Blogindlæg | Læsetid: 3 min. 

Ortopædiske indlæg til løbesko: »Her er alt du skal vide«

Af: Frederik Munk, fysioterapeut

Behandling af nedsunken forfod med fysioterapi & indlæg

Af: Frederik Munk, fysioterapeut


Behandling af en nedsunken forfod med fysioterapi & indlæg

Af: Frederik Munk, fysioterapeut

Blogindlæg | Læsetid: 3 min. 

Ortopædiske indlæg til løbesko: »Her er alt du skal vide«

Af: Frederik Munk, fysioterapeut

Løbesko, indlæg og løbeskader. Hej, mit navn er Frederik. Jeg er specialiseret fysioterapeut og en del af det sundhedsfaglige team i Kaiser Sport & Ortopædi (KSO). I dette blogindlæg vil jeg prøve at gøre dig klogere på det dynamiske ortopædiske indlæg fra KSO. Jeg fortæller hvorfor indlægget er det perfekte behandlingsværktøj i samspil med dine løbesko og hvordan vi grundlæggende behandler dine løbeskader med indlæg. 

 

Læs mere her

Det perfekte værktøj | Samspillet mellem indlæg og løbesko. Så blev det igen tid til at knuse nogle gamle fordomme om de dynamiske ortopædiske indlæg til dine løbesko. Der har i mange år været en generel forforståelse og sammenligning af flydende cement og ortopædiske indlæg – af samme årsag 'åbner vi døren til vores værksted' fortæller om arkitekturen på et individuelt produceret indlæg og hvordan vi behandler en løbeskade igennem indlæg, biomekaniske analyser og fysioterapeutisk træning.

  

Læs også blogindlægget: Indlæg til hverdagssko

 

Vores klinikkultur har ændret sig over de sidste 20 år. Vi følger en holistisk og biomekanisk tilgang – vi arbejder med aflastning, anatomisk pasform og dynamik i stedet for korrektur, plast og stabilitet. Vi oplever at den dynamiske tilgang i samarbejdet mellem krop, løbesko og indlæg skaber bæredygtige og holdbare resultater. Nøgleordet er dynamisk. Vi arbejder med en krop i bevægelse og det skal indlægget understøtte. Vores indlæg arbejder i naturlig forlængelse og kroppens bevægelsesmønstre.

Næste afsnit : Derfor kan et ortopædisk indlæg være en fordel

Livet er alt for kort til at være skadet! Hold dig ikke tilbage - udfyld vores skadeformular og bliv kontaket af vores sundhedsfaglige team til en uforpligtende snak om hvordan din smerteproblematik kan løses.

 


Hvorfor overhovedet et ortopædisk indlæg |  Bag om arkitekturen. Før vi kigger nærmere på løbeskader og behandlingen med indlæg er det vigtigt at få en fælles forståelse for konstruktionen, samarbejdet med behandleren og de valg der foretages igennem opbygningen af dine indlæg.

Tryk her og hvordan et indlæg er sammensat

Opbygningen og arkitekturen af vores indlæg er baseret på de analyser som din specialiserede fysioterapeut laver samt det behov du har - ikke ét indlæg er det samme og hvert strejf, der bliver slibet ind i indlægget er unikt tilpasset til dine fødder. Udover slibningen og dataen fra analyserne kan indlægget også variere i materiale, densitet og unikke kombinationer imellem.

Næste afsnit : Skader og smerter et ortopædisk indlæg kan modvirke

1
Her er de typiske fodrelateret skader vi bl.a. behandler med et fodindlæg. Vores fødder og deres opbygning er helt individuelle. Vi bliver tit spurgt på klinikken: "Er min fod normal?". Et umuligt spørgsmål, fordi der simplethen ikke findes en normal fod. Det samme med skader og smerter i fødderne - men der findes nogle rammer man kan få en fælles forståelse ud fra. Med afsæt i over 20 års skadesbehandling opridser jeg herunder nogle af de hyppigste skadesrammer som vi ser på klinikken og som vi behandler med indlæg.

Tryk her og se de typiske skader vi behandler

Alle skaderne behandles med en kombination af indlæg, fysioterapeutisk behandling og træningsøvelser. Scroller du videre går jeg mere i dyben med indlægget som behandlingsredskab/form.

