Blogindlæg | Læsetid: 3-4 minutter

Behandling af platfod & hulfod med træningsøvelser, fysioterapi & ortopædiske indlæg.

Af: Frederik Munk, fysioterapeut

Behandling af nedsunken forfod med fysioterapi & indlæg

Af: Frederik Munk, fysioterapeut


Behandling af en nedsunken forfod med fysioterapi & indlæg

Af: Frederik Munk, fysioterapeut

Blogindlæg | Læsetid: 3-4 minutter

Behandling af platfod & hulfodmed fysioterapi, træningsøvelser & indlæg.

Af: Frederik Munk, fysioterapeut

Platfod, hulfod eller noget helt tredje?

 I dette blogindlæg vil jeg gøre dig klogere på begreberne platfod og hulfod og de udfordringer, som ofte følger med. Min kollega Simon, der til dagligt står i slibestøvet tager dig med på værkstedet og forklarer, hvordan vi behandler samt aflaster platfod og hulfod med ortopædiske indlæg. God læselyst.

behandling platfod hulfod

Platfod eller lav svang? Huldfod eller høj svang? Pes vavus? Pes planus? Kært barn har mange navne. 

Så blev det endelig tid til at aflive nogle myter om fodtyper og fodstillinger. Begreberne platfod (pes planus) og hulfod (pes cavus) bliver kastet ud til højre og venstre, som var det en del af Tour De France reklamekaravanen. Jeg vil gerne understrege at en lav eller en høj svangbue ikke må forveksles med en platfod eller hulfod. Svangbuer er individuelle, nogle er lange, andre korte, nogle er høje og nogle er lave - det er helt normalt.

 

Læs også: Indlæg til hverdagssko og gåsko

 

Med dét sagt er der en procentdel, som har en abnorm høj eller lav svangbue - det vi beskriver som pes cavus (hulfod) og pes planus (platfod). For personer, der døjer med dette, følger der ofte nogle markante hverdagsproblematikker som vi, med blandt andet et indlæg, kan gøre en forskel for.

  

Der er nogle forskellige årsager til hvorfor du har en platfod eller en hulfod - Scroll videre og lad os gå i dyben med det.

Næste afsnit : Bliv klogere på din fodstilling

Livet er alt for kort til at være skadet! Hold dig ikke tilbage - udfyld vores skadeformular og bliv kontaket af vores sundhedsfaglige team til en uforpligtende snak om hvordan din smerteproblematik kan løses.

 


Fodbuerne og dine fodstillinger

Vores fodbuer er egentligt ret fantastiske strukturer, som hovedsageligt fordeler og aflaster det tryk vi belaster kroppen med under aktivitet. Rent fysioterapeutisk vil man beskrive det som plantar distribution - "fordeling af bevægelse over fodsålen" kan man pædagogisk oversætte det til. En opgave, der virker nem, men for mange skaber utallige problemer. 

 

Læs også: Sådan behandler vi svangsenebetændelse

  

Strukturelle udfordringer i svangbuen går ofte hånd i hånd med smerter eller funktionsudfordringer ved aktivitet. Det kan derudover være voldsomme eller milde smerte symptomer, som opstår enkelt eller som en blanding af forskellige udslag. Herunder beskriver jeg de forskellige strukturelle udfordringer vedr. platfod og hulfod.

Tryk her og se 4 typer af fodstillinger

Før vi kommer til, hvordan vi med stor succes behandler smerte og aflaster fodstillinger med ortopædiske indlæg samt fysioterapeutisk træning vil jeg kort gennemgå de hyppigste relaterede skader, som vi oplever på klinikken. 

Næste afsnit : Symptomer og typiske skader

platfod hulfod lav svang høj svang behandling

Symptomer og typiske skader forårsaget af din fodstilling.

Som tideligere nævnt er vores fødder og deres opbygning helt individuelle. Vi bliver tit spurgt på klinikken: "Er min fod normal?". Et umuligt spørgsmål, fordi der simplethen ikke findes en normal fod. Det samme med skader og smerter i fødderne, men der findes nogle rammer man kan få en fælles forståelse ud fra.Med afsæt i over 20 års skadesbehandling opridser jeg herunder nogle af de hyppigste skadesrammer som vi ser på klinikken ved pes planus og cavus.

Tryk her og se fodstillingsrelaterede smertesymptomer

Næste afsnit : Min fodstilling driller, hvad gør jeg?

Min fodstilling er en udfordring. Hvad gør jeg?

