BEHANDLING AF RYGSMERTER

BEHANDLING AF

SKINNEBENS-BETÆNDELSE

Blogindlæg | Læsetid: 3-5 minutter.

BEHANDLING AF

KNÆSMERTER

Blogindlæg | Læsetid: 3-5 minutter.

Blogindlæg, behandling hælspore, hælsmerter, svangsenebetændelse, plantaris facitis
FREDERIK MUNK
SPECIALISERET FYSIOTERAPEUT

RYGSMERTER? LÆS MED HER

Hej, mit navn er Frederik. Jeg er fysioterapeut og en del af det sundhedsfaglige team i KSO. I dette blogindlæg vil jeg gøre dig klogere på rygsmerter og de udfordringer, som ofte følger med. Jeg fortæller også hvordan vi behandler og aflaster smerterne med indlæg, manuel behandling samt træningMin kollega @Nickolaj Kaae viser dig  4 effektive træningsøvelser som vi anvender i vores behandling af rygsmerter.

OVERSIGT

Du kan læse vores blogindlæg om rygsmerter kronologisk fra A-Z, eller springe til de afsnit du finder mest relevant.

God læselyst.

UDFYLD SKADEFORMULAR

Udfyld vores skadeformular og lad vores sundhedsfaglige team kontakte dig med  rådgivning om hvilke behandlingsmuligheder vi kan tilbyde dig. Det er naturligvis helt uforpligtende. Det tager ca. 1-2 minutter at udfylde skadeformularen og vi kontakter dig herefter snarest pr. telefon.

INTRO | RYGSMERTER?

Rygsmerter har efterhånden udviklet sig til en folkesygdom og behandlingsmulighederne har fulgt med i udviklingen. Vores fjernsynskultur, utallige timer på kontoret eller i kø på 45’eren er blevet billedet på en stationær hverdag – for andre er hverdagen alsidig med mange løft, dårlige arbejdsstillinger eller stillestående uden bevægelse overhovedet. Behandlingsmulighederne har som sagt også udviklet sig. Alt fra akupunktur, ultralyd, kost, korsetter til at der står en voksen mand oven på dig. Ryggen som konstruktion er unik og fuldkommen enestående – behandlingen af dine rygsmerter skal følge din anatomi og individuelle behandlingsbehov. Det er alpha omega.

 
- God læselyst.

 

KROPPENS FUNDAMENT |RYGGEN

Man finder, desværre, først ud af, hvor uundværlig ryggen er når smerterne indtræffer. Resten af tiden fungerer dét bare - og det er egentligt rimelig imponerende. Ryggen består nemlig af 33 hvirvler, et univers af nerver og flere muskler end den gennemsnitlige fysioterapeut kan huske. Derudover bevæger ryggen sig over 6 forskellige biomekaniske akser og kan producere enorme kræfter, der uden at blinke kan afgøre en tenniskamp i femte time.

 

Med høj kompleksitet og stor bevægelighed følger også stor belastning. Overbelastningerne er et irritationselement for mange - størstedelen kan holde en pause, regulere deres restitution eller skrue lidt ned for belastningen i deres aktivitet. For andre skal der mere til. Formålsrettet fodtøj med de bedste individuelle forudsætninger, specifik behov-fokuseret styrketræning eller et dynamisk indlæg, der kan fordele vægtbærringen og skabe ideelle forhold for din bevægelse.

Scroll videre og bliv klogere på symptomer samt årsager, der omhandler udviklingen af rygsmerter.

Knæsmerte, indlæg, træning

Fysioterapeut Camilla Pedersen om indlæg:

"Når du vælger, at få lavet dine ortopædiske indlæg hos Kaiser Sport & Ortopædi, bliver du tilknyttet en personlig specialiseret fyisoterapuet. På den måde sikrer vi dig et effektivt og nærværende behandlingsforløb, hvor du tilses af en erfaren fysioterapuet med speciale i biomekanik og indlæg. Dine speciallavede indlæg vil fungere som dit personlige værktøj i kampen mod dine rygsmerter og en smertefri hverdag. Du kan trykke her og læse mere om behandlingsforløbet." - Camilla Pedersen, Specialiseret Fysioterapeut 

SYMPTOMER | Rygsmerter

Det er umuligt at beskrive alle symptomer relateret til rygsmerter - i særdeleshed fordi rygsmerter er enormt individuelle. Nedestående symptomer er et indblik i følelser og situationer, som vi ofte oplever på klinikken. Dine rygsmerter kan både opstå omkring nakke, læn, midt på ryggen, omkring hoften eller stråle ud i benene på dig. Det kan derudover være voldsomme eller milde symptomer, som opstår enkelt eller som en blanding af forskellige udslag.


