HJÆLP! JEG HAR EN SKADE. HVAD GØR JEG NU?
HJÆLP, JEG HAR EN SKADE
BLOGINDLÆG AF FREDERIK MUNK, FYSIOTERAPEUT
Få en god start på dit effektive behandlingsforløb. Udfyld blot vores skadeformular herunder, så kontakter vores sundhedsfaglige team dig til en uforpligtende snak om, hvordan vi bedst kan hjælpe dig tilbage til din aktive og smertefrie hverdag.
SÅDAN KOMMER DU VIDERE - BÅDE FYSISK & PSYKISK
Hej, mit navn er Frederik. Jeg er specialiseret fysioterapeut og en del af det sundhedsfaglige team i Kaiser Sport & Ortopædi (KSO). I dette blogindlæg vil jeg prøve at gøre dig klogere på udfordrende skadesprocesser og forebyggende værktøj, der kan gøre en unik forskel for din restitution.
〉Læs også: Sådan behandler vi hælspore
Jeg fortæller også hvorfor KSO indlægget er det perfekte væktøj til dine hverdagssko eller løbesko. Jeg inddrager min kollega Nickolaj, som til dagligt står blandt svedet i vores træningssal samt Mind Your Talent, der provierer dig med sportspsykologiske råd, som lynhurtigt får dig op på hesten igen.
Læs blogindlægget fra A-Z eller spring til de afsnit du finder intressant:
INTRO | EN PAKKE FRONSE ÆRTER
Brasillianske Neymar brækkede ryggen under Verdensmesterskaberne i 2014. Han blev sat på et fly, scannet i luften og inden landingstellet var nede, blev han behandlet med stamceller og hestemedicin på et privat hospital i Indien. At være skadet er forfærdeligt, uanset hvem man ér. Desværre har de færreste af os muligheden for akut stamcelle behandling - Tværtimod ligger de fleste på sofaen indbundet i frosne grønne ærte med flettede hænder og ber' en stille bøn om hurtig restitution, imens anklen hæver til dobbelt størrelse.
〉Læs også blogindlægget: Indlæg til løbeskoen
Den stille bøn virker, fra et fysioterapeutisk perspektiv, sjældent og de fleste ender ud i et deprimerende aflysende opkald med træneren eller sine løbekammerater. Herfra risikerer man at blive fanget i en nedadgående og ond skadesrytme, som i de færreste situationer er positiv for din aktivitet eller dit forløb - uanset om det er en gåtur, løbetur eller en aflevering langs græstæppet er din skadeshåndtering altafgørende.
〉Læs også: Sådan behandler vi skinnebensbetændesle
Vi skal have dig væk fra sofaen, de frosne ærter skal tilbage i fryseren og du skal finde den behandlingsstrategi, der fungere bedst for dig og din aktivitet. I dette blogindlæg kan du læse om dynamiske indlæg, målrettet træning og skadeshåndtering som mulige løsninger på den udfordring du render rundt med.
/God læselyst
LÆS VIDERE UNDER BILLEDET
Udfordrer dit hælben og smerterne omkring det stadigvæk? Udfyld blot vores skadeformular herunder, så kontakter vores sundhedsfaglige team dig til en uforpligtende snak om, hvordan vi bedst kan hjælpe dig tilbage til din aktive og smertefrie hverdag.
VÆRKTØJSKASSEN | INDLÆG, FODTØJ OG RESTITUTION
Værktøjskassen er lidt et kaninhul af muligheder. Der findes utroligt mange behandlingsværktøjer og strategier - alt fra fingersokker med kompression til en 'massagepistol' der skyder 1000 vibrationer direkte ned i musklen, per sekund. Det vigtigste er sådan set at finde et værktøj, der fungere optimalt for dig og den aktivitet du beskæftiger dig med. Vær opmærksom på din krop og tænk rationelt. Det hører til sjældenhederne at et par fingersokker har aflastet en højaktiv svangsenebetændelse. Herunder har jeg beskrevet nogle af KSO's kerneydeleser, der hvor vi virkelig kan gøre en forskel og tilbyde dig et 1:1 unikt værktøj tilpasset dig og din aktivitet.
