EN GUIDE TIL GÅ-SKO OG INDLÆG

GUIDE TIL GÅ-SKO OG INDLÆG

BLOGINDLÆG AF FREDERIK MUNK, FYSIOTERAPEUT

Blogindlæg, artikel, nedsunken forfod, forfodsfald, ondt i forfoden under fodballen
Frederik Munk
Fysioterapeut, Kaiser Sport & Ortopædi

Få en god start på dit behandlingsforløb. Udfyld blot vores skadeformular herunder, så kontakter vores sundhedsfaglige team dig til en uforpligtende snak om, hvordan vi bedst kan hjælpe dig tilbage til din aktive og smertefrie hverdag.

 

GÅSKO, OVERBELASTNINGER OG INDLÆG | LÆS MED HER

Hej, mit navn er Frederik. Jeg er specialiseret fysioterapeut og en del af det sundhedsfaglige team i Kaiser Sport & Ortopædi (KSO). I dette blogindlæg vil jeg prøve at gøre dig klogere på hvordan du lokaliserer den perfekte gå-sko til dig samt de hverdags-overbelastninger som vi oplever på klinikken.

 

〉Læs også: Sådan behandler vi hælspore

 

Jeg fortæller hvorfor indlægget er det perfekte væktøj og hvordan du finder de perfekte hverdagssko eller arbejdssko til dine fødder. Jeg fortæller også hvordan vi behandler og forebygger dagligdags smerter med indlæg. Jeg inddrager min kollega Nickolaj, som til dagligt står blandt svedet i vores træningssal - han giver dig 4 guldkorn til forebyggende øvelser og træning af svangsenen, den aktives ærkefjende . 

Læs blogindlægget fra A-Z eller spring til de afsnit du finder intressant: 

INTRO | EN NY, UD OG GÅ, KULTUR

Verden omkring os er vendt på hovedet og de gamle ubenyttede stier i det smukke danske landskab er nu proppet med mennesker, der skal væk fra et indelukket hjemmekontor eller fra en larmende hjemmeskole. Nogle bevæger sig ud på den smukke og udfordrende AmagerMino imens andre snupper frokostpausen over 2 kilometer med en nysgerrig podcast i ørene. Fodtøjet varierer også meget, alt fra en vandrestøvle, moderigtige sneaks til flødebolle komfort fra Skechers. For mange kan den nye aktivitet være en negativ faktor, som øger belastningen på kroppen. Det er vigtigt at være forebyggende ved starten af nye aktiviteter og i særdeleshed når det handler om vores fødder.

  

〉Læs også blogindlægget: Sådan behandler vi nedsunken forfod

 

Vævstolerancen er en markør, der definerer hvor stor en belastning du kan tildele din krop (væv, muskler, sener etc.) over tid. For nogle er 10.000 skridt om dagen ubesværet og inden for rammen, hvor andre skal kravle over dørtrinnet når de kommer hjem. Som enhver anden, handler det om at havde bedste forudsætninger, der gør det muligt, at leve dét liv vi ønsker - og her er vævstoleracen afgørende.

 

〉Læs også: Sådan behandler vi skinnebensbetændesle

 

Vævstolerancen er ikke en umulig James Bond modstander og med det rette værktøj til dit behov kan du gøre en tydelig forebyggende forskel. Herunder understreger jeg de forskellige tiltag, vi oplever på klinikken, som kan gøre en forskel og holde sig skadesfri.  


/God læselyst

LÆS VIDERE UNDER BILLEDET

hverdag

Er der problemer med forfoden og forhindrer smerterne dig fra at dyrke sport? Udfyld blot vores skadeformular herunder, så kontakter vores sundhedsfaglige team dig til en uforpligtende snak om, hvordan vi bedst kan hjælpe dig tilbage til din aktive og smertefrie hverdag. 

GÅ-SKO | 1:1 TILPASSET FODTØJ

Har du en krævende hverdag eller elsker du blot at gå lange ture og opleve naturen samt den friske luft? Så er det vigtigt at have de bedste forudsætninger. Én af de forudsætninger er pasform - dit fodtøj skal være tilpasset dine fødder og bevægemønster. Meget forskning tyder på at komforten gennem senorisk feedback eller proprioception (red. kontakt stimuli) kan optimeres med et tilpasset fodtøj. En bred fod, skal have en bred sko, de rigtige brede steder - og det samme med den smalle fod. Herunder beskriver jeg 3 vigtigte elementer til når du skal vælge dine gå-sko. 

