Blogindlæg

Behandling af rygsmerter med træningsøvelser, fysioterapi & indlæg.

Af: Frederik Munk, fysioterapeut

Behandling af nedsunken forfod med fysioterapi & indlæg

Af: Frederik Munk, fysioterapeut


Behandling af en nedsunken forfod med fysioterapi & indlæg

Af: Frederik Munk, fysioterapeut

Blogindlæg

Behandling af rygsmerter med træningsøvelser, fysioterapi & indlæg.

Af: Frederik Munk, fysioterapeut

Har du smerter i ryggen eller ømhed i lænden? Hej, mit navn er Frederik. Jeg er uddannet fysioterapeut og en del af det sundhedsfaglige team i Kaiser Sport & Ortopædi (KSO). I dette blogindlæg vil jeg prøve at gøre dig klogere på rygsmerter, årsager og behandling heraf.

 

Læs også: Sådan behandler vi hælspore

 

Jeg beskriver symptomerne og vil prøve at gøre dig klogere på rygsmerter og de udfordringer, som ofte følger med. Jeg fortæller også hvordan vi behandler rygsmerterne med indlæg og træning. Min kollega Nickolaj viser dig 4 effektive træningsøvelsersom vi anvender i vores behandling af rygsmerter.

 

Læs mere

behandling rygsmerter med træningsøvelser ortopædiske indlæg og fysioterapi

Rygsmerter. Man finder, desværre, først ud af, hvor uundværlig ryggen er når smerterne indtræffer. Resten af tiden fungerer dét bare - og det er egentligt rimelig imponerende. Ryggen består nemlig af 33 hvirvler, et univers af nerver og flere muskler end den gennemsnitlige fysioterapeut kan huske. Derudover bevæger ryggen sig over 6 forskellige biomekaniske akser og kan producere enorme kræfter, der uden at blinke kan afgøre en tenniskamp i femte time. Før vi kigger på symptomerne, så lad os zoome ind rygsmerterne. 

 

Læs også blogindlægget: Indlæg til løbeskoen

 

Rygsmerter har efterhånden udviklet sig til en folkesygdom og behandlingsmulighederne har fulgt med i udviklingen. Vores fjernsynskultur, utallige timer på kontoret eller i kø på 45’eren er blevet billedet på en stationær hverdag – for andre er hverdagen alsidig med mange løft, dårlige arbejdsstillinger eller stillestående uden bevægelse overhovedet.

Behandlingsmulighederne har som sagt også udviklet sig. Alt fra akupunktur, ultralyd, kost, korsetter til at der står en voksen mand oven på dig. Ryggen som konstruktion er unik og fuldkommen enestående – behandlingen af dine rygsmerter skal følge din anatomi og individuelle behandlingsbehov. Det er alpha omega.

 

Læs også: Sådan behandler vi skinnebensbetændelse

 

Med høj kompleksitet og stor bevægelighed følger også stor belastning. Overbelastningerne er et irritationselement for mange - størstedelen kan holde en pause, regulere deres restitution eller skrue lidt ned for belastningen i deres aktivitet. For andre skal der mere til. Formålsrettet fodtøj med de bedste individuelle forudsætninger, specifik behov-fokuseret styrketræning eller et dynamisk indlæg, der kan fordele vægtbærringen og skabe ideelle forhold for din bevægelse. Scroll videre og bliv klogere på symptomerne og de mulige årsager, som ofte resulterer i rygsmerter.

Næste afsnit : Rygsmerter og symptomer

Her 4 symptomer på rygsmerte.Det er umuligt at beskrive alle symptomer relateret til rygsmerter - i særdeleshed fordi rygsmerter er enormt individuelle. Nedestående symptomer er et indblik i følelser og situationer, som vi ofte oplever på klinikken. Dine rygsmerter kan både opstå omkring nakke, læn, midt på ryggen, omkring hoften eller stråle ud i benene på dig. Det kan derudover være voldsomme eller milde symptomer, som opstår enkelt eller som en blanding af forskellige udslag.

Tryk her og se symptomer

Før vi kommer til, hvordan vi med stor succes behandler og aflaster rygsmerter med ortopædiske indlæg samt fysioterapeutisk træning vil jeg kort gennemgå de hyppigste årsager til hvorfor smerterne opstår.

Næste afsnit : Årsager til hvorfor rygsmerter opstår

ondt i ryggen, rygsmerter, behandling, fysioterapi
Her er 5 årsager til hvorfor rygsmerter opstår. Som tideligere nævnt er årsagerne til rygsmerte ofte enormt kompliceret og fuldtkommen individuelle - af samme årsag kan man ikke bare sætte en slidgigt boks nedover alle mennesker med rygsmerte, men der findes nogle rammer man kan få en fælles forståelse ud fra. Med afsæt i over 20 års skadesbehandling opridser jeg herunder nogle af de hyppigste skadesrammer som vi ser på klinikken.

