BEHANDLING AF PLATFOD OG HULFOD MED FYSIOTERAPI & INDLÆG

BEHANDLING AF PLATFOD OG HULFOD MED FYSIOTERAPI & INDLÆG

BLOGINDLÆG AF FREDERIK MUNK, FYSIOTERAPEUT

Blogindlæg, artikel, nedsunken forfod, forfodsfald, ondt i forfoden under fodballen
Frederik Munk
Fysioterapeut, Kaiser Sport & Ortopædi

Få en god start på dit effektive behandlingsforløb. Udfyld blot vores skadeformular herunder, så kontakter vores sundhedsfaglige team dig til en uforpligtende snak om, hvordan vi bedst kan hjælpe dig tilbage til din aktive og smertefrie hverdag.

 

PLATFOD, HULFOD ELLER NOGET HELT TREDJE? LÆS MED HER

Hej, mit navn er Frederik. I dette blogindlæg vil jeg gøre dig klogere på begreberne platfod og hulfod og de udfordringer, som ofte følger med.

〉Læs også: Sådan behandler vi svangsenebetændelse

 

Min kollega Simon, der til dagligt står i slibestøvet tager dig med på værkstedet og forklarer, hvordan vi behandler samt aflaster pes planus og pes cavus med indlæg. God læselyst.

Læs blogindlægget fra A-Z eller spring til de afsnit du finder intressant: 

INTRO | PLATFOD & HULFOD

Så blev det endelig tid til at aflive nogle myter om fodtyper og fodstillinger. Begreberne platfod (pes planus) og hulfod (pes cavus) bliver kastet ud til højre og venstre som var det en del af Tour De France reklame karavanen. Jeg vil gerne understrege at en lav eller en høj svangbue ikke må forveksles med en platfod eller hulfod. Svangbuer er individuelle, nogle er lange, andre korte, nogle er høje og nogle er lave - det er helt normalt.

  

〉Læs også blogindlægget: Indlæg til løbeskoen

 

Med dét sagt er der en procentdel, som har en abnorm høj eller lav svangbue - det vi beskriver som pes cavus (hulfod) og pes planus (platfod). For dem/jer følger der ofte nogle markante hverdagsproblematikker som vi, med blandt andet et indlæg, kan gøre en forskel for.

 

〉Læs også: Sådan arbejder vi med platfod og hulfod

 

Der er nogle forskellige årsager til hvorfor du har en platfod eller en hulfod - Scroll videre og lad os gå i dyben med det.

LÆS VIDERE UNDER BILLEDET

svangsenebetændelse

Driller din fodstilling dig og er bliver smerterne værre? Udfyld blot vores skadeformular herunder, så kontakter vores sundhedsfaglige team dig til en uforpligtende snak om, hvordan vi bedst kan hjælpe dig tilbage til din aktive og smertefrie hverdag. 

FODBUERNE | FODSTILLINGER

Vores fodbuer er egentligt ret fantastiske strukturer, som hovedsageligt fordeler og aflaster det tryk vi belaster kroppen med under aktivitet. Rent fysioterapeutisk vil man beskrive det som plantar distribution - "fordeling af bevægelse over fodsålen" kan man pædagogisk oversætte det til. En opgave, der virker nem, men for mange skaber utallige problemer. 

  

Strukturelle udfordringer i svangbuen går ofte hånd i hånd med smerter eller funktionsudfordringer ved aktivitet. Det kan derudover være voldsomme eller milde smerte symptomer, som opstår enkelt eller som en blanding af forskellige udslag. Herunder beskriver jeg de forskellige strukturelle udfordringer vedr. platfod og hulfod.

FODSTILLINGER

 

1 | Funktionel platfod: Den funktionelle platfod indeholder en stor del hypermobilitet. Ved vægtbærring vil fodbuerne tilpasse sig med 100% areal på gulvet. I sekundet foden aflastes eller fjernes fra vægtværringen, vil svangbuen tydeligt være til stede.2 | Strukturel platfod: Rigiditet er et nøgleord i denne fod. Fodbuerne er bogstaveligtalt kollapset og låser ledforbindelsen mellem ledene. Dette er en fod, som altid vil være pes planus (red. plat).3 | Hulfod: Cavus foden er en sammenkilet fod hvor mellemrods knoglernes sammensætning og opbygning skaber en abnorm højde/længde i den longitidunelle bue. Den høje fodbue vil ofte øge presset markant på bagfoden og forfoden - hvori der vil være nogle udfordringer.


4 | Høj vrist: Mange forveksler en cavus fod med en enormt høj vrist. Den høje vrist illusterer ikke svanghøjden, men egentligt højden på din midtfod. Dette vil ofte være et problem ved tilpasning af fodtøj. Husk at finde nogle sko med ekstra højde i overdelen uden elementer der presser på din vrist.

 

Før vi kommer til, hvordan vi med stor succes behandler smerte og aflaster fodstillinger med ortopædiske indlæg samt fysioterapeutisk træning vil jeg kort gennemgå de hyppigste relaterede skader som vi oplever på klinikken. 

