INDLÆG TIL LØBESKOEN. HER ER ALT DU SKAL VIDE

INDLÆG TIL LØBESKOEN. HER ER ALT DU SKAL VIDE

BLOGINDLÆG AF FREDERIK MUNK, FYSIOTERAPEUT

Blogindlæg, artikel, nedsunken forfod, forfodsfald, ondt i forfoden under fodballen
Frederik Munk
Fysioterapeut, Kaiser Sport & Ortopædi

Få en god start på dit behandlingsforløb. Udfyld blot vores skadeformular herunder, så kontakter vores sundhedsfaglige team dig til en uforpligtende snak om, hvordan vi bedst kan hjælpe dig tilbage til din aktive og smertefrie hverdag.

 

LØBESKO, INDLÆG OG SKADER | LÆS MED HER

Hej, mit navn er Frederik. Jeg er specialiseret fysioterapeut og en del af det sundhedsfaglige team i Kaiser Sport & Ortopædi (KSO). I dette blogindlæg vil jeg prøve at gøre dig klogere på det dynamiske ortopædiske indlæg fra KSO til dine løbesko.

 

〉Læs også: Sådan behandler vi hælspore

 

Jeg fortæller hvorfor indlægget er det perfekte væktøj til din løbesko og hvordan vi behandler dine løbeskader med indlæg. Jeg inddrager min kollega Nickolaj, som til dagligt står blandt svedet i vores træningssal, der giver 4 gode øvelser til optimering af svangstabiliteten.

Læs blogindlægget fra A-Z eller spring til de afsnit du finder intressant: 

INTRO | DET PERFEKTE VÆRKTØJ

Så blev det igen tid til at knuse nogle gamle fordomme om de dynamiske ortopædiske indlæg til dine løbesko. Der har i mange år været en generel forforståelse og sammenligning af flydende cement og ortopædiske indlæg – af samme årsag 'åbner vi døren til vores værksted' fortæller om arkitekturen på et individuelt indlæg og hvordan vi behandler en løbeskade igennem analyser samt træning.

  

〉Læs også blogindlægget: Sådan behandler vi nedsunken forfod

 

Vores klinikkultur har ændret sig over de sidste 20 år. Vi følger en holistisk og biomekanisk tilgang – vi arbejder med aflastning, anatomisk pasform og dynamik i stedet for korrektur, plast og stabilitet. Vi oplever at den dynamisk tilgang i samarbejde med din egen krop har nogle fantastiske resultater.

 

〉Læs også: Sådan behandler vi skinnebensbetændesle

 

Nøgleordet er dynamisk. Vi arbejder med en krop i bevægelse og det skal indlægget understøtte.

Scroll og læs videre om vores skadesbehandling samt indlægskonstruktion.

/God læselyst

LÆS VIDERE UNDER BILLEDET

1

Er der problemer med forfoden og forhindrer smerterne dig fra at dyrke sport? Udfyld blot vores skadeformular herunder, så kontakter vores sundhedsfaglige team dig til en uforpligtende snak om, hvordan vi bedst kan hjælpe dig tilbage til din aktive og smertefrie hverdag. 

INDLÆGGET | BAG OM ARKITEKTUREN

Før vi kigger nærmere på løbeskader og behandlingen med indlæg er det vigtigt at få en fælles forståelse for konstruktionen, samarbejdet med behandleren og de valg der foretages igennem opbygningen af dine indlæg. 
 
Opbygningen og arkitekturen af vores indlæg er baseret på de analyser som din specialiserede fysioterapeut laver samt det behov du har - ikke ét indlæg er det samme og hvert strejf, der bliver slibet ind i indlægget er unikt tilpasset til dine fødder. Udover slibningen og dataen fra analyserne kan indlægget også variere i materiale, densitet og unikke kombinationer imellem.
 
Herunder kan du få et indblik i variationsmulighederne som din behandler har med i overvejelserne når de håndlaver dine individuelt tilpasse indlæg.

