BEHANDLING AF RYGSMERTER MED FYSIOTERAPI & INDLÆG

BEHANDLING AF RYGSMERTER MED FYSIOTERAPI & INDLÆG

BLOGINDLÆG AF FREDERIK MUNK, FYSIOTERAPEUT

Blogindlæg, artikel, nedsunken forfod, forfodsfald, ondt i forfoden under fodballen
Frederik Munk
Fysioterapeut, Kaiser Sport & Ortopædi

Få en god start på dit effektive behandlingsforløb. Udfyld blot vores skadeformular herunder, så kontakter vores sundhedsfaglige team dig til en uforpligtende snak om, hvordan vi bedst kan hjælpe dig tilbage til din aktive og smertefrie hverdag.

 

HAR DU SMERTER I RYGGEN? LÆS MED HER

Hej, mit navn er Frederik. Jeg er uddannet fysioterapeut og en del af det sundhedsfaglige team i Kaiser Sport & Ortopædi (KSO). I dette blogindlæg vil jeg prøve at gøre dig klogere på rygsmerter.

 

〉Læs også: Sådan behandler vi rygsmerter

 

Jeg beskriver symptomerne og vil prøve at gøre dig klogere på rygsmerter og de udfordringer, som ofte følger med. Jeg fortæller også hvordan vi behandler rygsmerterne med indlæg og træning. Min kollega Nickolaj viser dig  4 effektive træningsøvelser som vi anvender i vores behandling af rygsmerter

Læs blogindlægget fra A-Z eller spring til de afsnit du finder intressant: 

INTRO | RYGSMERTER

Man finder, desværre, først ud af, hvor uundværlig ryggen er når smerterne indtræffer. Resten af tiden fungerer dét bare - og det er egentligt rimelig imponerende. Ryggen består nemlig af 33 hvirvler, et univers af nerver og flere muskler end den gennemsnitlige fysioterapeut kan huske. Derudover bevæger ryggen sig over 6 forskellige biomekaniske akser og kan producere enorme kræfter, der uden at blinke kan afgøre en tenniskamp i femte time. Før vi kigger på symptomerne, så lad os zoome ind rygsmerterne. 

  

〉Læs også blogindlægget: Indlæg til løbeskoen

 

Rygsmerter har efterhånden udviklet sig til en folkesygdom og behandlingsmulighederne har fulgt med i udviklingen. Vores fjernsynskultur, utallige timer på kontoret eller i kø på 45’eren er blevet billedet på en stationær hverdag – for andre er hverdagen alsidig med mange løft, dårlige arbejdsstillinger eller stillestående uden bevægelse overhovedet. Behandlingsmulighederne har som sagt også udviklet sig. Alt fra akupunktur, ultralyd, kost, korsetter til at der står en voksen mand oven på dig. Ryggen som konstruktion er unik og fuldkommen enestående – behandlingen af dine rygsmerter skal følge din anatomi og individuelle behandlingsbehov. Det er alpha omega.

 

〉Læs også: Sådan behandler vi skinnebensbetændesle

 

Med høj kompleksitet og stor bevægelighed følger også stor belastning. Overbelastningerne er et irritationselement for mange - størstedelen kan holde en pause, regulere deres restitution eller skrue lidt ned for belastningen i deres aktivitet. For andre skal der mere til. Formålsrettet fodtøj med de bedste individuelle forudsætninger, specifik behov-fokuseret styrketræning eller et dynamisk indlæg, der kan fordele vægtbærringen og skabe ideelle forhold for din bevægelse.


Scroll videre og bliv klogere på symptomerne og de mulige årsager, som ofte resulterer i rygsmerter.

LÆS VIDERE UNDER VIDEOEN

ryg smerter, behandling

Er der problemer med ryggen og forhindrer smerterne dig fra at dyrke sport? Udfyld blot vores skadeformular herunder, så kontakter vores sundhedsfaglige team dig til en uforpligtende snak om, hvordan vi bedst kan hjælpe dig tilbage til din aktive og smertefrie hverdag. 

