Blogindlæg | Læsetid: 3 min. 

Ortopædiske indlæg til hverdagssko: »Her er alt du skal vide«

Af: Frederik Munk, fysioterapeut

Behandling af nedsunken forfod med fysioterapi & indlæg

Af: Frederik Munk, fysioterapeut


Behandling af en nedsunken forfod med fysioterapi & indlæg

Af: Frederik Munk, fysioterapeut

Blogindlæg | Læsetid: 3 min. 

Ortopædiske indlæg til hverdagssko »Her er alt du skal vide«

Af: Frederik Munk, fysioterapeut

Hverdagssko, overbelastning og ortopædiske indlæg

Hej, mit navn er Frederik. Jeg er specialiseret fysioterapeut og en del af det sundhedsfaglige team i Kaiser Sport & Ortopædi (KSO). I dette blogindlæg vil jeg prøve at gøre dig klogere på de hverdags-overbelastninger, som vi oplever på klinikken.

 

Læs også: Sådan behandler vi en hælspore

 

Jeg fortæller hvorfor indlægget er det perfekte væktøj til dine hverdagssko eller arbejdssko og hvordan vi behandler dine smerter med indlæg. Jeg inddrager min kollega Nickolaj, som giver dig 4 simple øvelser, der styrker svangsenen, som ofte er roden til smerter og ubehag i fødderne. 

 

Læs mere her

Motion og bevægelse VS. vævstolerance. Danmark er Europamester i motion. Vi cykler på arbejde, løber til og fra patienter, kunder og projekter. Vi oplever naturen omkring os og dyrke sport i vores fritid. En hverdag med 10.000 skridt, eksklusiv vores elskede træning er ikke unormalt - og no worries, vores krop er bygget til bevægelse og belastning. Store fedtpuder, stærk muskulatur, stabile ligamenter, tyk hud og et 'out of this world' nerve setup. Det eneste, der kan sætte en kæp i hjulet for et verdensmesterskab er vævstolerancen - vores ærkefjende.

  

Læs også: Sådan behandler vi nedsunken forfod

 

Vævstolerancen er en markør, der definerer hvor stor en belastning du kan tildele din krop (væv, muskler, sener etc.) over tid. For nogle er 10.000 skridt om dagen ubesværet og inden for rammen, hvor andre skal kravle over dørtrinnet når de kommer hjem. Som enhver anden Europamester handler det om at have de bedste forudsætninger, der gør det muligt, at leve dét liv vi ønsker - og her er vævstoleracen afgørende.

 

Læs også: Sådan behandler vi skinnebensbetændelse

 

Vævstolerancen er ikke en umulig, Donkey Kong, modstander. Med det rette værktøj til dit behov kan du gøre en tydelig forskel. Herunder understreger jeg de forskellige tiltag, vi oplever på klinikken, som gør en forskel.  

Næste afsnit : Derfor kan et ortopædisk indlæg være en fordel

Livet er alt for kort til at være skadet! Hold dig ikke tilbage - udfyld vores skadeformular og bliv kontaket af vores sundhedsfaglige team til en uforpligtende snak om hvordan din smerteproblematik kan løses.

 


Værktøjskassen | Indlæg, restitution og fodtøj

Nu bliver det hele lidt fysioetrapeutisk og holistisk, men dét vigtigste for et aktivt menneske er at holde sig skadesfri - og det kan vi blandt andet gøre ved at forebygge. Har du en krævende hverdag eller elsker du blot at gå lange ture og opleve naturen samt den friske luft? Så er det vigtigt at have de bedste forudsætninger. Herunder beskriver jeg 3 "skruetrækkere," som vil gøre en forskel i din hverdag. 

Tryk her og se de tre "skruetrækkere"

Opbygningen og arkitekturen af vores indlæg er baseret på de analyser som din specialiserede fysioterapeut laver samt det behov du har - ikke ét indlæg er det samme og hvert strejf, der bliver slibet ind i indlægget er unikt tilpasset til dine fødder. Udover slibningen og dataen fra analyserne kan indlægget også variere i materiale, densitet og unikke kombinationer imellem.