Næste afsnit : Sådan behandler vi med indlæg

knaesmeter-indlaeg-sko-kso-kaisersport
Ortopædisk indlæg
Udforsk mere

Behandling |  Sådan behandler vi med indlæg. Først og fremmest drejer det sig om, at finde frem til det udsatte væv og derefter til skadesaktiviteten. Hvordan er den opstået og hvordan skal vi sætte ind med den rette behandling. Det gør vi igennem en dybegående analyse af din biomekanik.

  

Er du skadet? Udfyld vores skadeformular her

 

Nu bliver det hårdnakket - hold godt fast. Indlæggets fornemeste opgave er at stimulere og aktivere væv (red. muskel, sene, nerver), som ikke arbejder hensigtsmæssigt. For eksempel svangstøtten i indlægget. Den skal tilpasses din longitudinelle bue og være med til at aflaste svangsenens enorme arbejde under hele løbet. Andre har brug for en forfodspelotte.

Pelotten skal placeres individuelt og aflaste den firedobbelte vægtbærring på din forfodsstruktur, og dermed aktivere den dybe forfodsmuskulatur, som ikke arbejder efter dit behov. Som tidligere nævnt er den sensoriske stimuli vigtig - en dyb, tæt og anatomisk formet hælskål kan gribe om hele hælbenet og være med til at øge komforten og dermed nedsænke skadesrisikoen samt smerte. 

Jeg vil igen understrege at vores behandling er 100% individuel og de forskellige behandlingstiltag i indlægget varierer enormt meget ift. dit biomekaniske behov. Der findes sjældent en direkte opskrift på behandling af en svangsenebetændelse - men igennem en dybdegående analyse og et 1:1 unikt behandlingsforløb har vi vores bedste behandlingstilgang igennem indlæg, træning og manuel behandling.

Indlægget gør det ikke alene. Et indlæg skal altid bakkes op af træningsøvelser og en individuelt tilpasset løbesko. Isærdeleshed fodtøjet er en afgørende ramme for både indlæg og fod.

 

Tid til nye løbesko? Sådan rådgiver vi dig

 

I vores butiksmiljøer samarbejder det specialiserede personale med din fysioterapeut om at finde det optimale fodtøj til dit behov. Skoen skal undestøtte din pasform i både højde og bredde samt give dig de bedste forudsætninger i dit gang/løbemønster. 

Næste afsnit : Intro til det praktiske behandlingsforløb

Behandling | Behandlingen starter med en analyse. Inden vi begynder at behandle drejer det sig først og fremmest om, at finde frem til skadesårsagen. Hvorfor er din skade opstået og hvordan skal vi sætte ind med den rette behandling.

 
Den typiske analyse indeholder:
  
1 | MANUEL TEST: Fysioterapeuten vil gennemgå alle de relevante led samt muskler manuelt, for at få et unikt indblik i opbygningen af din krop. Det vil give et direkte datasæt om bevægelse, restriktioner og hvor vi kan optimere.
 
2 | STYRKE OG BALANCE: Fysioterapeuten vil teste dig i nogle simple styrke og balance øvelser, for at få et overblik af din styrke og kontrol.
 
3 | STATISK SCANNING: På klinikken vil du blive scannet statisk for at få et 3D pasforms billede af din fod - det gør vores arbejde med opbygningen af indlægget markant bedre og helt individuelt.
 
4 | DYNAMISK SCANNING: Da løb på ingen måde er statisk, scanner vi også dine fødders bevægelse dynamisk, for at få en endnu bedre ide om din krop og biomekanik.
 
5 | ØVELSER OG BEHANDLING: Udover test og analyser vil din behandling oftest også indeholde nogle forskellige øvelser, der kan optimere din muskulatur og bevægelighed, samt elementer af manuel behandling, hvis der restriktioner i din mobilitet. Øvelser og behandling vil altid være tilpasset dit behov, aktivitet og mobilitet.
  
Husk at du bruger 90% af tiden i dine hverdagssko - de fleste undervurderer hvor stor en belastning man tildeler sin fødder og krop på en 'normal mandag'. det er ofte inversteringen værd at prioritere et tilpasset fodtøj, der understøtter den aktivtet du har i hverdagen.