BEHANDLING AF NEDSUNKEN FORFOD MED FYSIOTERAPI & INDLÆG

BEHANDLING AF NEDSUNKEN FORFOD MED FYSIOTERAPI & INDLÆG

BLOGINDLÆG AF FREDERIK MUNK, FYSIOTERAPEUT

Blogindlæg, artikel, nedsunken forfod, forfodsfald, ondt i forfoden under fodballen
Frederik Munk
Fysioterapeut, Kaiser Sport & Ortopædi

Kom hurtig i gang med et effektivt behandlingsforløb. Udfyld blot vores skadeformular herunder, så kontakter vores sundhedsfaglige team dig til en uforpligtende snak om, hvordan vi bedst kan hjælpe dig tilbage til din aktive og smertefrie hverdag.

 

HAR DU SMERTER I FORFODEN? LÆS MED HER

Hej, mit navn er Frederik og jeg er uddannet fysioterapeut og en del af det sundhedsfaglige team i Kaiser Sport & Ortopædi (KSO). I dette blogindlæg vil jeg prøve at gøre dig klogere på hvad en nedsunken forfod er.

 

〉Læs også: Sådan behandler vi hælspore

 

Jeg beskriver symptomerne og  årsagerne til en nedsunken forfod. Vi fortæller også hvordan KSO behandler problematikken med træningsøvelser og ortopædiske indlæg. Min dygtige kollega Nickolaj præsenterer dig for tre  simple træningsøvelser, som kan styrke muskulaturen i din forfod. Så døjer du med; stikkende og brændende fornemmelser i fodballen og tæer, sovende eller følelsesløse tæer, så se og læs med her.

Læs blogindlægget fra A-Z eller spring til de afsnit du finder intressant: 

INTRO | HVAD ER EN NEDSUNKEN FORFOD?

Før vi kigger på symptomerne på nedsunken forfod, så lad os zoome ind på hvad nedsunken forfod og de mange betegnelser som skaden går under, nemlig forfodsfald eller pes planus transversus. En nedsunken forfod kan være meget individuel og skaden kan oftes forveksles med en svangsenebetændelse. Derfor er det vigtigt at være skarp på diagnosen. 

  

〉Læs også blogindlægget: Indlæg til løbeskoen

 

Forfoden spiller en vigtig rolle i et smertefrit og behageligt fodafsæt samt naturlig stødabsorbering. Her er forfodsbuens fjederlignende funktion afgørende. Forfodsbuen går på tværs af foden og strækker sig fra storetåens grundled til lilletåens' grundled, hvorunder størstedelen af vægten på forfoden også forefindes. De øvrige tæers' grundled står let løftet fra underlaget i en mindre bue/hvælving og fungerer derved som en fjeder. Ved en nedsunken forfod er denne hvælving sunket og står så lavt at forfodsbuen ikke har den samme fjederagtige funktion. Dermed er der en risiko for at miste enorme mængder energi under fodens, i forvejen, komplicerede arbejde.  

 

〉Læs også: Sådan behandler vi skinnebensbetændesle

 

Det er i særdeleshed under dit fodafsæt at smerterne er størst eller ved langvarig stående stilling. Kort sagt, har du ikke nok "fjederfunktion" i forfoden kan du opleve en masse gener og smerter. Når du står, går og løber vil smerterne ofte intensiveres. Det resulterer ofte i de smertesymptomer, som vi beskriver i afsnittet herunder.


LÆS VIDERE UNDER VIDEOEN

Kom hurtig i gang med et effektivt behandlingsforløb. Udfyld blot vores skadeformular herunder, så kontakter vores sundhedsfaglige team dig til en uforpligtende snak om, hvordan vi bedst kan hjælpe dig tilbage til din aktive og smertefrie hverdag.

 

SYMPTOMER | HER ER 3 SYMPTOMER PÅ NEDSUNKEN FORFOD

Nedestående symptomerne opstår typisk under de tre mellemste tæer - altså tå nummer 2-4. Det kan være symptomer fra en eller flere af de mellemste tæer. Der kan opstå en trykken i tæerne og i værste fald give en udposning på nerverne imellem tæernes lange rørknogler, i mellemfoden. Det kaldes og kan assioceres til en Mortons Neuron og kan være yderst smertefuldt.

 

SYMPTOMER

 

1 |Brændende og stikkende smerte. Du oplever stikkende og brændende fornemmelse under forfodens fodballe eller specifikt i tæerne.

 

2 | Snurren og sovende fødder. Du føler at dine tæer snurrer eller har meget let tendens til at sove.

 

3 |Følelsen af at strømpen folder. Mange af vores klienter beskriver også nedsunken forfod, som følelsen af, at ens strømpe folder eller at der ligger en lille sten under forfoden uden at der reelt gør det.

 

I nogle svære tilfælde skal der en operation til. Det lyder ikke rart. Og det er det heller ikke. Heldigvis er den nedsunkne forfod, som oftes, relativt overskuelig at behandle. Før vi kommer til hvordan vi med stor succes behandler nedsunken forfod med ortopædiske indlæg og fysioterapeutisk træning vil jeg kort gennemgå de hyppigste årsager til hvorfor en nedsunken forfod egentligt opstår.

 

LÆS VIDERE UNDER BILLEDERNE

Behandling af ondt i forfoden, forfodsfald, nedsunken forfod

ÅRSAG | HER ER 3 ÅRSAGER TIL NEDSUNKEN FORFOD

Årsagerne til nedsunken forfod kan være mange. Med afsæt i over 20 års skadesbehandling opridser vi her nogle af de hyppigeste årsager.
 

