HJÆLP! JEG HAR EN SKADE. HVAD GØR JEG NU?

HJÆLP, JEG HAR EN SKADE

BLOGINDLÆG AF FREDERIK MUNK, FYSIOTERAPEUT

Blogindlæg, artikel, nedsunken forfod, forfodsfald, ondt i forfoden under fodballen
Frederik Munk
Fysioterapeut, Kaiser Sport & Ortopædi

Få en god start på dit effektive behandlingsforløb. Udfyld blot vores skadeformular herunder, så kontakter vores sundhedsfaglige team dig til en uforpligtende snak om, hvordan vi bedst kan hjælpe dig tilbage til din aktive og smertefrie hverdag.

 

SÅDAN KOMMER DU VIDERE - BÅDE FYSISK & PSYKISK

Hej, mit navn er Frederik. Jeg er specialiseret fysioterapeut og en del af det sundhedsfaglige team i Kaiser Sport & Ortopædi (KSO). I dette blogindlæg vil jeg prøve at gøre dig klogere på udfordrende skadesprocesser og forebyggende værktøj, der kan gøre en unik forskel for din restitution.

〉Læs også: Sådan behandler vi hælspore

 

Jeg fortæller også hvorfor KSO indlægget er det perfekte væktøj til dine hverdagssko eller løbesko. Jeg inddrager min kollega Nickolaj, som til dagligt står blandt svedet i vores træningssal samt Mind Your Talent, der provierer dig med sportspsykologiske råd, som lynhurtigt får dig op på hesten igen.

INTRO | EN PAKKE FRONSE ÆRTER

Brasillianske Neymar brækkede ryggen under Verdensmesterskaberne i 2014. Han blev sat på et fly, scannet i luften og inden landingstellet var nede, blev han behandlet med stamceller og hestemedicin på et privat hospital i Indien. At være skadet er forfærdeligt, uanset hvem man ér. Desværre har de færreste af os muligheden for akut stamcelle behandling - Tværtimod ligger de fleste på sofaen indbundet i frosne grønne ærte med flettede hænder og ber' en stille bøn om hurtig restitution, imens anklen hæver til dobbelt størrelse.

  

〉Læs også blogindlægget: Indlæg til løbeskoen

 

Den stille bøn virker, fra et fysioterapeutisk perspektiv, sjældent og de fleste ender ud i et deprimerende aflysende opkald med træneren eller sine løbekammerater. Herfra risikerer man at blive fanget i en nedadgående og ond skadesrytme, som i de færreste situationer er positiv for din aktivitet eller dit forløb - uanset om det er en gåtur, løbetur eller en aflevering langs græstæppet er din skadeshåndtering altafgørende. 

 

〉Læs også: Sådan behandler vi skinnebensbetændesle

 

Vi skal have dig væk fra sofaen, de frosne ærter skal tilbage i fryseren og du skal finde den behandlingsstrategi, der fungere bedst for dig og din aktivitet. I dette blogindlæg kan du læse om dynamiske indlæg, målrettet træning og skadeshåndtering som mulige løsninger på den udfordring du render rundt med.  

/God læselyst

LÆS VIDERE UNDER BILLEDET

svangsenebetændelse

Udfordrer dit hælben og smerterne omkring det stadigvæk? Udfyld blot vores skadeformular herunder, så kontakter vores sundhedsfaglige team dig til en uforpligtende snak om, hvordan vi bedst kan hjælpe dig tilbage til din aktive og smertefrie hverdag. 

VÆRKTØJSKASSEN | INDLÆG, FODTØJ OG RESTITUTION

Værktøjskassen er lidt et kaninhul af muligheder. Der findes utroligt mange behandlingsværktøjer og strategier - alt fra fingersokker med kompression til en 'massagepistol' der skyder 1000 vibrationer direkte ned i musklen, per sekund. Det vigtigste er sådan set at finde et værktøj, der fungere optimalt for dig og den aktivitet du beskæftiger dig med. Vær opmærksom på din krop og tænk rationelt. Det hører til sjældenhederne at et par fingersokker har aflastet en højaktiv svangsenebetændelse. Herunder har jeg beskrevet nogle af KSO's kerneydeleser, der hvor vi virkelig kan gøre en forskel og tilbyde dig et 1:1 unikt værktøj tilpasset dig og din aktivitet. 

 

1 | INDLÆG  

Indlægget er et unikt værktøj, der vil give dig, din krop og din hverdag de bedste forudsætninger. Heri ligger der 2 muligheder: Indlæg til forebyggelse og optimering samt indlæg til behandling af en skade. Fødderne, i målestok til resten af kroppen, er konstant under belastning. Indlægget skal ikke løfte, korrigere eller stabilisere din fod. Det er ikke en cement klods, der skal minimere bevægelse. Tværtimod. Et indlæg skal aktivere inaktiv muskulatur, aflaste overaktiv muskulatur, øge komforten og arbejde med den senoriske stimuli dine fødder modtager igennem dagens timer. Indlægget kan fungere direkte som en behandlende løsning til din skade eller arbejde som et forebyggende redskab, der sikrer sig at du ikke bevæger dig ind i en ond skadescyklus. Jeg vil altid anbefale dig at booke en 1.gangsundersøgelse inden du Googler > indlæg < og får en halvslatten gele-sål med hjem der kan øge strækket og belastningen på din svangsene.