INDBLIK i RYGSMERTER

1 | Akut stikkende eller jagende smerter ved rotation eller anden hurtig dynamisk bevægelse.  

2 | Morgen-smerter, stivhed, murrende ubehag ved igangsættelse samt lokal uro om aftnen ved hvile.

3 | Følelsen af at være fastlåst, smertefuld og rigid i alle/nogle bevægelsesretninger.  
 
| Smerte ved tryk på bestemte områder af ryggen.

Rygsmerter, indlæg, ondt i ryggen, fysioterapi
RYGSMERTER | SCREENING AF DIN UDFORDRING
Først og fremmest drejer det sig om, at finde frem til det udsatte væv og derefter til skadesårsagen. Hvordan er den opstået og hvordan skal vi sætte ind med den rette behandling.

ÅRSAG | HER ER 5 ÅRSAGER TIL RYGSMERTER

Som tideligere nævnt er årsagerne til rygsmerte ofte enormt kompliceret og fuldtkommen individuelle - af samme årsag kan man ikke bare sætte en slidgigt boks nedover alle mennesker med rygsmerte, men der findes nogle rammer man kan få en fælles forståelse ud fra. Med afsæt i over 20 års skadesbehandling opridser jeg herunder nogle af de hyppigste skadesrammer som vi ser på klinikken.

 

ÅRSAGER

1| Anatomisk sammensætning: Den strukturelle sammensætning omkring ryggen er relevant for din biomekanik og eventuelle rygsmerter. Hoftens position, et låst ribben, øget spænding i din rygmuskulatur, nerveafklemning, slidtage, et irriteret bækken eller abnorm muskel træthed er et lille udvalg af utroligt mange muligheder. Med ryggens enorme kompleksitet skal hvert tandhjul fungere og er der fejl i 'maskinen' kører den ikke perfekt.   

2 | Nedsat vævstolerance: Kroppens helingsproces og tolerance er grundstenen hos alle aktive mennesker. Vævstolerancen definerer den mængde belastning som kroppen kan opretholde i en specifik periode/aktivitet. Oplever man skader, abnorm ømhed eller smerte uden egentligt at have udført et tilsvarende arbejde kan vævstolerancen blandt andet være nedsat. 

3 | Stående, siddende og krævende arbejde: Sygeplejersker, butiksekspedienter, tømrer, undervisere, kontormedarbejdere og lagerarbejdere er ofte eksponeret for rygsmerter på grund af de mange timer, der arbejdes på et hårdt og instabilt underlag eller ved 8 stationære timer på en kontorstol - Isærdeleshed arbejdsbetingelserne kombineret med fodtøj som sikkerhedssko, træsko eller, andet, uden nævneværdig stabilitet og støddæmpning kan udfordre belastningen omkring din ryg.

 
4 | Øget træningsmængde: Vi oplever ofte, at en udmiddlebar, hurtig, øget træningsmængde hos motionister kan afkaste rygømhed og nogle tilfælde smerte i forbindelse med overbelastning af et utrænet/udforberedt sene og muskelvæv.

  
5 | Dynamisk sport: Rotationer, abnorme vinkler, høj belastning og markante stød fra sport kan udfordre ryggens stabilitet, dynamik og i særdeleshed vævstolerancen. Ryggen kan sagtens (red. for de fleste) holde til en håndboldkamp med vrid, slag, stød, stræk og fart - men har man ikke fokuseret på forebyggelse og stabilitet er der en større risiko for at ryggen ikke kan følge med i belastningen og må give op undervejs. Akutte skader under sport kan medfølge vedvarende bivirkninger som fx. rygsmerte.

UDFYLD SKADEFORMULAR

Udfyld vores skadeformular og lad vores sundhedsfaglige team kontakte dig med  rådgivning om hvilke behandlingsmuligheder vi kan tilbyde dig. Det er naturligvis helt uforpligtende. Det tager ca. 1-2 minutter at udfylde skadeformularen og vi kontakter dig herefter snarest pr. telefon.

RYGSMERTER | Hvad GØR JEG?

Oplever du smerter fra ryggen eller bevæge-indskræning er det naturlige valg at gå til egen læge og få undersøgt problematikken. Ved videre undersøgelse vil lægen ofte anbefale dig, til at opsøge en fysioterapeut eller en klinik med speciale i din problematik. Oplever du symptomerne, som vi har beskrevet tidligere i dette indlæg, så kan du med fordel selv tage kontakt til en klinik - gerne med speciale i den aktivitet, hvori du har fået skaden eller oplever den værst. 