Tryk her og se årsager

Næste afsnit : Jeg har ondt i ryggen, hvad gør jeg?

smerter i ryggen, rygsmerte, træning

Jeg har ondt i ryggen. Hvad gør jeg? Oplever du smerter fra ryggen eller bevæge-indskrækning er det naturlige valg at gå til egen læge og få undersøgt problematikken. Ved videre undersøgelse vil lægen ofte anbefale dig, til at opsøge en fysioterapeut eller en klinik med speciale i din problematik. Oplever du symptomerne, som vi har beskrevet tidligere i dette indlæg, så kan du med fordel selv tage kontakt til en klinik - gerne med speciale i den aktivitet, hvori du har fået skaden eller oplever den værst.

 

Få hjælp nu: Udfyld vores skadeformular her

 
Før min kollega Nickolaj viser dig 4 simple videoøvelser til at styrke ryggen og omkringliggende strukturer,  vil jeg kort beskrive hvordan vi behandler og forebygger dine rygsmerter i KSO. 

Næste afsnit : Behandling af rygsmerter i Kaiser Sport & Ortopædi (KSO)

svangsenebetændelse behandling med ortopædiske indlæg

Sådan behandler vi rygsmerter. Det drejer sig først og fremmest om, at finde frem til skadesårsagen. Hvorfor er din skade opstået og hvordan skal vi sætte ind med den rette behandling.

 

 

I Kaiser Sport & Ortopædi har vi erfaret, at behandlingen af svangsenebetændelse og den omkringliggende irritation, gælder det om at mindske trækket i svangsenen og stabilisere bagfoden. Det kan gøres med et dynamisk, korrigerende og stødabsorberende fodindlæg, der aflaster strækket på svangen og understøtter midtfodens mekanik. Indlægget skal aktivere inaktiv muskulatur og aflaste overaktivt væv. Indlægget skal udformes skålformet omkring hælpuden for at øge den sensoriske stimulans på skaden. Kombineret med fodtøj, som har en individuelt tilpasset pasform, god støddæmpning og målrettede udspændings øvelser er behandlingsresultatet normalt overbevisende.

 

Læs også: Sådan behandler vi knæsmerter

 

Grunden til vi ofte bruger indlæg som en del af behandlingsforløbet er, at vi kan fremskynde processen ved aktivt at aflaste foden. Vi bruger vores fødder hver dag og svangsenen får sjældent en pause. En overbelastet svangsene, som er roden til en svangsenebetændelse, har brug for hvile og ro.

Ved behandling af en svangsenebetændelse med et ortopædisk indlæg aflaster vi svangsenen og fjerner derved også nogle af de umiddelbare smerter som udstråler inden og efter aktivitet. På den måde har vi købt lidt tid på den korte bane i behandlingsforløbet. Det betyder vi kan være grundige og effektive på den lange bane. Selve behandlingsforløbet handler nemlig om, at aflaste svangsenen og herefter gøre den stærkere.

Udover indlæg har vi også fokus på at supplere med styrkeøvelser. Vi gør dig opmærksom på om du via fodtøj eller nedsat træningsmængde opnår bedre forudsætninger for - hurtigst muligt - at komme hælspore til livs. I nogle tilfælde anbefaler vi, som en start, specialdesignet sokker, der er udviklet til netop at aflaste svangsenen.

 

Læs også: Sådan behandler vi nedsunken forfod

 

I Kaiser Sport & Ortopædi har vi erfaret, at ved brug af ortopædiske indlæg kan vi, hurtigt og effektivt, aflaste foden og genskabe noget af den dynamik foden har tabt. Det skal dog understreges at der ikke findes nogen mirakelkur. Indlæg gør det ikke alene. Et indlæg skal altid bakkes op af træningsøvelser og funktionelt fodtøj.

Når du bliver behandlet for svangsenebetændelse hos Kaiser Sport & Ortopædi vil den fysioterapeut du møder være specialudannet i fodens anatomi, biomekanik og genoptræningsforløb. Det er selv samme fysioterapeut , som undersøger og behandler dig, der også fremstiller dine indlæg. Vi producerer dine indlæg på vores eget kliniske værksted og har løbende mulighed for at justere dine indlæg.

Næste afsnit : Video af træningsøvelser

rygsmerter-l_nden-behandling

Her er 4 effektive øvelser, der styrker din svangsene. Se med herunder når vores fysioterapeut og osteopat stud. Nickolaj Kaae viser dig 4 effektive øvelser mod svangsenebetændelse, der giver dig de bedste forudsætninger, og som du nemt kan lave derhjemme. Øvelserne kan bruges både forebyggende- og opfølgende.

Tryk her og se årsager