HAR JEG NEDSUNKEN FORFOD?

SYMPTOMER  |  BEHANDLING  |  ØVELSER


Læs om behandling af nedsunken forfod med Mads fra Kaiser Sport & Ortopædi

Læs med når vores fysioterapeut, Mads, gør dig klogere på vores behandling af nedsunken forfod.

Indlæg af: Mads Høyer. Fysioterapeut i KSO.


I dette indlæg bliver du klogere på hvad en nedsunken forfod er for en størrelse. Vi beskriver symptomerne og årsagerne til nedsunken forfod eller forfodsfald, som det også kaldes. Vi fortæller hvordan vi behandler nedsunken forfod med træningsøvelser og indlæg. Vi præsenterer dig også for nogle simple videoøvelser vi anvender i vores skadesbehandling af nedsunken forfod. Så døjer du med; stikkende og brændende fornemmelser i fodballen og tæer, sovende eller følelsesløse tæer, så se og læs med her.


*|END:WEB_VIDEO|*


Hvad er nedsunken forfod?

Før vi kigger på symptomerne på nedsunken forfod, så lad os zoome ind på hvad nedsunken forfod eller forfodsfald og pes planus transversus, som det også kaldes, egenligt er. Forfoden spiller en vigtig rolle for, at vi har et smertefrit og behagelig fodafsæt og absorbering. Her er forfodsbuen fjederligende funktion afgørende. Forfodsbuen går på tværs af foden og strækker sig fra storetåens grundled til lilletåens grundled, hvorunder størstedelen af vægten på forfoden også forefindes. De øvrige tæers grundled står let løftet fra underlaget i en mindre bue/hvælving og fungerer derved som en fjeder. Ved en nedsunken forfod er denne hvælving sunket og står så lavt, at forfodsbuen ikke har den samme fjederagtige funktion.

Det er især under dit fodafsæt at smerter er størst eller ved langvarig stående stilling. Kort sagt, har du ikke nok "fjederfunktion" i forfoden kan du opleve en masse gerner og smerter, når du står, går og løber. Det resulterer ofte i de smertesymptomer, som vi beskriver i afsnittet herunder.

symptomer nedsunken forfod - forfodsfald - behandling - kaisersport.dk

Symptomer på nedsunken forfod.

En nedsunken forfod kan udtrykke sig ved et eller flere af følgende symptomer; Du oplever stikkende og brændende fornemmelse under forfodens fodballe eller i tæerne. Du kan også føle at dine tæer snurre eller har meget let tendens til at sove. Mange af vores klienter beskriver også nedsunken forfod, som om ens strømpe folder eller, der ligge en lille sten under forfoden uden at der reelt gør det.

Ovenstående symptomerne opstår typisk under de tre mellemste tæer - altså tånummer 2-4. Det kan være symptomer fra en eller flere af de mellemste tæerne. Der kan opstå en trykken i tæerne og i værste fald give en udposning på nerverne imellemtæernes lange rørknogler i mellemfoden. Det kalde for Mortons Neurom og kan være yderst smertefuld. I nogle svære tilfælde skal der en operation til. Det lyder ikke rart. Og det er det heller ikke. Heldigvis er nedsunken forfod relativt nemt at få behandling for og de færeste tilfælde ender med operation. Før vi kommer til hvordan vi med stor succes behandler nedsunken forfod med ortopædiske indlæg og fysioterapeutisk træning vil vi kort gennemgå de hyppigste årsager til hvorfor nedsunken forfod opstår.


Det siger klienterneHvorfor får jeg nedsunken forfod? Her får du 3 hyppige årsager.

Årsagerne til nedsunken forfod kan være mange. Med afsæt i 20 års skadesbehandling opridser vi her nogle af de mest hyppige årsager.

# Alder og genetik: Nedsunken forfod er i mange tilfælde aldersbetinget. Mange års aktivitet sætter et naturligt præg på fødderne. Overvægt er også en kilde til problematik. Fodtypen kan også fremprovokere forfodsfald. I tilfælde ved hulfod (høj svang) og platfod (lav svang) øges belastningen på forfodsbuen i en sådan grad at det kan udløse nedsunken forfod. Det er generisk betonet og kan bl.a. afhjælpes med ortopædiske indlæg. Arvelige fodlidelser såsom slidgigt i storetåens grundled kan også udløse forfodsfald. Kort fortalt; der kan være mange årsagen til nedsunken forfod og det kan ikke bare lige selvdiagnosticeres.

