangsenebetændelse. Derfor er det vigtigt at være skarp på diagnosen. Det bliver vi i afsnittet herunder.

 

Læs også: Her de typiske 8 skader vi behandler

 

Forfoden spiller en vigtig rolle i et smertefrit og behageligt fodafsæt samt naturlig stødabsorbering. Her er forfodsbuens fjederlignende funktion afgørende.

 

Forfodsbuen går på tværs af foden og strækker sig fra storetåens grundled til lilletåens' grundled, hvorunder størstedelen af vægten på forfoden også forefindes. De øvrige tæers' grundled står let løftet fra underlaget i en mindre bue/hvælving, og fungerer derved som en fjeder.

 

Læs også: Sådan behandler vi skinnebensbetændelse

 

Ved en nedsunken forfod er denne hvælving sunket og står så lavt, at forfodsbuen ikke har den samme fjederagtige funktion. Dermed er der en risiko for at miste enorme mængder energi under fodens, i forvejen, komplicerede arbejde.  

  

Det er i særdeleshed under dit fodafsæt at smerterne er størst eller ved langvarig stående stilling.

 

Kort sagt, har du ikke nok "fjederfunktion" i forfoden kan du opleve en masse gener og smerter. Når du står, går og løber vil smerterne ofte intensiveres. Det resulterer ofte i de smertesymptomer, som vi beskriver i afsnittet herunder.

Her er 3 effektive øvelser, der styrker din forfod.

Se med her, når vores fysioterapeut, Frederikke, viser dig 3 øvelser, der styrker din fødder, og som du nemt kan lave derhjemme. Øvelserne kan bruges både forebyggende- og opfølgende.

Her er 3 symptomer på en nedsunken forfod.

Nedestående symptomerne opstår typisk under de tre mellemste tæer - altså tå nummer 2-4.
 
Det kan være symptomer fra en eller flere af de mellemste tæer. Der kan opstå en trykken i tæerne og i værste fald give en udposning på nerverne imellem tæernes lange rørknogler, i mellemfoden. Det kaldes og kan associeres til en Mortons Neuron og kan være yderst smertefuldt.

Symptomer:

 

› Brændende og stikkende smerte: Du oplever stikkende og brændende fornemmelse under forfodens fodballe eller specifikt i tæerne.

 

› Snurren og sovende fødder: Du føler at dine tæer snurrer eller har meget let tendens til at sove.

 

Følelsen af at strømpen folder: Mange af vores klienter beskriver også nedsunken forfod, som følelsen af, at ens strømpe folder eller, at der ligger en lille sten under forfoden uden, at der reelt gør det.

I nogle svære tilfælde skal der en operation til. Det lyder ikke rart. Og det er det heller ikke. Heldigvis er den nedsunkne forfod, ofte, relativt overskuelig at behandle. 
 
Før vi kommer til, hvordan vi med stor succes behandler nedsunken forfode med ortopædiske indlæg og fysioterapeutisk træning vil jeg kort gennemgå de hyppigste årsager til, hvorfor en nedsunken forfod egentligt opstår.

Hvorfor får jeg ondt i forfoden? Her er 3 årsager til, hvorfor en nedsunken forfod opstår.

Årsagerne til nedsunken forfod kan være mange. Med afsæt i over 20 års skadesbehandling opridser vi herunder nogle af de hyppigeste årsager.

Årsager:

 

Alder og genetik: Nedsunken forfod er i mange tilfælde aldersbetinget. Mange års aktivitet sætter et naturligt præg på fødderne. Overvægt kan også være en kilde til problematikken.

 

Din fodtype kan også fremprovokere symptomer - I tilfælde af markant høj svang og en markant lav svang øges belastningen på forfodsbuen i en sådan grad, at det kan udløse smertelignende symptomer i forfoden. Nedsunken forfod kan være genetisk betonet.

 

Arvelige fodlidelser såsom slidgigt i storetåens grundled kan også udløse smerter. Kort fortalt; der kan være mange årsager til nedsunken forfod og det er sjældent en nem opgave at selvdiagnosticere.

 

Brug af uhensigtmæssigt fodtøj: I forhold til sport, hobby og daglig aktivitet ser vi ofte nedsunken forfod hos personer, der igennem en længerevarende periode har gjort brug af uhensigtsmæssig fodtøj.

 

Fx. for smalle eller for korte sko. I det mere livsstilspræget univers ser vi ofte kvinder, der har gået meget i højhælede sko, og både mænd og kvinder, der har gået meget i løstsiddende badesandaler (flipflops), flade sneakers eller træsko uden hælkappe. Kigger vi lidt på det unge segment er flade skotyper, som Vans og Converse ofte den helt store synder, når det kommer til føddernes vé og vel.

 

Og nå, ja de mange "voksne", der også har en forkærlig for de fede sneakers, ser vi desværre ofte hos vores klinik med symptomer, der minder om en nedsunken forfod.

 

Graviditet: Vi oplever, at mange kvinder, i forbindelse med deres graviditet, udvikler en lavere stående forfodsbue med symptomer tilsvarende en nedsunken forfod.

