Blogindlæg

Behandling af en nedsunken forfod med fysioterapi, træningsøvelser & indlæg.

Af: Frederik Munk, fysioterapeut

Behandling af nedsunken forfod med fysioterapi & indlæg

Af: Frederik Munk, fysioterapeut


Behandling af en nedsunken forfod med fysioterapi & indlæg

Af: Frederik Munk, fysioterapeut

Blogindlæg

Behandling af nedsunken forfod med fysioterapi, træningsøvelser & indlæg.

Af: Frederik Munk, fysioterapeut

Har du ondt i forfoden når du går, står eller løber? Hej, mit navn er Frederik. Jeg er uddannet fysioterapeut og en del af det sundhedsfaglige team i Kaiser Sport & Ortopædi (KSO). I dette blogindlæg om nedsunkenforfod, også kalder forfodsfald, beskriver jeg symptomerne og  årsagerne til lidelsen. Jeg fortæller også hvordan KSO behandler problematikken med træningsøvelser og ortopædiske indlæg. Og min dygtige kollega Nickolaj præsenterer dig for 3 simple træningsøvelser, som kan styrke muskulaturen i din forfod.

 

Læs også: Sådan behandler vi en hælspore

 

Så døjer du med; stikkende og brændende fornemmelser i fodballen og tæer, sovende eller følelsesløse tæer, så se og læs med under videoen herunder.

Næste afsnit : Hvad er nedsunken forfod/forfodsfald?

I videoen herover fortæller vi om vores behandling af nedsunken forfod med ortopædiske indlæg og fysioterapi.

Hvad er en nedsunken forfod? Før vi kigger på symptomerne på nedsunken forfod, så lad os zoome ind på hvad nedsunken forfod og de mange betegnelser som skaden går under, nemlig forfodsfald eller pes planus transversus. En nedsunken forfod kan være meget individuel og skaden kan oftes forveksles med en svangsenebetændelse. Derfor er det vigtigt at være skarp på diagnosen. 

  

Læs også: Indlæg til løbeskoen

 

Forfoden spiller en vigtig rolle i et smertefrit og behageligt fodafsæt samt naturlig stødabsorbering. Her er forfodsbuens fjederlignende funktion afgørende. Forfodsbuen går på tværs af foden og strækker sig fra storetåens grundled til lilletåens' grundled, hvorunder størstedelen af vægten på forfoden også forefindes. De øvrige tæers' grundled står let løftet fra underlaget i en mindre bue/hvælving og fungerer derved som en fjeder. Ved en nedsunken forfod er denne hvælving sunket og står så lavt at forfodsbuen ikke har den samme fjederagtige funktion. Dermed er der en risiko for at miste enorme mængder energi under fodens, i forvejen, komplicerede arbejde.  

 

Læs også: Sådan behandler vi skinnebensbetændelse

 

Det er i særdeleshed under dit fodafsæt at smerterne er størst eller ved langvarig stående stilling. Kort sagt, har du ikke nok "fjederfunktion" i forfoden kan du opleve en masse gener og smerter. Når du står, går og løber vil smerterne ofte intensiveres. Det resulterer ofte i de smertesymptomer, som vi beskriver i afsnittet herunder.

Næste afsnit : Symptomerne på nedsunken forfod

Livet er alt for kort til at være skadet! Hold dig ikke tilbage - udfyld vores skadeformular og bliv kontaket af vores sundhedsfaglige team til en uforpligtende snak om hvordan din smerteproblematik kan løses.

 


Her er 3 symptomer på en nedsunken forfod. Nedestående symptomerne opstår typisk under de tre mellemste tæer - altså tå nummer 2-4. Det kan være symptomer fra en eller flere af de mellemste tæer. Der kan opstå en trykken i tæerne og i værste fald give en udposning på nerverne imellem tæernes lange rørknogler, i mellemfoden. Det kaldes og kan assioceres til en Mortons Neuron og kan være yderst smertefuldt.