Oplever du smerter fra en platfod eller hulfod er det naturlige valg at gå til egen læge og få undersøgt problematikken. Ved videre undersøgelse vil lægen ofte anbefale dig, til at opsøge en fysioterapeut eller en klinik med speciale i din problematik. Oplever du udfordringer, som vi har beskrevet tidligere i dette indlæg, så kan du med fordel selv tage kontakt til en klinik - gerne med speciale i den aktivitet, hvori du har fået skaden eller oplever den værst.

 

Få hjælp nu: Udfyld vores skadeformular her

 

I Kaiser Sport & Ortopædi har vi en lang tradition for, at aflaste uhensigtsmæssige fodstillinger med vores individuelt designet ortopædiske indlæg til skomed opfølgende råd og vejledning til gode træningsøvelser, der forebygger negativ belastning. Før min kollega Simon giver dig 4 bulletpoints om indlæg, så vil jeg kort beskrive hvordan vi behandler en platfod / hulfod på vores klinikker.

Næste afsnit : Behandling af platfod og hulfod

Behandling platfod hulfod med ortopædiske speciallavet indlæg

Sådan behandler vi platfod og hulfod.

Først og fremmest drejer det sig om, at finde frem til det udsatte væv og derefter til skadesaktiviteten. Hvordan er den opstået og hvordan skal vi sætte ind med den rette behandling. 

 

Behandling: 

 

1 | Med fysioterapi og træningsøvelser 

2 | Med ortopædiske indlæg 

3 | Med funktionelt fodtøj

 


 

I Kaiser Sport & Ortopædi har vi erfaret, at det individuelt tilpassede dynamiske indlæg er en vigtigt del af behandlingsforløbet ved platfod eller hulfod - indlægget gør det muligt at fremskynde behandlings processen ved aktivt at aflaste belastningen. Det handler om at give foden, som helhed, de bedste forudsætninger. Og et dynamisk individuelt indlæg vil gøre en receptorisk og biomekanisk forskel gennem hele din aktivitet og hverdag.

 

Læs også: Sådan behandler vi knæsmerter

 

Indlægget gør det ikke alene. Et indlæg skal altid bakkes op af træningsøvelser og funktionelt fodtøj. Isærdeleshed fodtøjet er en afgørende ramme for både indlæg og fod. I vores butik samarbejder det specialiserede personale med din fysioterapeut om at finde det optimale fodtøj til dit behov. Skoen skal undestøtte din pasform i både højde og bredde samt give dig de forudsætninger i dit gang/løbemønster.

  

Læs også: Sådan behandler vi nedsunken forfod

 

Når du bliver behandlet hos Kaiser Sport & Ortopædi vil den fysioterapeut du møder være specialudannet i fodens anatomi, biomekanik og genoptræningsforløb. Det er selv samme fysioterapeut , som undersøger og behandler dig, der også fremstiller dine indlæg. Vi producerer dine indlæg på vores eget kliniske værksted og har løbende mulighed for at justere dine indlæg.

Næste afsnit : Video af træningsøvelser

1_1

Derfor er det ortopædiske indlæg det perfekte værktøj mod platfod og hulfod.

Læs med herunder når vores specialiserede fysioterapeut, Simon Nielsen, fortæller dig hvorfor indlægget giver dig de bedste forudsætninger mod smerter forårsaget af platfod eller hulfod. Simon skyder også 3 bulletpoints din vej, som er vigtgige at have med i overvejelsen, når man skal have lavet et ortopædisk indlæg. 

Tryk her og se 3 vigtige egenskaber dit ortopædiske indlæg skal besidde

Simon Nielsen: "Det dynamisk ortopædiske indlæg kan gøre en markant forskel for dine udsatte og smerteramte fødder. Først og fremmest er det at vigtigt at analysere dine fødder, deres mobilitet samt styrke. Det gør vi manuelt og igennem 2 forskellige scanninger. Indlægget skal understøtte og give fødderne de bedste forudsætninger der hvor ubalancen er størst, derfor håndsliber vi indlægget og tilpasser vores fysioterapeutiske tanker samt processer ned i materialet - så det passer til dit biomekaniske behov men i særdelshed også til din unikke pasform. Vi kæmper en brav kamp for nedkæmpe den gamle ortoædiske tankegang med cement i skoene og kæmpe kiler. Vi arbejder med dynamiske materialer og organiske buer, tilpasset til din fod og til dit behov."