INDLÆG TIL SPORTSSKO

INDLÆG TIL SPORTSSKO

BLOGINDLÆG AF FREDERIK MUNK, FYSIOTERAPEUT

Blogindlæg, artikel, nedsunken forfod, forfodsfald, ondt i forfoden under fodballen
Frederik Munk
Fysioterapeut, Kaiser Sport & Ortopædi

Få en god start på dit behandlingsforløb. Udfyld blot vores skadeformular herunder, så kontakter vores sundhedsfaglige team dig til en uforpligtende snak om, hvordan vi bedst kan hjælpe dig tilbage til din aktive og smertefrie hverdag.

 

SPORTSSKO, SKADER OG INDLÆG | LÆS MED HER

Hej, mit navn er Frederik. Jeg er specialiseret fysioterapeut og en del af det sundhedsfaglige team i Kaiser Sport & Ortopædi (KSO). I dette blogindlæg vil jeg prøve at gøre dig klogere på de mange sportsrelaterede skader vi oplever på klinikken.

 

〉Læs også: Sådan behandler vi hælspore

 

Jeg fortæller hvorfor indlægget er det perfekte væktøj til dine indendørssko eller fodboldstøvler og hvordan vi behandler dine skader og smerter med indlæg. Jeg inddrager min kollega Nickolaj, som til dagligt står blandt svedet i vores træningssal, der giver 4 guldkorn til forebyggende øvelser og træning af baglåret - den helt store fjende. 

Læs blogindlægget fra A-Z eller spring til de afsnit du finder intressant: 

INTRO | ENDNU EN AFLYST TRÆNING...

Det danske land boomer af indendørssport og græsspillende teamwork.
Til forskel fra løb indeholder denne kategori mange hurtige rotationer, hop, accelerationer og pressede yderstillinger. Kroppen er bygget til at arbejde i alle akser, men hvis din vævstolerance er udfordret holder kroppen desværre ikke til 2x60 minutters badminton - og i særdeleshed hos det unge segment oplever vi mange udfordringer i fødder og knæ. Det skyldes ofte en ubalance mellem belastning, motorisk udvikling og vækst. 

  

〉Læs også blogindlægget: Sådan behandler vi nedsunken forfod

 

Efter 20 års erfaring med indendørssport og udendørssport har vi bygget et fysioterapeutisk maskinrum op, der kan rumme alle dele af et komplekst skadesbillede.

 

〉Læs også: Sådan behandler vi skinnebensbetændesle

 

Igennem dybe analyser, indlæg, træning og fodtøjsrådgivning opnår vi unikke resultater - Hvis din eller dit barns ryg, knæ eller hælsmerter afholder dig fra at sparke bolden i nettet eller smashe fjerbolden ned i trekanten vil jeg anbefale dig at scrolle videre og læse om vores skadesbehandling.


/God læselyst

LÆS VIDERE UNDER BILLEDET

2_2

Er der problemer med forfoden og forhindrer smerterne dig fra at dyrke sport? Udfyld blot vores skadeformular herunder, så kontakter vores sundhedsfaglige team dig til en uforpligtende snak om, hvordan vi bedst kan hjælpe dig tilbage til din aktive og smertefrie hverdag. 

INDLÆGGET | INDOOR OG FODBOLDSTØVLER

Før vi kigger nærmerer på skader/smerter og behandlingen med indlæg er det vigtigt at få en fælles forståelse for konstruktionen, samarbejdet med din specialiserede behandler og de valg der foretages igennem opbygningen af dine indlæg. 
 
Herunder kan du få et indblik i variationsmulighederne som din behandler har med i overvejelserne når de håndlaver dine individuelt tilpasset indlæg.

 

SÅDAN BLIVER DIT INDLÆG BYGGET:

 

1 | MATERIALE: I KSO bruger vi EVA (Ethylen-vinylacetat), som er en dynamisk skumart. EVA kommer i mange forskellige densiterer og kombinationer. De bliver ofte opdelt i 2 elementer, en fast hårdhed og en blød hårdhed. Skumkombinationen bliver valgt ud fra dit behov, biomekanik samt anatomi. Der kan være materiale forskel mellem skadesbehandling og performance optimering. 

2 | BIOMEKANIK: Indlægget bliver håndslibet af din behandler og der har vi mulighed for at opbygge 'funktion' igennem forskellige receptoriske elementer. Svangbuens højde og start kan variere ift. aflastningen. Placeringen af forfodspelotten eller et løft af storetåen kan også individuelt variere. Aflastning af akillessenen eller en optimeret  bevægelsesstrategi kan også justeres i indlægget. Derudover kan højden og mængden af indlægsmateriale også tilpasses sportsskoen.    