1 | INDLÆG
Indlægget er et unikt værktøj, der vil give dig, din krop og din hverdag de bedste forudsætninger. Heri ligger der 2 muligheder: Indlæg til forebyggelse og optimering samt indlæg til behandling af en skade. Fødderne, i målestok til resten af kroppen, er konstant under belastning. Indlægget skal ikke løfte, korrigere eller stabilisere din fod. Det er ikke en cement klods, der skal minimere bevægelse. Tværtimod. Et indlæg skal aktivere inaktiv muskulatur, aflaste overaktiv muskulatur, øge komforten og arbejde med den senoriske stimuli dine fødder modtager igennem dagens timer. Indlægget kan fungere direkte som en behandlende løsning til din skade eller arbejde som et forebyggende redskab, der sikrer sig at du ikke bevæger dig ind i en ond skadescyklus. Jeg vil altid anbefale dig at booke en 1.gangsundersøgelse inden du Googler > indlæg < og får en halvslatten gele-sål med hjem der kan øge strækket og belastningen på din svangsene.
2 | HVERDAGSSKO
80 procent af din dagligdag foregår i fodtøj. Du pålægger 2 til 4 gange din vægt ned i fødderne og udsætter dem for udfordringer hele dagen. Det er Kaiser Sports 'force majeure' at gøre dig opmærksom på dit fodtøj, uanset aktivitet, men i særdeleshed som en skadesforebyggende tiltag. Langt størstedelen tænker ikke over fodtøjets betydning på en hverdag og alle undervurderer belastning som fødderne bliver udsat for. Hverdagsskoen skal understøtte og aflaste dine fødder, ikke øge skadesrisikoen eller påvirke din skadessituation. Alle fødder og kroppe varierer og jeg vil altid anbefale dig at få en guide til køb af hverdagssko - i særdeleshed hvis du har en skade, der er relateret til fødder, knæ, hofte og generelt underekstremiteten.
3 | RESTITUTION
Med 8 træningspas om ugen, en tur i svømmeren' og 16 timer på cyklen så har du en snorelige opskrift på en overbelastning. Med andre og mere pædagogiske ord, husk at variere dit træningsmønster. Gå en tur i stedet for at løbe, tag nogle pauser i dagligdagen, lav din forebyggende træning og husk, at kost og søvn er en kæmpe faktor for en skadesfri hverdag.
Passer du ikke ind i ovenstående kategori, men alligevel er rendt i en skade - så er det vigtigt at kigge på situationen fra et helikopterperspektiv. Hvordan er skaden opstået? Hvad har du lavet inden og efter? Hvordan har din uge set ud? Der vil ofte være elementer som har indflydelse på din situation, som forebyggende kan ændres - medmindre du akut har vrikket, uheldigt, om på anklen. I det tilfælde vil jeg anbefalefysioterapi, som vil indeholder stabilitestræning, mobilitetsøvelser og et individuel forløb.
LÆS VIDERE UNDER BILLEDERNE
RESTITUTION | ET NYT NIVEAU
VÆRKTØJER FRA MIND YOUR TALENT, DER KAN BENYTTES I SKADESSITUATIONER:
1 | VÆR TIL STEDE:
Mange sportsudøverer, ryster på hovedet og kan ikke nikke genkende til det holistiske behandlende aspekt i sport, men det kan være alt afgørende for din skadesproces. Find en mindfulness playliste på Spotify, sid i ro og lyt 8-10 minutter om dagen. Du kan også gå en tur, uden at gå på kompromis med din skade, få luftet nogle tanker: Hvorfor betyder det at løbe noget for mig? Alfslut sætningen: Jeg løber fordi...
2 | BE SOCIAL:
Det halter pludseligt efter med at være en aktiv del af det sportslige fællesskab. Det er vigtigt at vedligholde dit engagement i sporten og fællesskabet omkring. Undersøg nogle nye måder hvor du kan indgå i fællesskabet - find 2-3 punkter, hvor du kan bidrage socialt eller få et overblik over løbskalenderen og de tilhørende arangementer. Omfavn dine sociale fælleskaber, de er vigtige i en skadesproces.
3 | KOM I MÅL:
Sæt nogle realistiske mål for din genoptræning. Accepter din skadessituation og nedskriv 3-5 punkter som du kan gøre noget ved. Undervejs i din skadesproces har du chancen for at prioritere nogle andre elementer og styrke relationer eller kompetencer.
Ved at forsøge at acceptere skadessituationen – og suge inspiration fra de værktøjer, der giver mening for dig – kan du definere, hvad du kan gøre noget ved og hvad du ikke kan gøre noget ved. Skaden er sket og den kan du ikke gøre noget ved. Men du kan gøre noget ved – og endda styrke - dine løbe/fysiske kompetencer gennem eksempelvis restitutionstræning, svømning eller gåture.