SYMPTOMER | HER ER 4 SYMPTOMER PÅ RYGSMERTE

Det er umuligt at beskrive alle symptomer relateret til rygsmerter - i særdeleshed fordi rygsmerter er enormt individuelle. Nedestående symptomer er et indblik i følelser og situationer, som vi ofte oplever på klinikken. Dine rygsmerter kan både opstå omkring nakke, læn, midt på ryggen, omkring hoften eller stråle ud i benene på dig. Det kan derudover være voldsomme eller milde symptomer, som opstår enkelt eller som en blanding af forskellige udslag.

 

SYMPTOMER

 

1| Akut stikkende eller jagende smerter ved rotation eller anden hurtig dynamisk bevægelse.


2| Morgen-smerter, stivhed, murrende ubehag ved igangsættelse samt lokal uro om aftnen ved hvile.


3| Følelsen af at være fastlåst, smertefuld og rigid i alle/nogle bevægelsesretninger.

4| Smerte ved tryk på bestemte områder af ryggen.

 

Før vi kommer til, hvordan vi med stor succes behandler og aflaster rygsmerter med ortopædiske indlæg samt fysioterapeutisk træning vil jeg kort gennemgå de hyppigste årsager til hvorfor smerterne opstår.

 

LÆS VIDERE UNDER BILLEDERNE

Behandling af ondt i forfoden, forfodsfald, nedsunken forfod

ÅRSAG | HER ER 5 ÅRSAGER TIL RYGSMERTER

Som tideligere nævnt er årsagerne til rygsmerte ofte enormt kompliceret og fuldtkommen individuelle - af samme årsag kan man ikke bare sætte en slidgigt boks nedover alle mennesker med rygsmerte, men der findes nogle rammer man kan få en fælles forståelse ud fra. Med afsæt i over 20 års skadesbehandling opridser jeg herunder nogle af de hyppigste skadesrammer som vi ser på klinikken.
 

ÅRSAGER

1| Anatomi: Den strukturelle sammensætning omkring ryggen er relevant for din biomekanik og eventuelle rygsmerter. Hoftens position, et låst ribben, øget spænding i din rygmuskulatur, nerveafklemning, slidtage, et irriteret bækken eller abnorm muskel træthed er et lille udvalg af utroligt mange muligheder. Med ryggens enorme kompleksitet skal hvert tandhjul fungere og er der fejl i 'maskinen' kører den ikke perfekt.

2 | Nedsat vævstolerance: Kroppens helingsproces og tolerance er grundstenen hos alle aktive mennesker. Vævstolerancen definerer den mængde belastning som kroppen kan opretholde i en specifik periode/aktivitet. Oplever man skader, abnorm ømhed eller smerte uden egentligt at have udført et tilsvarende arbejde kan vævstolerancen blandt andet være nedsat.

3 | Stående, siddende og krævende arbejde: Sygeplejersker, butiksekspedienter, tømrer, undervisere, kontormedarbejdere og lagerarbejdere er ofte eksponeret for rygsmerter på grund af de mange timer, der arbejdes på et hårdt og instabilt underlag eller ved 8 stationære timer på en kontorstol - Isærdeleshed arbejdsbetingelserne kombineret med fodtøj som sikkerhedssko, træsko eller, andet, uden nævneværdig stabilitet og støddæmpning kan udfordre belastningen omkring din ryg.

4 | Øget træningsmængde: Vi oplever ofte, at en udmiddlebar, hurtig, øget træningsmængde hos motionister kan afkaste rygømhed og nogle tilfælde smerte i forbindelse med overbelastning af et utrænet/udforberedt sene og muskelvæv.

5 | Dynamisk sport: Rotationer, abnorme vinkler, høj belastning og markante stød fra sport kan udfordre ryggens stabilitet, dynamik og i særdeleshed vævstolerancen. Ryggen kan sagtens (red. for de fleste) holde til en håndboldkamp med vrid, slag, stød, stræk og fart - men har man ikke fokuseret på forebyggelse og stabilitet er der en større risiko for at ryggen ikke kan følge med i belastningen og må give op undervejs. Akutte skader under sport kan medfølge vedvarende bivirkninger som fx. rygsmerte..

LÆS VIDERE UNDER BILLEDERNE

Forfodsfald, nedsunken forfod, ondt i forfoden under trædepuden, behandling

Kom hurtig i gang med et effektivt behandlingsforløb. Udfyld blot vores skadeformular herunder, så kontakter vores sundhedsfaglige team dig til en uforpligtende snak om, hvordan vi bedst kan hjælpe dig tilbage til din aktive og smertefrie hverdag.

