BEHANDLING AF

PLATFOD & HULFOD.

BEHANDLING AF

SKINNEBENS-BETÆNDELSE

Blogindlæg | Læsetid: 3-5 minutter.

BEHANDLING AF

PLATFOD & HULFOD.

Blogindlæg | Læsetid: 3-5 minutter.

Blogindlæg, behandling hælspore, hælsmerter, svangsenebetændelse, plantaris facitis
FREDERIK MUNK
SPECIALISERET FYSIOTERAPEUT

PLATFOD ELLER HULFOD? LÆS MED HER

Hej, mit navn er Frederik. Jeg er fysioterapeut og en del af det sundhedsfaglige team i KSO. I dette blogindlæg vil jeg gøre dig klogere på begreberne platfod og hulfod og de udfordringer, som ofte følger med. Jeg fortæller også om de relaterede fodsmerter og sammen med min kollega Simon forklarer vi, hvordan vi behandler samt aflaster pes planus og cavus med indlæg

OVERSIGT

Du kan læse vores blogindlæg om platfod og hulfod kronologisk fra A-Z, eller springe til de afsnit du finder mest relevant.

God læselyst.

UDFYLD SKADEFORMULAR

Udfyld vores skadeformular og lad vores sundhedsfaglige team kontakte dig med  rådgivning om hvilke behandlingsmuligheder vi kan tilbyde dig. Det er naturligvis helt uforpligtende. Det tager ca. 1-2 minutter at udfylde skadeformularen og vi kontakter dig herefter snarest pr. telefon.

INTRO | PLATFOD OG HULFOD

Så blev det endelig tid til at aflive nogle myter om fodtyper og fodstillinger. Begreberne platfod (pes planus) og hulfod (pes cavus) bliver kastet ud til højre og venstre som var det en del af Tour De France reklame karavanen. Jeg vil gerne understrege at en lav eller en høj svangbue ikke må forveksles med en platfod eller hulfod. Svangbuer er individuelle, nogle er lange, andre korte, nogle er høje og nogle er lave - det er helt normalt. 

Med dét sagt er der en procentdel, som har en abnorm høj eller lav svangbue - det vi beskriver som pes cavus (hulfod) og pes planus (platfod). For dem/jer følger der ofte nogle markante hverdagsproblematikker som vi, med blandt andet et indlæg, virkelig kan gøre en forskel for. Der er nogle forskellige årsager til hvorfor du har en platfod eller en hulfod - Lad os gå i dyben med det.
  

- God læselyst. 

 

FØDDERNES AKILLESSENE |FODBUERNE

Svangbuen er egentligt en ret fantastisk struktur, som hovedsageligt fordeler og aflaster det tryk vi belaster kroppen med under aktivitet. Rent fysioterapeutisk vil man beskrive det som plantar distribution - "fordeling af fodsålen" kan man pædagogisk oversætte det til. En opgave, der virker nem, men for mange skaber utallige problemer. 

Svangbuen består af en apeunerousis (red. svangsenen), der udspringer centralt og medialt fra hælbenet. Svangsene forløber under hele foden og hæfter omkring forfoden. Fodens knoglestruktur (red. mellemrods konglerne) har en vigtig rolle at spille og i særdeleshed placeringen af knoglerne i samarbejde med sener og ligamenter er dybt relevant for din biomekanik. 

 

Behandlingen/løsningen til problemerne i din fodstilling findes oftest i den anatomiske sammensætning i relation til din aktivitet. Vi oplever mange på klinikken som er udfordret i deres fodstilling og det er egentligt sjældent, at vi ikke kan gøre en markant forskel for dig og dine udfordringer. 
 
Scroll videre og bliv klogere på din fodstilling.

Knæsmerte, indlæg, træning

Fysioterapeut Camilla Pedersen om indlæg:

"Når du vælger, at få lavet dine ortopædiske indlæg hos Kaiser Sport & Ortopædi, bliver du tilknyttet en personlig specialiseret fyisoterapuet. På den måde sikrer vi dig et effektivt og nærværende behandlingsforløb, hvor du tilses af en erfaren fysioterapuet med speciale i biomekanik og indlæg. Dine speciallavede indlæg vil fungere som dit personlige værktøj i kampen mod en smertefri hverdag. Du kan trykke her og læse mere om behandlingsforløbet." - Camilla Pedersen, Specialiseret Fysioterapeut 

PLATFOD ELLER HULFOD | HVORFOR?

Strukturelle udfordringer i svangbuen går ofte hånd i hånd med smerter eller funktionsudfordringer ved aktivitet. Det kan derudover være voldsomme eller milde smerte symptomer, som opstår enkelt eller som en blanding af forskellige udslag. Herunder beskriver jeg de forskellige strukturelle udfordringer vedr. platfod og hulfod. 