 

Dette skyldes at graviditeten frigør' et hormon, som blødgør knoglerne og kan udlede nedsunken forfod.

Udfyld skadeformular

Lad ikke en skade holde dig ude. Brug blot 1 minut på at udfylde denne formular. Herefter bliver du kontaktet af vores sundhedsfaglige team til en uforpligtende snak om hvordan, vi får dig tilbage i topform.

Ondt i forfoden; Jeg tror jeg har nedsunken forfod. Hvad gør jeg?

Oplever du smerter i fødderne er det naturlige valg at gå til egen læge og få undersøgt foden.

 

Ved tilfælde af nedsunken forfod / forfodsfald vil lægen ofte anbefale dig at gå til en fysioterapeut eller en klinik for ortopædiske indlæg.

 

Oplever du symptomerne på nedsunken forfod, som vi har beskrevet tidligere i dette indlæg, så kan du med fordel selv tage kontakt til en fodklinik.

  

Få hjælp nu: Udfyld vores skadeformular her

 

I Kaiser Sport & Ortopædi har vi en lang tradition for, at behandle nedsunken forfod med vores individuelt designet ortopædiske indlæg til sko med opfølgende råd og vejledning til gode træningsøvelser, der styrker forfoden.

 

Danmarks uafhængige lægetjeneste netodoktor.dk anbefaler netop ortopædiske indlæg og styrketræning af foden, som den optimale behandling.

Sådan behandler vi effektivt mod nedsunken forfod.

Det drejer sig først og fremmest om, at finde frem til skadesårsagen. Hvorfor er din skade opstået, og hvordan skal vi sætte ind med den rette behandling.

  

I Kaiser Sport & Ortopædi har vi erfaret, at ved brug af ortopædiske indlæg kan vi, hurtigt og effektivt, aflaste foden og genskabe noget af den dynamik foden har tabt. Det skal dog understreges, at der ikke findes nogen mirakelkur. Indlæg gør det ikke alene. Et indlæg skal altid bakkes op af træningsøvelser og funktionelt fodtøj.

 

Læs også: Sådan behandler vi svangsenebetændelse

 

Behandling af nedsunken forfod handler langt hen ad vejen om at aflaste forfoden. Herunder kan du læse om, hvordan vi med kombination af fysioterapi, ortopædiske indlæg, træningsøvelser og vejledning i funktionelt fodtøj behandler effektivt mod nedsunken forfod.

Først og fremmest handler det om at få en fysioterapeut - med speciale i sportsskader og biomekanik - til at foretage en grundig undersøgelse og analyse af dine smerter. Er det overhovedet en nedsunken forfod du døjer med? Eller skyldes smerterne en hel anden problematik? En fysioterapeut kan kortlægge din skade. Herefter handler det om finde årsagerne til dit smertebillede, så vi sammen kan skræddersy et effektivt behandlingsforløb tilpasset dine indviduelle behov.

Med specialfremstillede indlæg, designet efter individuelle måltagninger, kan vi aktivt hjælpe foden med at blive aflastet. På den måde kan vi hurtigt reducere noget af den smerte og irritation, der er ved forfodsfald. Men indlægget kan ikke stå alene. Det er et effektiv behandlingsredskab i hele behandlingsforløbet, der også vil inkluderer træningsøvelser og input til funktionelt fodtøj, der understøtter indlæggets funktion og dine biomekaniske behov samt præferencer.

Uanset skade, så er træningsøvelser altid en del af vores behandling. Det handler ikke kun om at komme en smerteproblematik til livs. Det handler om at fjerne årsagen til at smerten opstår. Med træningsøvelser kan vi arbejde med at styrke din muskulatur og gøre din krop stærkere. Det skaber også grobund for et mere bæredygtigt behandlingsforløb, hvor du kommer styrket ud på den anden siden - og er bedre rustet til at falde.

80 procent af din dagligdag foregår i fodtøj. Du pålægger 2 til 4 gange din vægt ned i fødderne og udsætter dem for udfordringer hele dagen. Vi ser det som vores fineste opgave, at gøre dig opmærksom på dit fodtøj, uanset aktivitet. Langt størstedelen undervurderer fodtøjets betydning igennem en hverdag.


Hold øje med pasformen, fodtøjet skal matche opbygningen på din fod. En bred fod skal have en bredere platform og ligeså med en smal fod. Hælkappen skal være fast og side til omkring dit hælben. Skummen i mellemsålen skal matche din vægt samt daglige belastning. Høj vægt og belastning, fast og stærk skum - det kan dog variere og jeg vil derfor altid anbefale, at du får en professionel rådgivning til køb af hverdagssko.  

Når du bliver behandlet for nedsunken forfod hos Kaiser Sport & Ortopædi vil den fysioterapeut du møder være specialudannet i fodens lidelser, biomekanik og genoptræningsforløb.

 

Det er selv samme fysioterapeut , som undersøger og behandler dig, der også fremstiller dine indlæg. Vi producerer dine indlæg på vores eget kliniske værksted.

Læs også:

</