 

SÅDAN BLIVER DIT INDLÆG SAMMENSAT

 

1|MATERIALE: I KSO bruger vi EVA (Ethylen-vinylacetat), som er en dynamisk skumart. EVA kommer i mange forskellige densiterer og kombinationer. De bliver ofte opdelt i 2 elementer, en fast hårdhed og en blød hårdhed. Skumkombinationen bliver valgt ud fra dit behov, biomekanik samt anatomi. Der vil være forskel i mellem skadesbehandling og performance optimering. 


2|BIOMEKANIK: Indlægget bliver håndslibet af din behandler og der har vi mulighed for at opbygge 'funktion' igennem forskellige receptoriske elementer. Svangbuens højde og start kan variere ift. aflastnings behovet. Placeringen af forfodspelotten eller et løft af storetåen kan også individuelt variere. Aflastning af akillessenen eller en optimeret gangcyklus samt bevægelsesstrategi kan også justeres i indlægget. Mulighederne er uendelige.  


3|KOMFORT: Meget forskning understøtter at komfort er altafgørende under løb. Igennem en tilpasset dyb hælskål, den korrekte anatomiske pasform der matcher din fod eller med en densitet på indlægget der passer perfekt til dit behov kan vi forbedre din komfort, det sensoriske feedback og forebygge din skadesincidens.

 

Opbygningen og arkitekturen af vores indlæg er baseret på de analyser som din specialiserede fysioterapeut laver samt det behov du har - ikke ét indlæg er det samme og hvert strejf, der bliver slibet ind i indlægget er unikt tilpasset til dine fødder. Udover slibningen og dataen fra analyserne kan indlægget også variere i materiale, densitet og unikke kombinationer imellem.

 

LÆS VIDERE UNDER BILLEDERNE

Behandling af ondt i forfoden, forfodsfald, nedsunken forfod

SKADER | SMERTER

Vores fødder og deres opbygning er helt individuelle. Vi bliver tit spurgt på klinikken: "Er min fod normal?". Et umuligt spørgsmål, fordi der simplethen ikke findes en normal fod. Det samme med skader og smerter i fødderne - men der findes nogle rammer man kan få en fælles forståelse ud fra. Med afsæt i over 20 års skadesbehandling opridser jeg herunder nogle af de hyppigste skadesrammer som vi ser på klinikken og som vi behandler med indlæg.
 

Alle skaderne behandles med en kombination af indlæg, manuel behandling og træningsøvelser. Scroller du videre går jeg mere i dyben med indlægget som behandling.

LÆS VIDERE UNDER BILLEDERNE

Forfodsfald, nedsunken forfod, ondt i forfoden under trædepuden, behandling

Kom hurtig i gang med et effektivt behandlingsforløb. Udfyld blot vores skadeformular herunder, så kontakter vores sundhedsfaglige team dig til en uforpligtende snak om, hvordan vi bedst kan hjælpe dig tilbage til din aktive og smertefrie hverdag.

 

BEHANDLING | SÅDAN BEHANDLER VI MED INDLÆG

Først og fremmest drejer det sig om, at finde frem til det udsatte væv og derefter til skadesaktiviteten. Hvordan er den opstået og hvordan skal vi sætte ind med den rette behandling. Det gør vi igennem en dybegående analyse af din biomekanik.

 

〉Få hjælp nu: Udfyld vores skadeformular her


NU BLIVER DET HÅRDNAKKET - HOLD GODT FAST

Indlæggets fornemeste opgave er at stimulere og aktivere væv (red. muskel, sene, nerver), som ikke arbejder hensigtsmæssigt. For eksempel svangstøtten i indlægget. Den skal tilpasses din longitudinelle bue og være med til at aflaste svangsenens enorme arbejde under hele løbet. Andre har brug for en forfodspelotte. Pelotten skal placeres individuelt og aflaste den firedobbelte vægtbærring på din forfodsstruktur, og dermed aktivere den dybe forfodsmuskulatur, som ikke arbejder efter dit behov.  
Som tidligere nævnt er den sensoriske stimuli vigtig - en dyb, tæt og anatomisk formet hælskål kan gribe om hele hælbenet og være med til at øge komforten og dermed nedsænke skadesrisikoen samt smerte. 
  