# Brug af uhensigtmæssigt fodtøj: I forhold til sport og hobby ser vi ofte nedsunken forfod hos personer, der igennem en længereværdende periode har gjort brug af uhensigtsmæssig fodtøj. Fx. for smalle eller for korte sportssko. I det mere livsstilspræget univers ser vi ofte kvinder, der har gået meget i højhælede sko, og både mænd og kvinder, der har gået meget i badesandaler (flipflops), falde sneakers eller træsko uden hælkappe. Kigger vi lidt på det unge segment er flade skotyper, som Vans og Converse ofte den helt store synder i forhold til føddernes vé og vel. Og nå, ja de mange "voksne," der også har en forkærlig for de mange smarte sneakers uden støtte, absorbering og struktur.

# Graviditet: Vi oplever mange kvinder i forbindelse med deres graviditet udvikler nedsunken forfod. Dette skyldes at der under graviditet frigøres et hormon, som blødgør knoglerne og kan udlede nedsunken forfod.

Jeg tror jeg har nedsunken forfod. Hvad gør jeg?Oplever du smerter i fødderne er det naturlige valg at gå til egen læge og få undersøgt foden. Ved tilfælde af nedsunken forfod / forfodsfald vil lægen ofte anbefale dig, at gå til en fysioterapeut eller en klinik for ortopædiske indlæg. Oplever du symptomerne på nedsunken forfod, som vi har beskrevet tidligere i dette indlæg, så kan du med fordel selv tage kontakt til en fodklinik.

I Kaiser Sport & Ortopædi har vi en lang tradition for, at behandle nedsunken forfod med vores individuelt designet ortopædiske indlæg til sko med opfølgende råd og vejledning til gode træningsøvelser, der styrker forfoden. Danmarks uafhængige lægetjeneste NetDoktor.dk anbefaler netop ortopædiske indlæg og styrketræning af foden, som den optimale behandling. Læs videre i dette indlæg og se 3 simple videoøvelser til at styrke fødderne.Behandling af nedsunken forfod. Hvorfor vælge ortopædiske indlæg?Indlæg? Hvorfor? Ved nedsunken forfod forstås ofte, at forfodsbuen ikke er stærk nok. Brister forfodsbuen vil foden falde sammen nedover vristen. Det resulterer i en overbelastning, der skaber irritation og smerte under forfodsballen. Da vi går og står på vores fødder hver dag får forforfodsbuen aldrig pause. Den er konstant udsat for stress. Derfor drejer det sig om at aflaste forfodsbuen og hjælpe den tilbage til sin naturlige funktion.

Indlæg aflaster aktivt din fod


I Kaiser Sport & Ortopædi har vi erfaret, at ved brug af ortopædiske indlæg kan vi, hurtigt og effektivt, aflaste foden og genskabe noget af den dynamik foden har tabt.


Indlæg er blot en del af et større behandlingsforløb


Behandling af nedsunken forfod handler langt hen ad vejen om at aflaste forfoden. Med specialfremstillede indlæg, designet efter individuelle måltagninger, kan vi aktivt hjælpe foden med at blive aflastet. På den måde kan vi hurtigt reducere noget af den smerte og irritation der er ved forfodsfald. Men indlæg står ikke alene. Det er et effektiv behandlingsredskab i hele behandlingsforløbet, der også vil inkludere træningsøvelser og input til fodtøj, der understøtter indlæggets funktion og dine biomekaniske behov og præferencer.

Når du bliver behandlet for nedsunken forfod hos Kaiser Sport & Ortopædi vil den fysioterapeut du møder være specialudannet i fodens lidelser, biomekanik og genoptræningsforløb. Det er selv samme fysioterapeut , som undersøger og behandler dig, der også fremstiller dine indlæg. Vi producerer dine indlæg på vores eget kliniske værksted og har løbende mulighed for at justere dine indlæg.


LÆS MERE & BOOK ONLINE
Her får du 3 effektive øvelser mod nedsunken forfodSe med herunder når vores fysioterapeut og osteopat stud. Nickolaj Kaae viser dig 3 øvelser du nemt kan lave derhjemme.Øvelserne bruger vi i vores fysioterapeutiske skadesbehandling af nedsunken forfod. Øvelserne kan bruges både forebyggende- og opfølgende.Øvelse 1: Grip n Lift:
Grib om bolden med tæerne, løft bolden op til knæhøjde, hold den der i 2 sek. og sænk derefter bolden ned igen.

Øvelse 2: Stop n Go: Placér bolden i midten af svangen, masser fodens muskulatur indtil du finder et øm punkt. Tryk derefter lidt hårdere på punktet og krøl tæerne, så det strammer endnu mere under foden. Hold spændingen i 3 sek. og slip derefter spænding. Gentag dette 3 gange for hvert ømt punkt du finder.

Øvelse 3: Toe Spred Out: Løft tæerne op, spred først storetåen ud til siden og pres den ned i gulvet. Spred derefter lilletåen ud til siden og pres den ned i gulvet, så du kan mærke, at hele foden er spændt. Hold spænding i 10 sek. og gentag 10 gange. Denne øvelse er uden bold.