Scroller du videre sætter jeg nolge ord på de typiske skader/smerter vi ofte ser på klinikken ved platfod eller hulfod. 


INDBLIK I FODSTILLINGER

 

1 | Funktionel platfod: Den funktionelle platfod indeholder en stor del hypermobilitet. Ved vægtbærring vil fodbuerne kollapse og ligge med 100% areal på gulvet. I sekundet foden aflastes eller fjernes fra vægtværringen, vil svangbuen tydeligt være til stede. 

2 | Strukturel platfod: Rigiditet er et nøgleord i denne fod. Fodbuerne er bogstaveligtalt kollapset og låser ledforbindelsen mellem ledene. Dette er en fod, som altid vil være pes planus (red. plat). 

3 | Hulfod: Cavus foden er også en sammenkilet fod hvor mellemrods knoglernes sammensætning og opbygning skaber en abnorm højde/længde i den longitidunelle bue. Den høje fodbue vil ofte øge presset markant på bagfoden og forfoden - hvori der ofte vil være nogle udfordringer. 
 
| Høj vrist: Mange forveksler en cavus fod med en enormt høj vrist. Den høje vrist illusterer ikke svanghøjden, men egentligt højden på din fod generelt. Dette vil ofte være et problem ved tilpasning af fodtøj. Husk at finde nogle sko med ekstra højde i overdelen uden elementer der presser på din vrist. 

Rygsmerter, indlæg, ondt i ryggen, fysioterapi
PLATFOD ELLER HULFOD | SCREENING AF DIN UDFORDRING
Først og fremmest drejer det sig om, at finde frem til det udsatte væv og den biomekaniske udfordring. Hvordan er den opstået og hvordan skal vi sætte ind med den rette behandling.

SKADER | 3 TYPISKE SKADER VED PES PLANUS OG CAVUS FØDDER

Som tideligere nævnt er vores fødder og deres opbygning helt individuelle. Vi bliver tit spurgt på klinikken: "Er min fod normal?". Et umuligt spørgsmål, fordi der simplethen ikke findes en normal fod. Det samme med skader og smerter i fødderne, men der findes nogle rammer man kan få en fælles forståelse ud fra. Med afsæt i over 20 års skadesbehandling opridser jeg herunder nogle af de hyppigste skadesrammer som vi ser på klinikken ved pes planus og cavus.

 

FODSTILLINGSRELATEREDE SMERTER

 

1| Diffus smerte syndrom: Pes planus (red. platfod) relaterede smerter er ofte enormt diffuse og er placeret over hele foden. Sjældent specifik smerte lige omkring ét punkt. Den diffuse smerte er ofte overvældende og kan være voldsomt ubehagelig - smerten kan veksle mellem en brændende, stikkende, jagende, sovende, senorisk ubehag.    

2 | Svangsenebetændelse: Cavus foden (red. hulfoden) har et, grundet højden på fodbuen, begrænsety areal at fordele vægt på. Af samme årsag er det oftest forfoden eller bagfoden der angribes. Smerten referes tit til nedsunken forfod (red. svangsenebetændelse i forfoden) eller tilsvarende til svangsenens udspring på hælbenet. 

3 | Fodstillingsrelaterede skader: De fleste skader og smerter, der opstår ved en platfod eller hulfod er multifaktuelle og baseres på en større kompleksitet end at foden 'bare er platfodet'. De abnorme fodstillinger kan være årsager til skinnebensbetændelse, knæsmerte, plantar smerter, rygsmerter, funktionsbesvær og abnorm muskeltræthed.

UDFYLD SKADEFORMULAR

Udfyld vores skadeformular og lad vores sundhedsfaglige team kontakte dig med  rådgivning om hvilke behandlingsmuligheder vi kan tilbyde dig. Det er naturligvis helt uforpligtende. Det tager ca. 1-2 minutter at udfylde skadeformularen og vi kontakter dig herefter snarest pr. telefon.

SMERTER I FØDDERNE | Hvad GØR JEG?

Oplever du smerter fra en platfod eller hulfod er det naturlige valg at gå til egen læge og få undersøgt problematikken. Ved videre undersøgelse vil lægen ofte anbefale dig, til at opsøge en fysioterapeut eller en klinik med speciale i din problematik. Oplever du udfordringer, som vi har beskrevet tidligere i dette indlæg, så kan du med fordel selv tage kontakt til en klinik - gerne med speciale i den aktivitet, hvori du har fået skaden eller oplever den værst. 

 

Før min kollega @Simon Nielsen giver dig 4 bulletpoints om indlæg så vil jeg kort beskrive hvordan vi behandler en platfod eller hulfod i KSO. 

BEHANDLING | SÅDAN BEHANDLER VI PLATFOD ELLER HULFØDDER

Først og fremmest drejer det sig om, at finde frem til det udsatte væv og derefter til skadesaktiviteten. Hvordan er den opstået og hvordan skal vi sætte ind med den rette behandling.