Jeg vil igen understrege at vores behandling er 100% individuel og de forskellige behandlingstiltag i indlægget varierer enormt meget ift. dit biomekaniske behov. Der findes sjældent en direkte opskrift på behandling af en svangsenebetændelse - men igennem en dybdegående analyse og et 1:1 unikt behandlingsforløb har vi vores bedste behandlingstilgang igennem indlæg, træning og manuel behandling.

Indlægget gør det ikke alene. Et indlæg skal altid bakkes op af træningsøvelser og en individuelt tilpasset løbesko. Isærdeleshed fodtøjet er en afgørende ramme for både indlæg og fod. I vores butik samarbejder det specialiserede personale med din fysioterapeut om at finde det optimale fodtøj til dit behov. Skoen skal undestøtte din pasform i både højde og bredde samt give dig de bedste forudsætninger i dit gang/løbemønster. 

BEHANDLING | BEHANDLING STARTER MED ANALYSE

Inden vi begynder at behandle drejer det sig først og fremmest om, at finde frem til skadesårsagen. Hvorfor er din skade opstået og hvordan skal vi sætte ind med den rette behandling.

DEN TYPISKE KSO-ANALYSE INDEHOLDER:


1|
 MANUEL TEST: 
Fysioterapeuten vil gennemgå alle de relevante led samt muskler manuelt, for at få et unikt indblik i opbygningen af din krop. Det vil give et direkte datasæt om bevægelse, restriktioner og hvor vi kan optimere.

2| STYRKE OG BALANCE: Fysioterapeuten vil teste dig i nogle simple styrke og balance øvelser, for at få et overblik af din styrke og kontrol.

3| STATISK SCANNING: På klinikken vil du blive scannet statisk for at få et 3D pasforms billede af din fod - det gør vores arbejde med opbygningen af indlægget markant bedre og helt individuelt.

4| DYNAMISK SCANNING: Da løb på ingen måde er statisk, scanner vi også dine fødders bevægelse dynamisk, for at få en endnu bedre ide om din krop og biomekanik.

5| ØVELSER OG BEHANDLING: Udover test og analyser vil din behandling oftest også indeholde nogle forskellige øvelser, der kan optimere din muskulatur og bevægelighed, samt elementer af manuel behandling, hvis der restriktioner i din mobilitet. Øvelser og behandling vil altid være tilpasset dit behov, aktivitet og mobilitet.

 

Husk at du bruger 90% af tiden i dine hverdagssko - de fleste undervurderer hvor stor en belastning man tildeler sin fødder og krop på en 'normal mandag'. det er ofte inversteringen værd at prioritere et tilpasset fodtøj, der understøtter den aktivtet du har i hverdagen. 

 

〉Læs også: Sådan behandler vi knæsmerter

 
Scroll videre og følg med Nickolaj i Træningssalen, hvor han viser 4 øvelser, der kan optimere din svangstabilitet.

LÆS VIDERE UNDER BILLEDET

Knæsmerter, speciallavet ortopædiske indlæg

ØVELSER | HER ER 4 EFFEKTIVE TRÆNINGSØVELSER TIL DIN SVANG

Se med herunder når vores fysioterapeut og osteopat stud. Nickolaj Kaae viser dig 4 effektive øvelser mod svangsenebetændelse, der giver dig de bedste forudsætninger, og som du nemt kan lave derhjemme. Øvelserne kan bruges både forebyggende- og opfølgende.

 

SE FORKLARING AF ØVELSER HER