2 | HVERDAGSSKO

80 procent af din dagligdag foregår i fodtøj. Du pålægger 2 til 4 gange din vægt ned i fødderne og udsætter dem for udfordringer hele dagen. Det er Kaiser Sports 'force majeure' at gøre dig opmærksom på dit fodtøj, uanset aktivitet, men i særdeleshed som en skadesforebyggende tiltag. Langt størstedelen tænker ikke over fodtøjets betydning på en hverdag og alle undervurderer belastning som fødderne bliver udsat for. Hverdagsskoen skal understøtte og aflaste dine fødder, ikke øge skadesrisikoen eller påvirke din skadessituation. Alle fødder og kroppe varierer og jeg vil altid anbefale dig at få en guide til køb af hverdagssko - i særdeleshed hvis du har en skade, der er relateret til fødder, knæ, hofte og generelt underekstremiteten.


3 | RESTITUTION

Med 8 træningspas om ugen, en tur i svømmeren' og 16 timer på cyklen så har du en snorelige opskrift på en overbelastning. Med andre og mere pædagogiske ord, husk at variere dit træningsmønster. Gå en tur i stedet for at løbe, tag nogle pauser i dagligdagen, lav din forebyggende træning og husk, at kost og søvn er en kæmpe faktor for en skadesfri hverdag. 
Passer du ikke ind i ovenstående kategori, men alligevel er rendt i en skade - så er det vigtigt at kigge på situationen fra et helikopterperspektiv. Hvordan er skaden opstået? Hvad har du lavet inden og efter? Hvordan har din uge set ud? Der vil ofte være elementer som har indflydelse på din situation, som forebyggende kan ændres - medmindre du akut har vrikket, uheldigt, om på anklen. I det tilfælde vil jeg anbefalefysioterapi, som vil indeholder stabilitestræning, mobilitetsøvelser og et individuel forløb.

LÆS VIDERE UNDER BILLEDERNE

Behandling af ondt i forfoden, forfodsfald, nedsunken forfod

RESTITUTION | ET NYT NIVEAU

:"Jeg savner at mødes med løbeholdet mandag aften" og "Jeg var så godt kørende, hvor er det typisk" er begge tanker de fleste med en skade har haft hængende. Som udøver (høj som lav) kan du møde helt centrale mentale udfordringer igennem de negative tanker, der er forbundet med dét som du ikke kan, men gerne vil. For eksempel at løbe. Skaden fjerner et grundlæggende autonomisk behov - (Jeg løber, når jeg vil) - og når den mulighed bliver fjernet er det vigtigt at holde tungen lige i munden og fokusere, for at komme tilbage til det du gerne vil: at løbe en tur.
 

VÆRKTØJER FRA MIND YOUR TALENT, DER KAN BENYTTES I SKADESSITUATIONER:

1 | VÆR TIL STEDE: 
Mange sportsudøverer, ryster på hovedet og kan ikke nikke genkende til det holistiske behandlende aspekt i sport, men det kan være alt afgørende for din skadesproces. Find en mindfulness playliste på Spotify, sid i ro og lyt 8-10 minutter om dagen. Du kan også gå en tur, uden at gå på kompromis med din skade, få luftet nogle tanker: Hvorfor betyder det at løbe noget for mig? Alfslut sætningen: Jeg løber fordi... 


2 | BE SOCIAL: 
Det halter pludseligt efter med at være en aktiv del af det sportslige fællesskab. Det er vigtigt at vedligholde dit engagement i sporten og fællesskabet omkring. Undersøg nogle nye måder hvor du kan indgå i fællesskabet - find 2-3 punkter, hvor du kan bidrage socialt eller få et overblik over løbskalenderen og de tilhørende arangementer. Omfavn dine sociale fælleskaber, de er vigtige i en skadesproces.     


3 | KOM I MÅL: 
Sæt nogle realistiske mål for din genoptræning. Accepter din skadessituation og nedskriv 3-5 punkter som du kan gøre noget ved. Undervejs i din skadesproces har du chancen for at prioritere nogle andre elementer og styrke relationer eller kompetencer.   


Ved at forsøge at acceptere skadessituationen – og suge inspiration fra  de værktøjer, der giver mening for dig – kan du definere, hvad du kan gøre noget ved og hvad du ikke kan gøre noget ved. Skaden er sket og den kan du ikke gøre noget ved. Men du kan gøre noget ved – og endda styrke - dine løbe/fysiske kompetencer gennem eksempelvis restitutionstræning, svømning eller gåture. 

LÆS VIDERE UNDER BILLEDERNE

Forfodsfald, nedsunken forfod, ondt i forfoden under trædepuden, behandling