Her er 6 fordele ved at skifte mellem to par løbesko.
Af Kaiser Sport & Ortopædi / Skrevet af Jacob Petersen
I dette blogindlæg sætter jeg fokus på, hvorfor det giver mening at have to par løbesko at veksle mellem, når du løber mere end 20 kilometer om ugen. Jeg ser også på, hvordan du får mere variation i din træning, og får dine sko til at holde i længere tid. God læselyst.
1/6: Variation i din løbesko er en af nøglerne til at nedsætte risikoen for skader.
Løb består grundlæggende af ekstremt monotone bevægelser og gentagelser og det slider på kroppen. Ved at veksle mellem to par løbesko aktivér du flere forskellige muskelgrupper i underbenet og skaber variation.
Du tænker nok ikke så meget over det, men vi mennesker har faktisk en masse små muskelgrupper i underbenet, der alle sammen er med til at styre, hvad der sker, når vi tager et skridt.
Uanset, hvor god en sko er for dig, så vil den altid have et specifikt belastningsmønster og aktivér en muskelgruppe mere end de andre. Derfor giver det mening for dig, at veksle mellem løbesko, da du på den måde også veksler mellem dit belastningsmønster. Ydermere styrker det led og muskulatur at bruge sko med forskellige pasforme og grader af støtte.
Ligesom det er vigtigt at variere sin træning og sit underlag, er det altså også vigtigt at variere sine sko. Længere nede i blogindlægget forklarer jeg, hvorfor det kan være sjovt at have forskellig typer af sko til forskellige behov.
2/6: Minimér din skadesrisiko.
Med to par løbesko at veksle imellem mindsker du din skaderisiko markant.
Ifølge denne artikel, publiceret i Runners World i 2023, mindsker du risikoen for skader med op til 39% ved at veksle mellem to par løbesko.
Artiklen redegør for, at du gør chancen for en løberelateret overbelastningsskade mindre, og at du styrker dit løb. Jo højere dit aktivitetsniveau, jo større nyttevirkning har du af forskellige belastningsmønstre i dine sko. Er du en af dem, der løber mere end 50 kilometer om ugen, giver det mening for dig at have tre par sko eller flere at veksle imellem.
Det kunne fx være en løbesko, som du kan bruge til de lidt hurtigere ture, sko af varierende støtteniveauer og to løbesko til den resterende mængdetræning.
Grunden til, du får brug for to mængdetræningssko er, at de vil bliver brugt mere i dagligdagen end løbeskoen til de lidt hurtigere ture - som ofte anbefales, at du maksimalt bruger på 15-20% af din ugentlige træningsmængde.
3/6: Vi anbefaler at du bruger to par løbesko, når du løber mere end 20 km om ugen.
Men hvorfor er det lige, at vi lige siger 20 kilometer om ugen? Det forklarer jeg her.
Vi siger efter 20 kilometer, ud fra den belastning, der generes i hvert skridt, fordi en løber lander med 2-3 gange sin egen kropvægt på kun det ene ben.
I KSO har vi erfaret, at den gennemsnitlige løber, tager omkring 170 skridt i minuttet. Det giver en stor belastning på kroppen, hvis du laver den samme monotone bevægelse i den samme sko i 20 kilometer - hver uge.
Derfor anbefaler vi, at efter 20 kilometer giver det mening, at få variation ind i den ugentlige træning og i dit belastningsmønster. Hvis du gerne vil have det maskimale ud af løbeskoen og dens holdbarhed - så er to par løbesko, ellere flere, vejen frem.
Hvorfor det er tilfældet, vil blive uddybet mere i det næste afsnit.
4/6: Du forlænger på levetiden dine løbesko.
Ved at have to par løbesko at veksle imellem giver du dig selv - og dine løbesko, de bedste forudsætninger.
Du forlænger skoens levetid og holdbarhed ved at veksle mellem to par sko, fordi du har mulighed for at give den ene sko hviletid.
Når du løber i skoen og putter din belastning ned i skoen, presser du luft ud af sålen. Før løbeskoens sål er helt genopladet, og er klar til at give dig god stødabsorbering og støtte, skal du gerne give den omkring 24-36 timer.
Udover, at hviletid spiller en rolle for holdbarheden af dine løbesko, så har tidens kræfter også en effekt på stødabsorberingen. Idet, at sålen bliver lidt nedslidt med tiden, eftersom EVA- og TPU-materialet, der ofte bruges til at lave sålmaterialet, har en masse gaspartikler inde i sig.
De gaspartikler er med til at skabe luftbobler og den bløde fornemmelse, som du mærker på dine skridt som stødabsorbering. Cirka efter to års tid, opløses gaspartiklerne en smule – hvilket giver dig en hårdere stødabsorbering i dine skridt.
Udforsk vores rådgivning i Kaiser Sport & Ortopædi.
5/6: Derfor bør du undgå to identiske modeller.
Selvom det ville være fedt bare at have to ens modeller, som du ved fungerer, får du ikke den ønskede effekt i forhold til variationen i dit bevægelsesmønster.
Formålet med, at du har to par løbesko at veksle imellem er, at de ikke er ens. På den måde får du ikke et ens belastningsmønstre eller den samme aktivering af de dine muskalatur i dine fødder og i dit underben af løbeskoene.
Der, hvor du uden tvivl skaber størst mulig effekt for dig selv med to par løbesko at veksle mellem, er med to par, som er ens i opbygning og støtte, men alligevel er to forskellige modeller - både i den indvendige struktur og i fornemmelsen på din fod.
6/6: Sådan veksler du mellem dine løbesko.
Få det bedste ud af at have to par løbesko.
Når du har to par løbesko i din rotation, bliver det svært at vide, hvornår du skal skifte dine løbesko ud. Af den grund vil jeg anbefale dig at anskaffe et andet eller tredje par efter et halvt år.
Du får indkørt det nye par imens, at du har nogen som dine fødder er vant til og du har de nye, som fødderne skal vænne sig til. På den måde opnår du variationen og effekten, som de to par løbesko giver dig - uden at løbe i helt nedslidte løbesko.
Bør du skifte mellem to par løbesko, hvis du løber mere end 20 km om ugen?
At have to par løbesko til at veksle mellem som en løber, der løber mere end 20 km om ugen, giver både praktiske og sundhedsmæssige fordele. For det første kan det bidrage til at forlænge levetiden af dine sko. Når du skifter mellem to par sko, giver det hver sko tid til at hvile og genvinde deres polstring og struktur. Dette kan mindske slid og forlænge holdbarheden af begge par sko, hvilket kan spare dig for penge i det lange løb. Udover holdbarhedshensyn kan det også bidrage til at mindske risikoen for skader. Hver sko har en unik støtte og polstring, og at veksle mellem to forskellige par kan bidrage til at variere belastningen på dine fødder og ben. Dette reducerer risikoen for overbelastningsskader og overbrug af visse muskelgrupper eller led. Derudover kan det også forbedre din løbeoplevelse. Hvis du skifter mellem to par sko med forskellige egenskaber, såsom støddæmpning, støtte og pasform, kan det give dig mulighed for at tilpasse dine sko til forskellige typer terræn, vejrforhold eller løbssituationer. Dette kan øge din komfort under løbene og bidrage til at opretholde din motivation og glæde ved at løbe. Alt i alt giver at have to par løbesko som en løber, der løber mere end 20 km om ugen, en fornuftig investering i både din løbekomfort og langsigtede sundhed og ydeevne.