 

LÆS VIDERE UNDER BILLEDERNE

Behandling af ondt i forfoden, forfodsfald, nedsunken forfod

SKADER | HER ER 3 TYPISKE FODSTILLINGS SKADER

Som tideligere nævnt er vores fødder og deres opbygning helt individuelle. Vi bliver tit spurgt på klinikken: "Er min fod normal?". Et umuligt spørgsmål, fordi der simplethen ikke findes en normal fod. Det samme med skader og smerter i fødderne, men der findes nogle rammer man kan få en fælles forståelse ud fra. Med afsæt i over 20 års skadesbehandling opridser jeg herunder nogle af de hyppigste skadesrammer som vi ser på klinikken ved pes planus og cavus.
 

FODSTILLINGS RELATEREDE SMERTER

1| Diffus smerte syndrom: Pes planus (red. platfod) relaterede smerter er ofte enormt diffuse og er placeret over hele foden. Sjældent specifik smerte lige omkring ét punkt. Den diffuse smerte er ofte overvældende og kan være voldsomt ubehagelig - smerten kan veksle mellem en brændende, stikkende, jagende, sovende og sensorisk ubehag.

2 | Svangsenebetændelse: Cavus foden (læs. hulfoden) har et, grundet højden på fodbuen, begrænset areal at fordele vægt på. Af samme årsag er det oftest forfoden eller bagfoden der angribes. Smerten refereres tit til nedsunken forfod (læs. svangsenebetændelse i forfoden) eller tilsvarende til svangsenens udspring på hælbenet. 

3 | Fodstillings relaterede smerter: De fleste skader og smerter, der opstår ved en platfod eller hulfod er multifaktuelle og baseres på en større kompleksitet end at foden 'bare er platfodet'. De abnorme fodstillinger kan være årsager til skinnebensbetændelse, knæsmerte, plantar smerter, rygsmerter, funktionsbesvær og abnorm muskeltræthed

LÆS VIDERE UNDER BILLEDERNE

Forfodsfald, nedsunken forfod, ondt i forfoden under trædepuden, behandling

Kom hurtig i gang med et effektivt behandlingsforløb. Udfyld blot vores skadeformular herunder, så kontakter vores sundhedsfaglige team dig til en uforpligtende snak om, hvordan vi bedst kan hjælpe dig tilbage til din aktive og smertefrie hverdag.

 

MIN FODSTILLING ER EN UDFORDRING | HVAD GØR JEG?

Oplever du smerter fra en platfod eller hulfod er det naturlige valg at gå til egen læge og få undersøgt problematikken. Ved videre undersøgelse vil lægen ofte anbefale dig, til at opsøge en fysioterapeut eller en klinik med speciale i din problematik. Oplever du udfordringer, som vi har beskrevet tidligere i dette indlæg, så kan du med fordel selv tage kontakt til en klinik - gerne med speciale i den aktivitet, hvori du har fået skaden eller oplever den værst.

 

〉Få hjælp nu: Udfyld vores skadeformular her

I Kaiser Sport & Ortopædi har vi en lang tradition for, at aflaste besværlige fodstillinger med vores individuelt designet ortopædiske indlæg til skomed opfølgende råd og vejledning til gode træningsøvelser, der forebygger negativ belastning. Før min kollega Simon giver dig 4 bulletpoints om indlæg så vil jeg kort beskrive hvordan vi behandler en platfod eller hulfod i KSO.

BEHANDLING | SÅDAN BEHANDLER VI PLAT- OG HULFODHED 

Først og fremmest drejer det sig om, at finde frem til det udsatte væv og derefter til skadesaktiviteten. Hvordan er den opstået og hvordan skal vi sætte ind med den rette behandling. 

 

I Kaiser Sport & Ortopædi har vi erfaret, at det individuelt tilpassede dynamiske indlæg er en vigtigt del af behandlingsforløbet ved platfod eller hulfod - indlægget gør det muligt at fremskynde behandlings processen ved aktivt at aflaste belastningen. Det handler om at give foden, som helhed, de bedste forudsætninger. Og et dynamisk individuelt indlæg vil gøre en receptorisk og biomekanisk forskel gennem hele din aktivitet og hverdag.

 

〉Læs også: Sådan behandler vi knæsmerter

 

Indlægget gør det ikke alene. Et indlæg skal altid bakkes op af træningsøvelser og funktionelt fodtøj. Isærdeleshed fodtøjet er en afgørende ramme for både indlæg og fod. I vores butik samarbejder det specialiserede personale med din fysioterapeut om at finde det optimale fodtøj til dit behov. Skoen skal undestøtte din pasform i både højde og bredde samt give dig de forudsætninger i dit gang/løbemønster.

 

〉Læs også: Sådan behandler vi nedsunken forfod


Når du bliver behandlet hos Kaiser Sport & Ortopædi vil den fysioterapeut du møder være specialudannet i fodens anatomi, biomekanik og genoptræningsforløb. Det er selv samme fysioterapeut , som undersøger og behandler dig, der også fremstiller dine indlæg. Vi producerer dine indlæg på vores eget kliniske værksted og har løbende mulighed for at justere dine indlæg.

LÆS VIDERE UNDER BILLEDET

Knæsmerter, speciallavet ortopædiske indlæg

INDLÆG | DERFOR ER INDLÆGGET DET PERFEKTE VÆRKTØJ MOD PLATFOD OG HULFOD

Læs med herunder når vores specialiserede fysioterapeut Simon fortæller dig hvorfor indlægget giver dig de bedste forudsætninger. Simon skyder også 4 bulletpoints din vej, som er vigtgige at have med i overvejelsen når man skal have indlæg. 

 

SE SIMONS GULDKORN HER

hulfod, platfod, indlæg