HOW TO | 1:1 TILPASSET GÅ SKO 

 

1 | FORMÅL 

Skummen i mellemsålen skal matche din vægt, ledmobilitet samt daglige belastning. En sko skal ikke korrigere eller stabilisere din fod. Det er ikke en cement klods, der skal minimere bevægelse. Tværtimod. Dine sko skal understøtte dit naturlig bevægemønster og give dig de bedste forudsætninger for bevægelse. Find et mellemsålsmateriale, som føles behageligt, har en hårdhed der giver mening til formålet og som du føler dig tryg i. 
 

2 | PASFORM

80 procent af din dagligdag foregår i fodtøj, endividere presser du 2 til 4 gange din vægt ned i fødderne og udsætter dem for udfordringer hele dagen. I de 80% bør dine fødderne have de bedste forudsætninger. Hold øje med pasformen, fodtøjet skal matche opbygningen på din fod. En bred fod skal have en bredere platform at stå på og ligeså med en smal fod. Hælkappen skal være fast og side til omkring dit hælben uden at irritere, med mindre du tideligere har oplevet akillessene udfordringer - så kan du med rette finde en hælkappe, hvor stabiliten kommer fra siderne på hælbenet og dermed matcher den ønskede frihed omkring din akillessene. Du skal også være opmærksom på overdelen. Er den tilpasset til højden på din vrist, bredden på din fod og er den fast/løs nok i teksturen til dit behov? Overdele kommer i nogle tilfælde, i forskellige bredder (red. 2A, B, D, 2E). Her kan man justere, hvis man ønsker mere frihed i pasformen.   

 

3 | FUNKTION

Fodtøj bliver ofte deisgnet med nogle specielle egenskaber som fx. overdelsmateriale og slidsål. Overdelen kan konstrueres i alt fra læder, knitted stof, genbrugsplastik til vandtætte Goretex membraner. Pasformen og skoens udvikling følger materialerne - læderet vil for eksempel udvige sig og tilpasses, men føles stramt og  tæt som en start. 
Under fodtøjet findes slidsålen, den kommer også i flere typer og afstøbninger. Slidsålen kan være af forskellige gummi hårdheder og konstruktioner - nogle understøtter din biomekanik imens andre er bygget som en traktor, der skal stå fast. Find en slidsål, der matcher dit fomål og som giver mening ift. vægt. 

 

Opbygningen og udvægelsen af fodtøj, i KSO, er baseret på de analyser som den specialiserede ekspedient laver samt det behov du har - ikke én model er den samme og hver deltaje kan være altafgørende. Resultatet af vores analyser ender ud i en dyb viden om dit behov for materiale variation, densitet og unikke kombinationer imellem. Vi anbefaler altid at booke en tid i butikken, hvis man er nysgerrig efter tilpassede gå-sko. 

LÆS VIDERE UNDER BILLEDERNE

Behandling af ondt i forfoden, forfodsfald, nedsunken forfod

INDLÆG | GÅ-SKO

Det dynamiske og ortopædiske indlæg er et 'hverdagsværktøj' vi har god klinisk erfaring med. Indlæggets vigtigste opgave at aktivere inaktiv muskulatur og aflaste over-aktiv muskulatur - og dermed skabe optimal balance i din biomekanik, der på sigt kan udligne sig i din vævstolerance. Indlægget kan bruges til hverdag, på arbejde, på tur i skoven, i en støvle eller når du er nede og handle. Det handler om at give dine fødder de bedste forudsætninger. 
 

SÅDAN BLIVER DIT INDLÆG BYGGET:

 

1 | MATERIALE: 
I KSO bruger vi EVA (Ethylen-vinylacetat), som er en dynamisk skumart. EVA kommer i mange forskellige densiterer og kombinationer. De bliver ofte opdelt i 2 elementer, en fast hårdhed og en blød hårdhed. Skumkombinationen bliver valgt ud fra dit behov, biomekanik samt anatomi. Der kan være materiale forskel mellem skadesbehandling og performance optimering. 


2 | BIOMEKANIK: 
Indlægget bliver håndslibet af din behandler og dér har vi muligheden for at opbygge 'funktion' igennem forskellige receptoriske elementer. Svangbuens højde og begyndelse kan variere ift. aflastningen. Placeringen af forfodspelotten eller et løft af storetåen kan også individuelt variere. Aflastningen af akillessenen eller en optimeret  bevægelsesstrategi kan også justeres i indlægget. Derudover kan højden og mængden af indlægsmateriale også tilpasses dit fodtøj.    


3 | KOMFORT: 
Meget forskning understøtter at komfort er altafgørende for at være skadesfri. Igennem en tilpasset dyb hælskål, den korrekte anatomiske pasform der matcher din fod eller med en densitet på indlægget der passer perfekt til dit behov kan vi forbedre din komfort, det sensoriske feedback og forebygge din skadesrisiko.  