ÅRSAGER

 

1| Alder og genetik: Nedsunken forfod er i mange tilfælde aldersbetinget. Mange års aktivitet sætter et naturligt præg på fødderne. Overvægt kan også være en kilde til problematikken. Din fodtype kan også fremprovokere symptomer - I tilfælde af markant høj svang og en markant lav svang øges belastningen på forfodsbuen i en sådan grad at det kan udløse smertelignende symptomer i forfoden. Nedsunken forfod kan være genetisk betonet. Arvelige fodlidelser såsom slidgigt i storetåens grundled kan også udløse smerter. Kort fortalt; der kan være mange årsager til nedsunken forfod og det er sjældent en nem opgave at selvdiagnosticere.

 

2 | Brug af uhensigtmæssigt fodtøj: I forhold til sport, hobby og daglig aktivitet ser vi ofte nedsunken forfod hos personer, der igennem en længereværdende periode har gjort brug af uhensigtsmæssig fodtøj. Fx. for smalle eller for korte sko. I det mere livsstilspræget univers ser vi ofte kvinder, der har gået meget i højhælede sko, og både mænd og kvinder, der har gået meget i løstsiddende badesandaler (flipflops), flade sneakers eller træsko uden hælkappe. Kigger vi lidt på det unge segment er flade skotyper, som Vans og Converse ofte den helt store synder i forhold til føddernes vé og vel. Og nå, ja de mange "voksne," der også har en forkærlig for de fede sneakers, ser vi desværre ofte hos vores klinik med symptomer der minder om en nedsunken forfod.

 

3 | Graviditet: Vi oplever at mange kvinder, i forbindelse med deres graviditet, udvikler en lavere stående forfodsbue med symptomer tilsvarende en nedsunken forfod. Dette skyldes at graviditeten frigør' et hormon, som blødgør knoglerne og kan udlede nedsunken forfod.

LÆS VIDERE UNDER BILLEDERNE

Forfodsfald, nedsunken forfod, ondt i forfoden under trædepuden, behandling

Kom hurtig i gang med et effektivt behandlingsforløb. Udfyld blot vores skadeformular herunder, så kontakter vores sundhedsfaglige team dig til en uforpligtende snak om, hvordan vi bedst kan hjælpe dig tilbage til din aktive og smertefrie hverdag.

 

JEG TROR JEG HAR NEDSUNKEN FORFOD | HVAD GØR JEG?

Oplever du smerter i fødderne er det naturlige valg at gå til egen læge og få undersøgt foden. Ved tilfælde af nedsunken forfod / forfodsfald vil lægen ofte anbefale dig, at gå til en fysioterapeut eller en klinik for ortopædiske indlæg. Oplever du symptomerne på nedsunken forfod, som vi har beskrevet tidligere i dette indlæg, så kan du med fordel selv tage kontakt til en fodklinik.

 

〉Få hjælp nu: Udfyld vores skadeformular her

 

I Kaiser Sport & Ortopædi har vi en lang tradition for, at behandle nedsunken forfod med vores individuelt designet ortopædiske indlæg til sko med opfølgende råd og vejledning til gode træningsøvelser, der styrker forfoden. Danmarks uafhængige lægetjeneste NetDoktor.dk anbefaler netop ortopædiske indlæg og styrketræning af foden, som den optimale behandling. Før vi viser dig 3 simple videoøvelser til at styrke fødderne, så vil vi kort beskrive hvordan vi behandler nedsunken forfod.

BEHANDLING | SÅDAN BEHANDLER VI NEDSUNKEN FORFOD

Det drejer sig først og fremmest om, at finde frem til skadesårsagen. Hvorfor er din skade opstået og hvordan skal vi sætte ind med den rette behandling.

 

BEHANDLING

 

1| Med fysioterapi og træningsøvelser

2| Med ortopædiske indlæg

3| Med funktionelt fodtøj

 

I Kaiser Sport & Ortopædi har vi erfaret, at ved brug af ortopædiske indlæg kan vi, hurtigt og effektivt, aflaste foden og genskabe noget af den dynamik foden har tabt. Det skal dog understreges at der ikke findes nogen mirakelkur. Indlæg gør det ikke alene. Et indlæg skal altid bakkes op af træningsøvelser og funktionelt fodtøj.

 

〉Læs også: Sådan behandler vi knæsmerter

 

Behandling af nedsunken forfod handler langt hen ad vejen om at aflaste forfoden. Med specialfremstillede indlæg, designet efter individuelle måltagninger, kan vi aktivt hjælpe foden med at blive aflastet. På den måde kan vi hurtigt reducere noget af den smerte og irritation der er ved forfodsfald. Men indlægget kan ikke stå alene. Det er et effektiv behandlingsredskab i hele behandlingsforløbet, der også vil inkluderer træningsøvelser og input til funktionelt fodtøj, der understøtter indlæggets funktion og dine biomekaniske behov samt præferencer.

 

〉Læs også: Sådan behandler vi svangsenebetændelse 

 

Når du bliver behandlet for nedsunken forfod hos Kaiser Sport & Ortopædi vil den fysioterapeut du møder være specialudannet i fodens lidelser, biomekanik og genoptræningsforløb. Det er selv samme fysioterapeut , som undersøger og behandler dig, der også fremstiller dine indlæg. Vi producerer dine indlæg på vores eget kliniske værksted og har løbende mulighed for at justere dine indlæg.

LÆS VIDERE UNDER BILLEDET

Knæsmerter, speciallavet ortopædiske indlæg

ØVELSER | HER ER 3 EFFEKTIVE TRÆNINGSØVELSER DER STYRKER DIN FORFOD

Se med herunder når vores fysioterapeut og osteopat stud. Nickolaj Kaae viser dig 3 øvelser, der styrker din fødder, og som du nemt kan lave derhjemme. Øvelserne kan bruges både forebyggende- og opfølgende.

 

SE FORKLARING AF ØVELSER HER