 

SÅDAN BEHANDLER VI EN PLATFOD ELLER HULFOD


1| Med ortopædiske indlæg

2| Med funktionelt fodtøj

- Specialiseret Fysioterapeut Frederik Munk om behandling i KSO klinikken:

"Det gyldne bussword i vores behandling er: Individuelt tilpasset. kroppens biomekanik og anatomi er generelt kompliceret - der findes simpelthen ingen, som er ens. Derfor er det utroligt vigtigt at tilpasse behandlingen 1:1 til de individuelle behov for at skabe det bedst mulige resultat. Den proces forsætter igennem både scanning, styrke test, balance test, manuelle test samt behovsanalyse. Det er dét, som gør vores klinik unik - vi tillader og tilpasser os de unikke individuelle behov." 

Aktiv aflastning og stabilitetstræning.

Vi bruger det individuelt tilpassede dynamiske indlæg som en del af behandlingsforløbet ved platfod eller hulfod - indlægget gør det muligt at fremskynde behandlings processen ved aktivt at aflaste belastningen. Det handler om at give foden, som helhed, de bedste forudsætninger. Og et dynamisk individuelt indlæg vil gøre en receptorisk og biomkekanisk forskel igennem hele din aktivitet og hverdag.
  

Indlægget gør det ikke alene. Et indlæg skal altid bakkes op af træningsøvelser og funktionelt fodtøj. Isærdeleshed fodtøjet er en afgørende ramme for både indlæg og fod. I vores butik samarbejder det specialiserede personale med din fysioterapeut om at finde det optimale fodtøj til dit behov. Skoen skal undestøtte din pasform i både højde og bredde samt give dig de forudsætninger i dit gang/løbemønster.


   

       KSO KLINIKKEN 

   |  Læs mere om fysioterapi og træning

   |  Læs mere om ortopædiske indlæg

  

UDFYLD SKADEFORMULAR

Udfyld vores skadeformular og lad vores sundhedsfaglige team kontakte dig med  rådgivning om hvilke behandlingsmuligheder vi kan tilbyde dig. Det er naturligvis helt uforpligtende. Det tager ca. 1-2 minutter at udfylde skadeformularen og vi kontakter dig herefter snarest pr. telefon.

 

I Kaiser Sport & Ortopædi har vi erfaret, at ved brug af ortopædiske indlæg kan vi, hurtigt og effektivt, aflaste dine fødder og genskabe noget af den dynamik, som der er gået tabt. Det skal dog understreges at der ikke findes nogen mirakelkur. Indlæg gør det ikke alene. Et indlæg skal altid bakkes op af træningsøvelser og funktionelt fodtøj.


Når du bliver behandlet for platfod eller hulfod hos Kaiser Sport & Ortopædi vil den fysioterapeut du møder være specialudannet i fodens patologi, biomekanik og individuelle genoptræningsforløb. Det er selv samme fysioterapeut, som undersøger og behandler dig, der også fremstiller dine indlæg eller vedligeholder dit træningsforløb. Vi producerer dine indlæg på vores eget kliniske værksted og har løbende mulighed for at justere dine indlæg.

INDLÆG | DERFOR ER INDLÆGGET DET PERFEKTE VÆRKTØJ TIL PLATFOD ELLER HULFOD

-  Specialiseret Fysioterapeut Simon Nielsen om behandling i KSO klinikken:

"Det dynamisk ortopædiske indlæg kan gøre en markant forskel for dine udsatte og smerteramte fødder. Først og fremmest er det at vigtigt at analysere dine fødder, deres mobilitet samt styrke. Det gør vi manuelt og igennem 2 forskellige scanninger. Indlægget skal understøtte og give fødderne de bedste forudsætninger der hvor ubalancen er størst, derfor håndsliber vi indlægget og tilpasser vores fysioterapeutiske tanker samt processer ned i materialet - så det passer til dit biomekaniske behov men i særdelshed også til din unikke pasform. Vi kæmper en brav kamp for nedkæmpe den gamle ortoædiske tankegang med cement i skoene og kæmper kiler. Vi arbejder med dynamiske materialer og organisk buer, tilpasset til din fod og til dit behov."

Herunder er 4 bulletpoints til indlæg
| Vær opmærksom på hælskålen, den skal være dyb og tilpasset til dig.

| Materialerne varierer og det er vigtigt at dét er valgt ud fra dit individuelle behov og aktivitet.

| Indlægget skal tilpasses sammen med et par sko, som understøtter din fod optimalt. Husk at indlæg altid skal kombineres med fodtøj og øvelser.

| Vær opmærksom på tilpasningen, der vil ofte være en periode med tilpasning.

_MG_4563_copy