LÆS VIDERE UNDER BILLEDERNE
Kom hurtig i gang med et effektivt behandlingsforløb. Udfyld blot vores skadeformular herunder, så kontakter vores sundhedsfaglige team dig til en uforpligtende snak om, hvordan vi bedst kan hjælpe dig tilbage til din aktive og smertefrie hverdag.
BEHANDLING | SÅDAN BEHANDLER VI MED INDLÆG
Først og fremmest drejer det sig om, at finde frem til det udsatte væv og derefter til biomekanikken i skadesaktiviteten. Hvordan er den opstået og hvordan skal vi sætte ind med den rette behandling? Det samme gælder ved forebyggelsen - hvordan reagerer din krop på belastning, hvordan er din biomekanik sat sammen og hvordan skaber vi den bedste symbiose i mellem dem?
Scroll videre og læs mere om behandlingen af svangsenebetændelse - her bruger vi indlægget som primær behandling, men vores dygtige specialiserede fysioterapeut Nickolaj hiver dig også med i træningssalen til nogle øvelser. Du kan læse nærmere om de biomekaniske undersøgelser vi laver, for at finde frem til problemet.
DE FØRSTE SKRIDT I DIN BEHANDLING STARTER MED ANALYSER
1| MANUEL TEST: Fysioterapeuten vil gennemgå alle de relevante led samt muskler manuelt, for at få et unikt indblik i opbygningen af din krop. Det vil give et direkte datasæt om bevægelse, restriktioner og hvor vi kan optimere.
2| STYRKE OG BALANCE: Fysioterapeuten vil teste dig i nogle simple styrke og balance øvelser, for at få et overblik af din styrke og kontrol.
3| STATISK SCANNING: På klinikken vil du blive scannet statisk for at få et 3D pasformsbillede af din fod - det gør vores arbejde med opbygningen af indlægget markant bedre og helt individuelt.
4| DYNAMISK SCANNING: Da din hverdag på ingen måde er statisk, scanner vi også dine fødders bevægelse dynamisk, for at få en endnu bedre ide om din krop og biomekanik.
5| ANAMNESE: Udover test og analyser vil din behandling også indeholde en samtale om dig og dit aktivitetsniveau. Vi mener at en fuld analyse ikke kun skal baseres på biomekanik - vi arbejder med mennesker og samarbejdet mellem behandler og patient er vigtigt. Derfor tager vi os altid tid til den baggrundshistorie du kommer ind med.
SVANGSENEBETÆNDELSE
Det er senebæltet, der udspringer fra hælbenet og hæfter ude omkring forfoden, som er under voldsom belastning. Det skyldes oftest en ubalance mellem aktiv og inaktiv muskulatur i kombination med en kontinuerlig. Vi oplever 2 løsninger, der skaber de bedste resultater. (Obs. skader er individuelle - dette er blot rådgivning baseret på klinisk erfaring og teori)
〉Læs også: Sådan behandler vi knæsmerter
1 | Et indlæg med en anatomisk individuel tilpasset dyb hælskål. Indlægget skal aktivere inaktiv muskulatur og aflaste overaktiv. Plantar siden skal øge den sensoriske feedback og mængden af materiale skal tilbyde biomekanikken de optimale arbejdsrammer.
〉Læs også: Sådan behandler vi nedsunken forfod
2 | Samme princip, blot med fodtøj. Find en hverdagssko eller gå-sko, der har noget fasthed, dybde og matchende anatomisk form på hælbenet. Derudover er den generelle pasform også afgørende for at få de optimale vilkår. Vær opmærksom på mellemsålen, de kommer i forskellige materialer og densiteter. Mellemsålen skal arbejde sammen med din krop og tilbyde de bedste forudsætninger.
Indlægget gør det ikke alene. Et indlæg skal altid bakkes op af træningsøvelser og et individuelt tilpasset fodtøj. Isærdeleshed fodtøjet er en afgørende ramme for både indlæg og fod. I vores butik samarbejder det specialiserede personale med din fysioterapeut om at finde det optimale fodtøj til dit behov. Skoen skal undestøtte din pasform i både højde og bredde samt give dig de bedste forudsætninger i dit gang/løbemønster.
LÆS VIDERE UNDER BILLEDET
ØVELSER | TRÆNINGSSALEN
Her giver vores træningsspecialiseret fysioterapeut Nickolaj, dig et indblik i træningssalen, hvor vi til dagligt tilbyder forebyggende samt optimerende træning i forbindelse med skader. Denne gang står den på øvelser til svangsenen - så døjer du med hælsmerter eller fornemmelsen af en sok der folder er du velkommen til at hoppe i tøjet og træne med. God træning!