Opbygningen og arkitekturen af vores indlæg er baseret på de analyser som din specialiserede fysioterapeut laver samt det behov du har - ikke ét indlæg er det samme og hvert strejf, der bliver slibet ind i indlægget er unikt tilpasset til din anatomi. Udover slibningen og dataen fra analyserne kan indlægget også variere i materiale, densitet og unikke kombinationer imellem. Scroller du videre går jeg mere i dyben med indlægget som behandling.

LÆS VIDERE UNDER BILLEDERNE

Forfodsfald, nedsunken forfod, ondt i forfoden under trædepuden, behandling

Kom hurtig i gang med et effektivt behandlingsforløb. Udfyld blot vores skadeformular herunder, så kontakter vores sundhedsfaglige team dig til en uforpligtende snak om, hvordan vi bedst kan hjælpe dig tilbage til din aktive og smertefrie hverdag.

 

BEHANDLING | SÅDAN BEHANDLER VI MED INDLÆG

Først og fremmest drejer det sig om, at finde frem til det udsatte væv og derefter til skadesaktiviteten. Hvordan er den opstået og hvordan skal vi sætte ind med den rette behandling. Det gør vi igennem en dybegående analyse af din biomekanik. Scrool videre, hvor vi tager fat i 2 forskellige skadesituationer.

DE FØRSTE SKRIDT I DIN BEHANDLING STARTER MED ANALYSER


1|
 MANUEL TEST: 
Fysioterapeuten vil gennemgå alle de relevante led samt muskler manuelt, for at få et unikt indblik i opbygningen af din krop. Det vil give et direkte datasæt om bevægelse, restriktioner og hvor vi kan optimere.

2| STYRKE OG BALANCE: Fysioterapeuten vil teste dig i nogle simple styrke og balance øvelser, for at få et overblik af din styrke og kontrol.

3| STATISK SCANNING: På klinikken vil du blive scannet statisk for at få et 3D pasforms billede af din fod - det gør vores arbejde med opbygningen af indlægget markant bedre og helt individuelt.

4| DYNAMISK SCANNING: Da løb på ingen måde er statisk, scanner vi også dine fødders bevægelse dynamisk, for at få en endnu bedre ide om din krop og biomekanik.

5| ØVELSER OG BEHANDLING: Udover test og analyser vil din behandling oftest også indeholde nogle forskellige øvelser, der kan optimere din muskulatur og bevægelighed, samt elementer af manuel behandling, hvis der restriktioner i din mobilitet. Øvelser og behandling vil altid være tilpasset dit behov, aktivitet og mobilitet.

 SVANGSENEBETÆNDELSE
Det er senehæftet omkring hælbenet, som er under voldsom belastning. Det skyldes en ubalance mellem muskulatur og overbelastning i hverdagen. Vi oplever 2 løsninger, der skaber de bedste resultater. (Obs. skader er individuelle - dette er blot rådgivning baseret på klinisk erfaring og teori)

1) Et indlæg med en anatomisk tilpasset dyb hælskål. Indlægget skal nedsætte unødig bevægelse fra hælbenet, øge den sensoriske komfort og tilbyde biomekanikken nogle optimale arbejdsrammer. 
2) Samme princip, bare med fodtøj. Find en hverdagssko eller gå-sko, der har noget fasthed, dybde og anatomisk form på hælbenet. Derudover er den generelle pasform også afgørende for at få de optimale vilkår. 

 

〉Læs også: Sådan behandler vi knæsmerter

 
RYGSMERTER
Ryggen er en svær modspiller og desværre et problem for mange. Rygsmerterne er ofte multifaktorielle og årsagen kan variere. Hos os, handler det først og fremmest om analyse, hvor er udfordringen placeret, hvilket væv er angrebet og hvordan er skaden opstået? Derefter skal den rigtige løsning/behandling lokaliseres - med et indlæg kan vi udligne ujævnheder, assymetri og optimere bevægelse. Igennem træning og manuel behandling kan vi styrke og forebygge strukturen, som er under angreb.  
Den specifikke og individuelle tilgang vil normalt resultere i et overbevisende behandlingsresultatet.

LÆS VIDERE UNDER BILLEDET

Knæsmerter, speciallavet ortopædiske indlæg

ØVELSER | TRÆNINGSSALEN

Her giver en af vores fysioterapeut Nickolaj, dig et indblik i træningssalen, hvor vi til dagligt tilbyder forebyggende samt optimerende træning i forbindelse med skader. Denne gang står den på øvelser til svangsenen - så døjer du med hælsmerter og svangsene udfordringer er du velkommen til at hoppe i tøjet og træne med. God træning. 

 

SE FORKLARING AF ØVELSER HER

Alle skaderne behandles med en kombination af indlæg, manuel behandling og træningsøvelser. Scroller du videre går jeg mere i dyben med indlægget som behandling.