3 | KOMFORT: Meget forskning understøtter at komfort er altafgørende for at være skadesfri. Igennem en tilpasset dyb hælskål, den korrekte anatomiske pasform der matcher din fod eller med en densitet på indlægget der passer perfekt til dit behov kan vi forbedre din komfort, det sensoriske feedback og forebygge din skadesrisiko.  

 

Opbygningen og arkitekturen af vores indlæg er baseret på de analyser som din specialiserede fysioterapeut laver samt det behov du har - ikke ét indlæg er det samme og hvert strejf, der bliver slibet ind i indlægget er unikt tilpasset til din anatomi. Udover slibningen og dataen fra analyserne kan indlægget også variere i materiale, densitet og unikke kombinationer imellem.

LÆS VIDERE UNDER BILLEDERNE

Behandling af ondt i forfoden, forfodsfald, nedsunken forfod

SKADER | SMERTER

Skader, overbelastninger eller ømhed efter træning går hånd i hånd med indoor og udendørssport. De mange rotationer, stød, opbremsninger, accelerationer og til tider, skulder mod skulder er konstante angreb på din vævstolerance.
 
Er man derudover ung, igang med at vokse og udvikle sin motorik er udfordringerne endnu større. Sener, knogler og muskler er alle under et stort press. Tilføjer man 3 ugentlige træninger i en håndbold- eller fodboldstøvle med ovenstående belastninger har du en sikker opskrift på en overbelastning. 
 

SPORTSSKADER VI SER PÅ KLINIKKEN 

 

1 | SVANGSENEBETÆNDELSE 

Svangsenebetændelse vil i de fleste tilfælde være en tiltagende overbelastning og irritation, som på et tidspunkt peaker og sætter din aktivitet, sport og hverdag direkte på pause. Betændelsen vil oftest være lokaliseret omkring senens udspring forrest og medialt på hælbenet, men i praksis ser vi tit et smertebillede der matcher svangseneshæfte ude omkring forfoden. Det typiske smertebillede beskrives ved begyndelse og endt aktivitet samt efter stillesiddende eller liggende pauser – nogle vil også opleve smerten gennem hele aktiviteten.
 

2 | HÆLSMERTER/HÆLSPORE 

Betegnelsen hælspore bliver tit brugt som en overordnet betegnelse for smerter i og omkring hælen, men en hælspore er faktisk en forkalkning af svangsenen, der hvor den hæfter på hælknoglen - forkalkningen vil ofte være et resultat af en længerevarende betændelsestilstand. Den stikkende og jagende smerte vil være på sit værste ved direkte vægtbærring. 

 

3 | HÆLSMERTER HOS UNGE

Ofte refereret til Severs Syndrome - en belastning af akillesenens hæfte på hælbenet hvor bagfodens vækstskiver er placeret. Ofte et resultat af en ubalance mellem vækst, motorik og belastning. Den øget belastning udvikler sig til betændelse mellem senehæfte og vækstskive, og gør det vanskeligt at løbe, hoppe, stå og generelt bevæge sig. Vil ofte udmærke sig som akut smerte ved igangsættelse og gør det umuligt at være aktiv.  
 
4 | AKILLESSENE SMERTER

Begrebet 'akillessene smerter' dækker over en akut eller gradvis overbelastning af senen omkring hæfte eller i overgangen fra muskel til sene. Smerterne stammer ofte fra de træk eller vrid, der forekommer under dynamisk aktivitet som løb, hop eller rotation. Der opbygges en irritation eller betændelse, som er katalysator for smerterne du oplever.
 
5 | OVERBELASTNINGSSKADER
Tilstanden matcher overskriften og referer til skader omkring store elementer. Hofte, knæ, ryg, skinneben eller smerte omkring en ankel kan forekomme grundet en øget negativ belastning, hvor restitution, korrekt fodtøj eller forebyggende træning ikke har været en del af processen. 

I tekstboksen herover har jeg linket til et udvalg af løberelaterede skader, som vi til dagligt, ser mange af på klinikken. Alle skaderne behandles med en kombination af indlæg, manuel behandling og træningsøvelser. Scroller du videre går jeg mere i dyben med indlægget som behandling.

LÆS VIDERE UNDER BILLEDERNE

Forfodsfald, nedsunken forfod, ondt i forfoden under trædepuden, behandling

Kom hurtig i gang med et effektivt behandlingsforløb. Udfyld blot vores skadeformular herunder, så kontakter vores sundhedsfaglige team dig til en uforpligtende snak om, hvordan vi bedst kan hjælpe dig tilbage til din aktive og smertefrie hverdag.