Næste afsnit : Det ortopædiske indlægs formål og opbygning

hverdag

Det ortopædiske indlægs opbygning og formål  

Det dynamiske og ortopædiske indlæg er et 'hverdagsværktøj' vi har god klinisk erfaring med. Som tideligere nævnt er indlæggets vigtigste opgave at aktivere inaktiv muskulatur og aflaste over-aktiv muskulatur - og dermed skabe optimal balance i din biomekanik, der på sigt kan udligne sig i din vævstolerance. Indlægget kan bruges til hverdag, på arbejde, på tur i skoven, i en støvle eller når du er nede og handle. Det handler om at give dine fødder de bedste forudsætninger.

Tryk her og læs hvordan dit indlæg bliver bygget

Opbygningen og arkitekturen af vores indlæg er baseret på de analyser som din specialiserede fysioterapeut laver samt det behov du har - ikke ét indlæg er det samme og hvert strejf, der bliver slibet ind i indlægget er unikt tilpasset til din anatomi. Udover slibningen og dataen fra analyserne kan indlægget også variere i materiale, densitet og unikke kombinationer imellem. Scroller du videre går jeg mere i dybden med indlægget som behandling.

Næste afsnit : Sådan behandler vi med indlæg

knaesmeter-indlaeg-sko-kso-kaisersport
Ortopædisk indlæg
Udforsk mere

Behandling |  Sådan behandler vi med indlæg. Først og fremmest drejer det sig om, at finde frem til det udsatte væv og derefter til skadesaktiviteten. Hvordan er den opstået og hvordan skal vi sætte ind med den rette behandling. Det gør vi igennem en dybdegående analyser af din biomekanik. Herunder tager jeg fat i to forskellige skadessitutioner, hvor vi arbejder med indlæg, som en del af behandlingsforløbet.

Tryk her og læs om behandlingsforløbet

Eksempel 1: Svangsenebetændelse
Det er senehæftet omkring hælbenet, som er under voldsom belastning. Det skyldes en ubalance mellem muskulatur og overbelastning i hverdagen. Vi oplever 2 løsninger, der skaber de bedste resultater. (Obs. skader er individuelle - dette er blot rådgivning baseret på klinisk erfaring og teori)

1) Et indlæg med en anatomisk tilpasset dyb hælskål. Indlægget skal nedsætte unødig bevægelse fra hælbenet, øge den sensoriske komfort og tilbyde biomekanikken nogle optimale arbejdsrammer.

2) Samme princip, bare med fodtøj. Find en hverdagssko eller gåsko, der har noget fasthed, dybde og anatomisk form på hælbenet. Derudover er den generelle pasform også afgørende for at få de optimale vilkår. 

 

Læs også: Sådan behandler vi knæsmerter

 
Eksempel 2: Rygsmerter
Ryggen er en svær modspiller og desværre et problem for mange. Rygsmerterne er ofte multifaktorielle og årsagen kan variere. Hos os, handler det først og fremmest om analyse, hvor er udfordringen placeret, hvilket væv er angrebet og hvordan er skaden opstået? Derefter skal den rigtige løsning/behandling lokaliseres - med et indlæg kan vi udligne ujævnheder, assymetri og optimere bevægelse. Igennem træning og manuel behandling kan vi styrke og forebygge strukturen, som er under angreb. 

Den specifikke og individuelle tilgang vil normalt resultere i et overbevisende behandlingsresultatet.

Næste afsnit : Sådan behandler vi med indlæg

indaleg-gasko-kso-blog-artikel

Øvelser |  Styrk din svangsene

Her giver en af vores fysioterapeut Nickolaj, dig et indblik i træningssalen, hvor vi til dagligt tilbyder forebyggende samt optimerende træning i forbindelse med skader. Denne gang står den på øvelser til svangsenen - så døjer du med hælsmerter og svangsene udfordringer er du velkommen til at hoppe i tøjet og træne med. God træning.

Tryk her og læs øvelsesguide