 

RYGSMERTER | HVAD GØR JEG?

Oplever du smerter fra ryggen eller bevæge-indskrækning er det naturlige valg at gå til egen læge og få undersøgt problematikken. Ved videre undersøgelse vil lægen ofte anbefale dig, til at opsøge en fysioterapeut eller en klinik med speciale i din problematik. Oplever du symptomerne, som vi har beskrevet tidligere i dette indlæg, så kan du med fordel selv tage kontakt til en klinik - gerne med speciale i den aktivitet, hvori du har fået skaden eller oplever den værst.

 

〉Få hjælp nu: Udfyld vores skadeformular her


Før min kollega Nickolaj viser dig 4 simple videoøvelser til at styrke ryggen og omkringliggende strukturer,  vil jeg kort beskrive hvordan vi behandler og forebygger dine rygsmerter i KSO. 

BEHANDLING | SÅDAN BEHANDLER VI DINE RYGSMERTER

Det drejer sig først og fremmest om, at finde frem til skadesårsagen. Hvorfor er din skade opstået og hvordan skal vi sætte ind med den rette behandling.

 

 

I Kaiser Sport & Ortopædi har vi erfaret, at resultatstærke behandlingsforløb af rygsmerter ofte involverer osteopatiellerfysioterapi. Ryggen er udsat for mange aldsige samt kontinuerlige bevægelser, der generelt øger belastningen over søjlen. Ved at øge styrke, kontrol og hovedsageligt stabilitet kan vi optimere vævstolerancen samt forebygge vedvarende smerter. I nogle tilfælde er der behov for manuel terapi - vores Osteopater er verdensmestre i at analysere strukturer, arbejde med dén og på kort sigt gøre en markant forskel, der gør rehabiliteringen mere effektiv på længere sigt.

 

〉Læs også: Sådan behandler vi knæsmerter

 

Grunden til vi ofte bruger det dynamiske indlæg som en del af behandlingsforløbet ved rygsmerter er at vi kan fremskynde behandlings processen ved aktivt at aflaste dele af kroppens workload. Det handler om at give ryggen, som helhed, de bedste forudsætninger - og et dynamisk individuelt indlæg vil gøre en receptorisk og biomkekanisk forskel

Udover indlæg og fysioterapi har vi også fokus på at gøre en receptorisk forskel. En af de største udfordringer ved rygskader er tillid. Tillid til at ryggen ikke svigter under løbet, håndboldkampen eller bare til hverdag. Jeg understreger at du du via en balancepude kan optimere den sensoriske stabilitet og balance. 1 ben, ind på midten, op og stå i 2-5 min - gerne imens du børster tænder. Husk at skifte.


 

〉Læs også: Sådan behandler vi svangsenebetændelse 

 

I Kaiser Sport & Ortopædi har vi erfaret, at ved brug af ortopædiske indlæg kan vi, hurtigt og effektivt, aflaste kroppen og genskabe noget af den dynamik foden har tabt. Det skal dog understreges at der ikke findes nogen mirakelkur. Indlæg gør det ikke alene. Et indlæg skal altid bakkes op af træningsøvelser og funktionelt fodtøj.


Når dine rygsmerter bliver behandlet hos hos Kaiser Sport & Ortopædi vil den fysioterapeut du møder være specialudannet i fodens anatomi, biomekanik og genoptræningsforløb. Det er selv samme fysioterapeut , som undersøger og behandler dig, der også fremstiller dine indlæg. Vi producerer dine indlæg på vores eget kliniske værksted og har løbende mulighed for at justere dine indlæg.

LÆS VIDERE UNDER BILLEDET

Knæsmerter, speciallavet ortopædiske indlæg

ØVELSER | HER ER 4 EFFEKTIVE TRÆNINGSØVELSER TIL DIN RYG

Se med herunder når vores fysioterapeut og osteopat stud. Nickolaj viser dig 4 effektive træningsøvelser og løsninger mod rygsmerte. Øvelserne bruger vi i vores fysioterapeutiske skadesbehandling af ryg relaterede skader. Øvelserne kan bruges både forebyggende- og i genoptræningsforløb

 

SE FORKLARING AF ØVELSER HER