 

Før min kollega @Nickolaj Kaee viser dig 4 simple videoøvelser til at styrke ryggen og omkringliggende strukturer, så vil jeg kort beskrive hvordan vi behandler og forebygger dine rygsmerter i KSO. 

BEHANDLING | SÅDAN BEHANDLER VI RYGSMERTER

Først og fremmest drejer det sig om, at finde frem til det udsatte væv og derefter  til skadesårsagen. Hvordan er den opstået og hvordan skal vi sætte ind med den rette behandling.

SÅDAN BEHANDLER VI RYGSMERTER

1| Med fysioterapi og træningsøvelser

2| Med ortopædiske indlæg

3| Med funktionelt fodtøj

- Specialiseret Fysioterapeut Frederik Munk om behandling i KSO klinikken:

"Det gyldne bussword i vores behandling er: Individuelt tilpasset. kroppens biomekanik og anatomi er generelt kompliceret - der findes simpelthen ingen, som er ens. Derfor er det utroligt vigtigt at tilpasse behandlingen 1:1 til de individuelle behov for at skabe det bedst mulige resultat. Den proces forsætter igennem både scanning, styrke test, balance test, manuelle test samt behovsanalyse. Det er dét, som gør vores klinik unik - vi tillader og tilpasser os de unikke individuelle behov." 

Aktiv aflastning og stabilitetstræning.

Grunden til vi ofte bruger det dynamiske indlæg som en del af behandlingsforløbet ved rygsmerter er at vi kan fremskynde behandlings processen ved aktivt at aflaste dele af kroppens workload. Det handler om at give ryggen, som helhed, de bedste forudsætninger - og et dynamisk individuelt indlæg vil gøre en receptorisk og biomkekanisk forskel.

Vores behandlingsforløb af rygsmerter involverer ofte osteopati/fysioterapi. Ryggen er udsat for mange aldsige samt kontinuerlige bevægelser, der generelt øger belastningen over søjlen. Ved at øge styrke, kontrol og hovedsageligt stabilitet kan vi optimere vævstolerancen samt forebygge vedvarende smerter. I nogle tilfælde er der behov for manuel terapi - vores Osteopater er verdensmestre i at analysere strukturer, arbejde med dén og på kort sigt gøre en markant forskel, der gør rehabiliteringen mere effektiv på længere sigt. 
 

Udover indlæg og fysioterapi har vi også fokus på at gøre en receptorisk forskel. En af de største udfordringer ved rygskader er tillid. Tillid til at ryggen ikke svigter under løbet, håndboldkampen eller bare til hverdag. Jeg understreger at du du via en balancepude kan optimere den sensoriske stabilitet og din balance.
 
1 ben, ind på midten, op og stå i 2 min - gerne imens du børster tænder. Husk at skifte.

   

       KSO KLINIKKEN 

   |  Læs mere om fysioterapi og træning

   |  Læs mere om ortopædiske indlæg

  

UDFYLD SKADEFORMULAR

Udfyld vores skadeformular og lad vores sundhedsfaglige team kontakte dig med  rådgivning om hvilke behandlingsmuligheder vi kan tilbyde dig. Det er naturligvis helt uforpligtende. Det tager ca. 1-2 minutter at udfylde skadeformularen og vi kontakter dig herefter snarest pr. telefon.

 

I Kaiser Sport & Ortopædi har vi erfaret, at ved brug af ortopædiske indlæg kan vi, hurtigt og effektivt, aflaste ryg samt hofte og genskabe noget af den dynamik, som der er gået tabt. Det skal dog understreges at der ikke findes nogen mirakelkur. Indlæg gør det ikke alene. Et indlæg skal altid bakkes op af træningsøvelser og funktionelt fodtøj.


Når du bliver behandlet for rygsmerter hos Kaiser Sport & Ortopædi vil den fysioterapeut du møder være specialudannet i fodens patologi, biomekanik og individuelle genoptræningsforløb. Det er selv samme fysioterapeut, som undersøger og behandler dig, der også fremstiller dine indlæg eller vedligeholder dit træningsforløb. Vi producerer dine indlæg på vores eget kliniske værksted og har løbende mulighed for at justere dine indlæg.

ØVELSER | HER ER 4 EFFEKTIVE SMERTELØSNINGER OG TRÆNINGSØVELSER TIL RYGSMERTE

Se med herunder når vores fysioterapeut og osteopat stud. @Nickolaj Kaae viser dig 4 effektive træningsøvelser og løsninger mod rygsmerte. Øvelserne bruger vi i vores fysioterapeutiske skadesbehandling af ryg relaterede skader. Øvelserne kan bruges både forebyggende- og i genoptræningsforløb.