En snak om løb, træningsfilosofi og løbesko fra Brooks.

I dette blogindlæg giver Mikkel Dahl Jessen »med en personlig rekord på 13.40 min. på 5000 meter« et indblik i en almindelig træningsdag - måske du kan finde inspiration til din egen træning ved at håndplukke brudstykker fra Mikkels tanker og træningsfilosofi?

Lad formålet med din løbetur afgøre hvilken løbesko du skal have på.

 

Mikkel tømmer kaffekoppen, lister ud i entreen og snører sine løbesko. Morgensolens stråler kaster sin glans over Århus midtby. Dagens første træningspas, á to, byder på 10 km rolig jog i den rekrative byskov, Riis Skov, få asfalteret øjeblikke fra Mikkels lejlighed. Derfor er skovalget heller ikke til diskussion. Nogle løbesko indbyder til fart og andre til jog. Brooks Glycerin 19 handler om rolige åndedrag og et langsomt flow. Og dét er derfor Glycerin Mikkel netop har snøret.

 

For Mikkel er det vigtigt at hans mindset, for enhver forestående løbetur, afspejles i valget af løbesko. Med et par robuste Glycerin fornemmer kroppen med det samme at tempoet skal ned. Skoens habile kampvægt på ca. 300 gram sikrer en luksuriøs støddæmpning, støttende hælkappe og et fast forfodsgænge, der lader krop og sind vide, at det her skal føles let og rart. Hermed kan vi konstatere at dualismen mellem sko og løber er nærmest harmonisk afstemt. 

Senere på dagen står der fart på programmet. Nærmere bestemt 4x2000 meter på løbebanen på Ceres Park hvor AGF Atletik, som Mikkel løber for, har hjemme. Hver blok á 2000 meter løbes i et tempo under 3 min./km og afløses af en kort joggepause, før det går løs igen. Til sådan et træningspas er det vigtigt for Mikkel at træde ned i en løbesko, der indbyder til fart og opilder til aggresive skridt og mentalt lader ham vide, at han får hjælp fra andet end sin dagsform. Her er det typisk Brooks Hyperion Tempo, der er go-to-skoen. Modellen er med sine ca. 200 gram let, levende og i god kontakt med den bløde tartan. Det giver Mikkel et godt grip. 

 

Er du på udkig efter et par nye Brooks løbesko? Læs hvordan vi hjælper dig med at finde dit Brooks-match her →

 

Ved at tilpasse dine løbesko til den træning du skal udøve, så giver du din træning en ekstra dimension. Ubevidst tager du dig selv og din træning en tand mere seriøst - synes rationalet ud fra Mikkels tanker om skovalg.

 

Når Mikkel skal løbe længere tempoløb, gadeintervaller og landevejsløb, så er det Hyperion Elite 2, der er favoritten. I denne model møder ultra stødabsorberende skum ekstrem responsiv carbon-teknologi, men det kommer vi tilbage til. For det er nemlig mere end blot løbeskoene, der sikrer Mikkel den vigtige variation i sin træning. Læs mere om det her →

Opskriften på fart og vilde tider er simpel. Det handler om variation.

 

Variationen i Mikkels træning kan vel bedst beskrives ved forholdet mellem Mikkels joggetempo og hans racetempo på 5000 meter. Typisk jogger Mikkel sine morgenture i et tempo omkring 5:00 min./km. Og det på trods af Mikkels gennemsnitfart på hans hurtigste 5000m er 2:44 min./km.

 

Du kan følge med i Mikkels træning på hans blog →

  

Det er de færreste af os dødelige løbere, der jogger dobbelt så langsomt som vi kan løbe "all out" på 5 km. Måske vi kan lære lidt af Mikkel? Altså at sætte tempoet ekstra ned, når det skal ned - og fokusere på at sætte det lidt op, når det virkelig skal op. Og ud fra den filosofi tilpasse vores ugentlige træning, løbesko og mentale energi, så vi er friske til at bide ekstra fra os i træningen, når det kræves. Det synes at være en universel tilgang til løb, som alle løbere på tværs af niveau og ambitioner kan drage fordel af.

 

Så ja, for Mikkel handler variationen i træningen om at mixe det højintense  med det rolige. Selvom benene føles gode, så forcerer Mikkel ikke tempoet på den rolige morgentur. Det minder valget om Brooks Glycerin ham bl.a. om. På den måde ophøjer Mikkel sit daglige skovalg til mere end graden af støddæmpning, vægtforhold og pasform - skoen får rent faktisk en psykologisk funktion.

 

I Glycerin løber Mikkel langsomt. I Brooks Hyperion Elite 2 og Brooks Hyperion Tempo løber Mikkel hurtigt. Men hvad er det egentligt, der gør at Elite 2 er Mikkels favorit til gadeintervaller og landevejsløb? Få svaret her →

brooks-hyperion-elite-2-kso

Brooks Hyperion Elite 2 leverer fart på alle distancer - den perfekte all around temposko til dig, der vil ha' lidt ekstra WOW med på din løbetur.

 

Fra baneintervaller til landevejsløb. Hyperion Elite 2 (Unisex) kan anbefales til træning fra 400m intervaller til maraton. Perfekt til et forestående Copenhagen Half eller HC Andersen Maraton. 

 

Brooks har med Elite 2 taget den fremadstormende carbonplade-teknologi og tilsat den en nitrogen-infunderet mellemsålsskum, der øger energiudbytte og nedsætter det metaboliske stressniveau i dine ben under løb - med andre ord, så har Brooks stilet efter at skabe en lynhurtig løbesko, der samtidig giver dig et kontinuerligt energiudbytte og langvarig støddæmpning til at effekture dit tempo.

 

Modellen er til neutral løbestil, vejer ca. 200 gram og har et hældrop på 8 mm, der bevirker du føler tæt kontakt med underlaget og kan reagere aggresivt og responsivt i din skridtafvikling. Udforsk mere Brooks her →