Tryk her og se symptomer

I nogle svære tilfælde skal der en operation til. Det lyder ikke rart. Og det er det heller ikke. Heldigvis er den nedsunkne forfod, som oftes, relativt overskuelig at behandle. Før vi kommer til hvordan vi med stor succes behandler nedsunken forfod med ortopædiske indlæg og fysioterapeutisk træning vil jeg kort gennemgå de hyppigste årsager til hvorfor en nedsunken forfod egentligt opstår.

Næste afsnit : Årsager til nedsunken forfod

Nedsunken forfod behandling ondt i forfoden
Her er 6 årsager til hvorfor nedsunken forfod opstår. I nogle svære tilfælde skal der en operation til. Det lyder ikke rart. Og det er det heller ikke. Heldigvis er den nedsunkne forfod, som oftes, relativt overskuelig at behandle. Før vi kommer til hvordan vi med stor succes behandler nedsunken forfod med ortopædiske indlæg og fysioterapeutisk træning vil jeg kort gennemgå de hyppigste årsager til hvorfor en nedsunken forfod egentligt opstår.

Tryk her og se årsager

Årsagerne til nedsunken forfod kan være mange. Med afsæt i over 20 års skadesbehandling opridser vi herover nogle af de hyppigeste årsager.

Næste afsnit : Nedsunken forfod - hvad gør jeg?

Jeg tror jeg har en nedsunken forfod. Hvad gør jeg? Oplever du smerter i fødderne er det naturlige valg at gå til egen læge og få undersøgt foden. Ved tilfælde af nedsunken forfod / forfodsfald vil lægen ofte anbefale dig, at gå til en fysioterapeut eller en klinik for ortopædiske indlæg. Oplever du symptomerne på nedsunken forfod, som vi har beskrevet tidligere i dette indlæg, så kan du med fordel selv tage kontakt til en fodklinik.

  

Få hjælp nu: Udfyld vores skadeformular her

 

I Kaiser Sport & Ortopædi har vi en lang tradition for, at behandle nedsunken forfod med vores individuelt designet ortopædiske indlæg til sko med opfølgende råd og vejledning til gode træningsøvelser, der styrker forfoden. Danmarks uafhængige lægetjeneste NetDoktor.dk anbefaler netop ortopædiske indlæg og styrketræning af foden, som den optimale behandling. Før vi viser dig 3 simple videoøvelser til at styrke fødderne, så vil vi kort beskrive hvordan vi behandler nedsunken forfod.

Næste afsnit : Behandling af nedsunken forfod

Behandling nedsunken forfod, forfodsfald med ortopædiske indlæg

Sådan behandler vi effektivt en nedsunken forfod. Det drejer sig først og fremmest om, at finde frem til skadesårsagen. Hvorfor er din skade opstået og hvordan skal vi sætte ind med den rette behandling.

 

Læs også: Sådan behandler vi svangsenebetændelse

 

Behandling af nedsunken forfod handler langt hen ad vejen om at aflaste forfoden. Med specialfremstillede indlæg, designet efter individuelle måltagninger, kan vi aktivt hjælpe foden med at blive aflastet. På den måde kan vi hurtigt reducere noget af den smerte og irritation der er ved forfodsfald. Men indlægget kan ikke stå alene. Det er et effektiv behandlingsredskab i hele behandlingsforløbet, der også vil inkluderer træningsøvelser og input til funktionelt fodtøj, der understøtter indlæggets funktion og dine biomekaniske behov samt præferencer.

Tryk her og se behandlingsmuligheder

Når du bliver behandlet for nedsunken forfod hos Kaiser Sport & Ortopædi vil den fysioterapeut du møder være specialudannet i fodens lidelser, biomekanik og genoptræningsforløb.

 

Læs også: Sådan behandler vi svangsenebetændelse

 

Det er selv samme fysioterapeut , som undersøger og behandler dig, der også fremstiller dine indlæg. Vi producerer dine indlæg på vores eget kliniske værksted og har løbende mulighed for at justere dine indlæg.

Næste afsnit : Video af træningsøvelser

skade

Her er 3 effektive øvelser, der styrker din forfod. Se med her, når vores fysioterapeut og osteopat stud. Nickolaj Kaae viser dig 3 øvelser, der styrker din fødder, og som du nemt kan lave derhjemme. Øvelserne kan bruges både forebyggende- og opfølgende.

Tryk her og læs øvelsesguide